Wakker van de pijn?

Lig jij ook wakker van de pijn?

De vijfenzestigjarige Anne-Miek komt uit een familie waar knieartrose veel voorkomt.

“Pijn heb ik vooral wanneer ik moet trappenlopen of als ik een opstapje moet nemen. Gaan zitten of weer opstaan, is ook pijnlijk. Maar ‘s nacht is de pijn het ergste. Vaak sta ik dan maar op en ga ik patience spelen, een sudoku maken of een film kijken. Die nachten zonder slaap, slopen je. Ik heb een nieuwe knie gekregen en binnenkort is de andere aan de beurt. Ik hoop dat ik straks zonder pijn de trap op en af kan en kan gaan zitten en staan zonder dat ik hoef na te denken.”

Startpijn

Pijn kan bij alle gewrichten met artrose ontstaan. Deze pijn treedt vooral op wanneer je beweegt en je het gewricht belast. Startpijn is kenmerkend voor knieartrose. Het betekent dat de pijn tijdelijk erger wordt als je weer beweegt, nadat je een tijd gezeten of gelegen hebt. Daarnaast kan de pijn in de loop van de dag ook erger worden. Als je artrose verergert, kun je je knie moeilijker bewegen en kun je ook bij rust pijn hebben, bijvoorbeeld ’s nachts. Als in een gewricht ontstekingen ontstaan (het risico hierop is groter als je last hebt van knieartrose), gaat het gewricht meer pijn doen doordat je knie warm, dik en soms rood wordt.

Wat helpt tegen de pijn?

Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen:

  • Ga op een vaste tijd naar bed en neem voor het slapengaan een warm bad of doe ademhalingsoefeningen.
  • Sommige mensen hebben baat bij slapen in een waterbed.
  • Medicijnen, zoals diclofenac, paracetamol met codeine, tramadol, oxicontin of diazepam kunnen helpen. Maar je lichaam gaat eraan wennen en het effect is dan nihil.

Let op! Knieartrose is voor iedereen anders. Bovenstaande tips werken bij meerdere personen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook de beste oplossing voor jou is. Probeer vooral een tip waar jij je goed bij voelt en wanneer je er baat van hebt, zet het dan door.

Heb jij nog een goede tip? Deel ‘m dan hier!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *