Wel of geen operatie?

Kies ik voor wel of geen operatie? Die vraag heb je jezelf vast wel eens gesteld. Een operatie kan je helpen, maar betekent ook dat je een paar weken uit de running bent en de tijd moet nemen om te revalideren. Daarbij is een operatie meestal de laatste optie als andere behandelingen niet helpen. Voor een goede overweging zetten wij kort de behandelingen van knieartrose nog eens op een rijtje!

Versleten knie! Welke behandelingen zijn er?

Heb je een standsafwijking van het been, dan kan een (op maat gemaakte) kniebrace de pijn verminderen. Een kniebrace maakt het makkelijker om te bewegen door extra steun te geven aan je knie.

Om de paar weken krijg je in het ziekenhuis drie spuiten in je knie waarna je gewoon kunt lopen en fietsen. Heb je een zware vorm van knieartrose, dan werkt deze behandeling minder goed.

Fysiotherapie kan je met oefeningen helpen om weer goed te gaan lopen en je knie te strekken en buigen.

Tijdens een acupunctuurbehandeling komen er stoffen vrij in je lichaam die ontstekingen remmen.

Probeer in beweging te blijven door bijvoorbeeld elke dag een half uur te fietsen of zwemmen.

Medicijnen kunnen helpen om de kniepijn bij knieartrose te verlichten. Daarnaast kan het helpen om te stijfheid te verminderen of de ontsteking te remmen.

Een arts kan een arthroscopie (kijkoperatie) doen om de diagnose beter te kunnen stellen of zwevende stukken kraakbeen weg te spoelen. Een andere soort operatie is een osteotomie. Tijdens deze operatie corrigeert de arts de stand van een bot door het bot door te snijden. Tenslotte heb je de knieprothese-operaties, waarbij je kniegewricht in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vervangen.

 

Uiteindelijk kan jij alleen beslissen welke behandeling bij je past en of je voor een operatie kiest. Praat met mensen die ervaring met een behandeling of operatie hebben en zet de voor- en nadelen op een rij. Dat kan je helpen om de knoop door te hakken! Veel succes gewenst!

 

5 gedachten over “Wel of geen operatie?

 • 6 maart 2017 om 19:12
  Permalink

  Ik heb 4 jaar geleden een nieuwe knie gekregen,en 4 maanden later een tweede nieuwe knie, ik doe nu alles weer en heb totaal geen last meer van pijn.
  Achteraf denk ik van had ik het maar eerder laten doen,want ik heb heel veel pijn gehad !!!
  Vooral s,nachts had ik veel pijn. Het zijn nu echt mijn eigen knieën weer en voelt totaal niet als kunstknieën.

   
  Beantwoorden
  • 8 maart 2017 om 13:36
   Permalink

   Ik moet ook binnen kort 2 nieuwe knieën wat fijn om jou verhaal te lezen wand ik zie er zo tegen op hoe verder na de operatie..veel pijn Waneer weer wat kunnen lopen Hoe lang gaat dit duren al die vragen kan alleen iemand vertellen die het zelfde heeft laten doen..

    
   Beantwoorden
 • 11 maart 2019 om 13:27
  Permalink

  ik heb heel veel pijn en knie en been staat nu naar voren, s,nachts trappen af, stilstaan stappen gaat niet zonder pijn, fietse prima alleen,op en afstappen wordt gevaarlijk, ik kreeg drie gel spuiten die niets geholpen hebben, dit is twee jaar aan de gang met een ooeratie intussen van gescheurde miniscus , ik overweeg nu toch een nieuwe knie , de Dokter vond me nog te jong en actief? ik ben 74 en inactief, arthrose fase vier… ik denk dat ik er nu wel werk wil van maken, ik wil terug veel kunnen fietsen, hopelijk.

   
  Beantwoorden
  • 15 maart 2019 om 11:21
   Permalink

   Hi Sabine,

   Wat vervelend om te horen van je klachten en dat de gel-spuiten niet werken!

   Wellicht zou een kniebrace nog een mogelijkheid voor je kunnen zijn?
   Ben je bekend met de blog van dr. Sewnath over de keuzes voor een knieoperatie?
   https://knieartroseonline.nl/2018/01/16/wanneer-maak-keuze-knieoperatie/
   Je zou daarnaast ook nog altijd een second opinion aan kunnen vragen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 2 september 2021 om 19:04
  Permalink

  Uiteindelijk kan jij alleen beslissen welke behandeling bij je past en of je voor een operatie kiest.

  Ik dacht dat de specialist ten alle tijde deze beslissing nam ?

  Is dat niet zo ?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *