Vergoedingen

Welke behandelingen vallen binnen de basisverzekering en welke behandelingen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed? Dat zijn vragen die we veel horen. Hoogste tijd voor duidelijkheid.

Wat betaalt de zorgverzekeraar?

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft verplicht een basisverzekering voor de zorgkosten. De basisverzekering dekt een groot deel van de zorgkosten, maar niet alles. Een deel van de kosten kun je in een aanvullende verzekering laten meeverzekeren.

Kosten van de behandeling

Afhankelijk van je zorgverzekering worden behandelingen helemaal vergoed of voor een deel. Normaal gesproken worden alle ziekenhuisopnamen en behandelingen die de orthopeed nodig vindt, vergoed vanuit de basisverzekering. In het geval van revalidatie, denk aan fysiotherapie, en hulpmiddelen zoals steunzolen en braces is dit niet altijd het geval. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Soms kun je ook de kosten van bijvoorbeeld zwemmen met een verklaring van de specialist (bewegen wordt door alle experts gezien als een belangrijk onderdeel van de behandeling) vergoed krijgen. Het loont echt de moeite om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Eigen risico

Houdt rekening met het verplichte eigen risico. De overheid wil stimuleren dat iedereen eerst goed nadenkt of bepaalde zorg echt nodig is. Daarom is er een drempel in de vorm van een verplicht eigen risico. Dat is een bedrag dat je altijd zelf moet betalen. Je kunt ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico waardoor je minder premie betaalt. De meeste mensen met artrose kiezen niet voor een vrijwillig eigen risico gezien de zekerheid van kosten die ze gaan maken.

Het eigen risico geldt alleen voor bepaalde zorgkosten die onder de basisverzekering vallen. Het eigen risico en vergoedingsregelingen kunnen per kalenderjaar veranderen.

Ieder jaar opnieuw kiezen

Halverwege november van ieder jaar krijg je een aanbod van je zorgverzekeraar voor het nieuwe kalenderjaar. Dit is het moment om te beoordelen of je huidige verzekering past bij je wensen en je situatie. Ook hier geldt dat het de moeite van het onderzoeken waard is.

Verwijzing nodig

Tot slot: meestal heb je een verwijzing nodig voordat je een behandeling krijgt. Voor de huisarts, de fysiotherapeut, de oefentherapeut, de ergotherapeut en de podotherapeut heb je geen verwijzing nodig.

 

2 gedachten over “Vergoedingen

 • 6 april 2017 om 20:56
  Permalink

  Linker knie is al geopereerd en de rechter knnie moet nu ook ziet er erg slecht uit wacht nog steeds voor een oproep Nijmegen duurt zo lang ik heb ook hele erge reuma en onwijs veel pijn loop helemaal scheef met rolator slik onwijs veel medicijnen ook voor het hart zal blij zijn dat ik eindelijk aan de beurt ben mijn rug heeft heel erge artrose veel pijn ben doodmoe ga wel een keer per week naar de fijsio ozij weet het niet meer groetjes van mij gon stolte

   
  Beantwoorden
 • 8 november 2022 om 18:35
  Permalink

  Hallo. Zo te zien was er in 2017 dekking van de behandeling van een orthopeed. Hoe zit dit in 2022? Ik ga volgende week naar het ziekenhuis om twee röntgenfoto’s te laten maken van m’n knieën en krijg aansluitend een kennismaking/diagnose van de orthopeed. Ik kan online of in mijn polisvoorwaarden niet vinden wat ik vergoed krijg/moet betalen met betrekking tot een röntgenfoto. Wat weten jullie hiervan? Hoor het graag 🙂 Bart

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *