Knie onderzoek: de röntgenfoto, echo, MRI en CT-scan

Wanneer je met knieklachten bij een orthopedisch chirurg komt heeft hij een aantal beeldvormende technieken tot zijn beschikking, die hem kunnen helpen om de diagnose te stellen. Hiermee kan je arts in je lichaam kijken. Je hoort de termen vast wel eens: röntgenfoto, echo, MRI of CT-scan, maar wat zijn het en wat zijn de verschillen?

 

Röntgenfoto 

Via een röntgenfoto is het mogelijk om te bekijken of een bot gebroken is. Deze foto wordt gemaakt met kortstondige elektromagnetische straling en laat in een plat vlak de botten zien. Om een gewricht vanuit verschillende hoeken te kunnen bekijken zijn vaak meerdere foto’s nodig. In combinatie met je verhaal en een lichamelijk onderzoek kan de arts vaak op basis van de röntgenfoto’s een diagnose stellen.

 

Echo

Op een echo zijn de zogenoemde weke delen, zoals spieren en pezen, te zien. Deze techniek maakt gebruik van geluidsgolven die bewegend beeld laten zien. Een radioloog, de specialist die de gegevens goed kan duiden, voert het echo-onderzoek uit. De orthopedisch chirurg ontvangt daarna van de radioloog een verslag. Af en toe doet de orthopedisch chirurg het onderzoek zelf om real-time informatie te krijgen, maar meestal laat hij dit over aan de radioloog.

 

MRI-scan

Voor een MRI-scan lig je ongeveer een half uurtje in een soort tunnelbuis. In die buis worden magnetische velden opgewekt. Dit geeft een driedimensionaal beeld van vooral je weke delen, van je kraakbeen en van het beenmerg. Soms wordt contrastvloeistof ingespoten om het nóg nauwkeuriger te zien. Het is een relatief kostbaar onderzoek en niet altijd nodig voor de diagnose.

 

CT-scan

Voor een nauwkeurig onderzoek van de botten kiezen artsen soms voor een CT-scan (als aanvulling op de röntgenfoto). Hiermee is het bot als het ware in plakjes te zien. Deze techniek wordt vaak gebruikt om details goed in beeld te brengen, bij een ingewikkelde botbreuk bijvoorbeeld. De stralingsbelasting bij een CT-scan is hoger dan bij een normale röntgenfoto. Dat is niet direct schadelijk voor het lichaam, maar een orthopedisch chirurg zal er niet zomaar voor kiezen.

 

Geraadpleegde bron: Zorg voor Beweging, de patiënteninformatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

 

4 gedachten over “Knie onderzoek: de röntgenfoto, echo, MRI en CT-scan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *