Ik voelde mijn knieën kraken (blog 2)

Last van knieartrose kreeg ik al heel wat jaren geleden. Ik kon niet meer spontaan op mijn knieën of hurken gaan zitten. Dat ging heel voorzichtig en deed vreselijk veel pijn. Tijdens optredens met ons theaterkoor, bij een scene waarbij we op de grond moesten gaan zitten, stond er voor mij een stoel klaar. Ik kon niet meer gewoon vanaf de grond opstaan. Als er een choreografie was, waarbij we door onze knieën moesten zakken, stond ik in de achterste rij. Ik kon immers niet meer zo diep zakken. En ik wilde ook niet dat iedereen de pijn op mijn gezicht zou zien.

Krakende knieën

Ook bij huishoudelijke karweitjes ging het steeds moeizamer. Als ik thuis in de keuken boven het aanrecht mijn raam wilde wassen, moest ik wel op mijn knieën op het aanrecht zitten om erbij te kunnen. Dan moest ik eerst drie keer flink zuchten voordat ik begon te zemen. En ondertussen liepen de tranen over mijn wangen van de pijn. Je snapt dus wel dat dit karweitje heel weinig plaatsvond.

schoenenpoetsen  Anne Miek thuis

Ik hoorde en voelde mijn knieën kraken wanneer ik mijn handen erop legde. Misschien was dat al het begin van de ellende. Zoals ik al schreef, is het een familiekwaaltje. Mijn moeder kon mij vroeger thuis niet ongemerkt voorbij lopen vanwege haar krakende heupen. Ik wist alleen toen nog niet dat dit fenomeen een naam had: artrose dus.

Inmiddels heb ik twee nieuwe knieën. Een beetje door de knieën zakken lukt weer zonder pijn, maar op mijn knieën of hurken zitten is er nog altijd niet bij. Het is en blijft pijnlijk en is slijtageverhogend voor de protheses. Het wordt ook sterk afgeraden; ze gaan gemiddeld maar vijftien jaar mee. Mijn advies? Zuinig op zijn!

Tot de volgende keer,
Anne-Miek

Blogs van Anne-Miek
Hier vind je alle blogs van Anne-Miek

 

 

2 gedachten over “Ik voelde mijn knieën kraken (blog 2)

 • 26 januari 2017 om 13:42
  Permalink

  Wat een mooi, persoonlijk verhaal Anne-Miek! Laat dat raam maar zitten, kijk je lekker door een ander raam naar het zonnetje buiten!

  Groetjes Nadja

   
  Beantwoorden
 • 8 maart 2017 om 09:46
  Permalink

  Heel herkenbaar verhaal! Heb zelf 4 jaar geleden ook 2 nieuwe knieën gekregen,en zo blij mee!! Na jaren van pijn en slecht slapen(de pijn was in de nacht het ergste!!) lopen ging bijna heel niet meer,fietsen ging het beste.
  Maar nu doe ik alles weer zonder pijn en voelt het als mijn eigen knieën!!
  Maar op mijn knieën zitten kan ik ook niet ,maar dat kon ik al jaren niet.

  Groeten, Gerrie.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *