Medische fitness

Medische fitness is een vorm van fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het trainingsschema is zo opgesteld dat je, ondanks beperkingen, toch kunt fitnessen. Blijven bewegen is belangrijk bij knieartrose. Wanneer je last hebt van veel pijn ben je misschien geneigd je knie rust te geven, een logische reactie ook. Maar bij gewrichtspijn is het juist aan te raden het tegenovergestelde te doen: bewegen!

 

Medische fitness, hoe werkt  het?

Medische fitness

Je start met een intake met een fysiotherapeut om je trainingsdoel en om je belastbaarheid te bepalen. De start van de training is samen met je fysiotherapeut. Afhankelijk van de situatie zal de fysiotherapeut één of meerdere malen samen met jou het programma doorlopen. Aan de hand van een analyse en een begeleidend behandelplan leer je welke bewegingen je helpen en welke juist niet goed zijn om te doen. Bij de vervolgtrainingen is er altijd begeleiding van een fysiotherapeut. Er wordt gewerkt in groepen met vaak een maximale grootte van acht deelnemers. En per praktijk zijn er meestal meerdere momenten per week waarop je een training kunt volgen.

 

Veilig bewegen

Medische fitness kan een mooie manier zijn om ‘veilig’ te bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Met sterkere spieren heb je op den duur minder pijn. De kunst is uit de vicieuze cirkel te komen van pijn en minder bewegen. Medische fitness kan daarbij helpen.

Conditie en belastbaarheid verbeteren

Het doel van de medische fitness is door middel van training je conditie en belastbaarheid vergroten, zowel je algehele conditie als het gebied rond je knie. Hierdoor ontstaat een beter evenwicht tussen belasting (wat je lichaam doet) en belastbaarheid (wat je lichaam kan). Daarnaast kan het ook fijn zijn om te sporten met anderen die ook pijnklachten ervaren. Het stimuleert je misschien om volgende week, ook al heb je weer zo’n vervelende pijnperiode, toch te gaan.

Vergoeding voor medische fitness

Informeer even bij je verzekeraar naar de vergoeding van medische fitness. Een telefoontje geeft je direct duidelijkheid. Kijk hier voor een goede fysiotherapiepraktijk bij jou in de buurt.

 

 

2 gedachten over “Medische fitness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *