Is knieartrose een familiekwaal?

Ondanks veel en uitgebreid onderzoek is niet precies bekend wat de exacte oorzaak van knieartrose is.  Onderzoek heeft wel aangetoond dat het in de ene familie bijvoorbeeld vaker voorkomt dan in de andere familie. Je hoort het ook vaak: “mijn zus, mijn moeder en mijn tante hadden het ook, het zit bij ons in de familie.” Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Als erfelijke aanleg meespeelt, krijg je vaak op jongere leeftijd (voor je veertigste) last van artrose en vaak in meerdere gewrichten. Vooral de ernstigere vormen van artrose komen vaker binnen dezelfde familie voor.

Oorzaak artrose

Een erfelijke vorm van artrose is familiaire artrose. Bij deze vorm van artrose hebben mensen vaak al op jongere leeftijd klachten van kraakbeenafbraak in meerdere gewrichten. Dit begint vaak al voor het veertigste levensjaar. Klachten worden snel erger. Daarnaast zijn er diverse risicofactoren die de kans op knieartrose vergroten:

  • overgewicht
  • overbelasting
  • vrouw zijn, het komt 2x zoveel voor bij vrouwen als bij mannen
  • gewrichtsproblemen
  • zwaar lichamelijk werk
  • gewrichtsschade bijvoorbeeld door een blessure of ongeluk
  • erfelijkheid
  • sporten zoals intensieve bal- of wintersporten

zussen en knieartrose

Bespreek het met elkaar

Bespreek de klachten met je zus, nicht of oom met knieartrose, wie weet hebben jullie nog tips voor elkaar. Het is ook fijn om een lotgenoot te hebben die weet wat je elke dag meemaakt en welke belemmeringen je ervaart.

Reumafonds

Het Reumafonds doet onderzoek naar de erfelijkheid van artrose. Verschillende artsen verdiepen zich hierin en hopen hier binnen enkele jaren meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Lees hier over het onderzoek van het Reumafonds over de erfelijkheid van artrose.

 

Geraadpleegde bron:

Mens en Gezondheid

 

 

2 gedachten over “Is knieartrose een familiekwaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *