Waardoor ontstaat knieartrose?

Elk jaar krijgen ongeveer 34.000 vrouwen en 22.000 mannen in Nederland artrose van de knie. Knieartrose is ook bekend als ‘een versleten knie’.

 

Hoe ontstaat knieartrose eigenlijk?

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. Het kniegewricht verbindt het bot van je bovenbeen met het bot van je onderbeen. Op de uiteinden van je botten zit een laagje kraakbeen. Dat is heel glad en elastisch, zodat je knie gemakkelijk kan buigen, draaien en strekken. Daarnaast functioneert het door schokken op te vangen als je loopt, rent of springt. Bij mensen met knieartrose is het kraakbeen van het kniegewricht dun en onregelmatig. Het bot wordt aan de randen breder en het gewricht wordt dikker. Er zitten knobbels (osteofyten) die je kunt zien en voelen. Door knieartrose verandert de stand van de knie en wordt één kant meer belast. Dat doet pijn en bewegen gaat minder soepel.

 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor slijtage in je kniegewricht kan ontstaan. De meeste mensen met knieartrose, zijn ouder dan vijftig jaar. Vaak hebben ze overgewicht of zit er artrose in de familie. Het kan ook op jongere leeftijd voorkomen bijvoorbeeld door een klap op de knie, een breuk, een beschadiging van de banden of door een scheur in de meniscus. Mensen die intensieve sporten beoefenen, waarbij de knie klappen opvangt -bijvoorbeeld volleybal- hebben een grotere kans op knieartrose. Een arts stelt de diagnose knieartrose naar aanleiding van de klachten. Dat kan startpijn zijn, maar ook pijn bij het staan en lang lopen. Vaak maakt een arts een röntgenfoto om de diagnose te bevestigen.

 

Chronische aandoening

Artrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Kraakbeen dat weg is, komt niet meer terug. Om de pijn te verlichten kan een arts pijnstillers, een kniebrace voorschrijven of doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Voor sommige mensen is dit een goede oplossing en anderen hebben er helaas geen baat bij. Een operatie is dan vaak de enige oplossing.

 

Een gedachte over “Waardoor ontstaat knieartrose?

  • 8 februari 2017 om 10:36
    Permalink

    Zijn er nog meer soorten braces? Zou er meer plaatjes van willen zien?

     
    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *