Diagnose knieartrose: wat doet dat met je?

Het is natuurlijk heel vervelend om te horen als je de diagnose knieartrose krijgt, het is helaas nog altijd een chronische aandoening. Dat nieuws moet je verwerken en dat gaat bij iedereen anders. Tranen en woede wisselen elkaar vaak af. Er kan veel veranderen voor jou en de mensen om je heen wanneer je artrose hebt. Hoe ga je daar nou mee om?

Nieuwe routine

Je zult misschien een nieuwe balans moeten vinden. Met een andere invulling en indeling van je leven. De huishoudelijke taken moeten misschien anders verdeeld worden. En je dagelijkse routine zal er waarschijnlijk anders uitzien. Ook de mensen om je heen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Je partner of je kinderen kunnen zich machteloos voelen, ook al kunnen zij je met sommige dingen helpen. Gun jezelf en de mensen om je heen de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Achtbaan van emoties

Je kunt door de gevolgen van artrose boosheid, frustraties of verdriet ervaren. Of misschien ervaar je wel angst of schaamte. Veel mensen met de diagnose artrose komen terecht in een verwerkingsproces en een achtbaan van emoties. Erover praten helpt vrijwel altijd en zorgt voor opluchting. Zoek steun van de mensen om je heen. Je hoeft niet weg te stoppen hoe je je voelt. Praat erover, ook al is dat voor de zoveelste keer deze week.

Professionele hulp

Voor sommige mensen zijn gevoelens moeilijk onder woorden te brengen of het verwerkingsproces kan je zwaar vallen. En je bent echt de eerste niet met depressieve of angstige gevoelens. Dan kan het helpen om met een professionele hulpverlener te praten. Die kan je helpen om deze chronische ziekte en de gevolgen ervan een plekje te geven. Heb je hier behoefte aan, bespreek het dan met je huisarts.

Meer dan mens met artrose

Je hebt last van pijn, andere lichamelijke klachten en vermoeidheid (door slapeloze nachten van de pijn). Er zijn dingen die je simpelweg niet meer kunt. Als je veel klachten hebt, heb je misschien minder zin om leuke dingen te ondernemen. Je voelt je misschien wel slachtoffer van de artrose. Je gaat jezelf vooral zien als iemand met artrose. Maar je bent natuurlijk veel, veel meer dan dat.

Je blijft gewoon de persoon die je was, alleen met andere mogelijkheden. De eigenschappen en talenten die je had voordat je de diagnose artrose kreeg, zijn er nog steeds. Vestig je aandacht op wat je nog allemaal wel kan. En focus op je kwaliteiten. Of dat nou je humor is, je creatieve kant, je zorgzame kant. Al die aspecten van jezelf, die zijn er nog steeds. En misschien ontdek je wel nieuwe kwaliteiten van jezelf, ontdek je bijvoorbeeld dat je heel creatief bent en vind je daarin een nieuwe hobby.

Wat wél kan

Wordt vooral niet passief. Laat de artrose je leven niet regeren. Blijf zo veel mogelijk doen wat je leuk vindt. Bouw gewoon wat meer rustmomenten in. Uit onderzoek blijkt dat actieve mensen beter kunnen omgaan met hun aandoening en zich beter voelen dan mensen die weinig ondernemen.

Onze boodschap voor vandaag? Bedenk vooral dat je zó veel meer bent dan een persoon met knieartrose. Je blijft de persoon die je was, maar dan met andere mogelijkheden. Jij bent jij. Kijk vooral naar wat je wél kunt.

 

 

7 gedachten over “Diagnose knieartrose: wat doet dat met je?

 • 29 juni 2017 om 13:44
  Permalink

  Goedemiddag
  Loop hier al ‘n paar jaar mee
  Ga naar Fysio therapie en probeer zoveel mogelijk,
  om toch de dingen die ik leuk vind te doen,
  al merk ik dat dit steeds moeilijker wordt,
  Vindt ook bij veel mensen onbegrip omdat zij dit niet kunnen,
  begrijpen dat je ondanks dat je zoveel pijn ervaart ,
  bij muziek ontspanning vindt die de pijn op dat moment
  net even wat draaglijker maakt ,
  Mensen moeten vaak zelf zoiets mee maken om je te kunnen begrijpen.

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2017 om 13:50
   Permalink

   Dag Mi, dankjewel voor je reactie! Je bent zeker niet de enige. Daarom ook dit platform. Hier herkent iedereen zich in de uitdagingen van leven met knieartrose. We hopen dat je nog veel plezier en verlichting door muziek mag ervaren. Fijne middag en groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 15 augustus 2017 om 19:41
  Permalink

  Hallo mijn naam is Verhofstadt a ik heb onlangs te horen gekregen knie artros EN heup en pols en rug artrose heb toch eens moeten gaan zitten en NADENKEN ik dacht voor mij houd de wereld op MAAR NIKS IS MINDER WAAR ik het moelijk mee heb is mijn partner WAND daar komt de meeste druk op te ligen EN soms begrijpen DE mensen mij niet door AL DE pijn heb ik nu een scootmobiel daar ben ik echt mee geholpen NU kan ik nog deel NEEMEN AAN het winkelen gewoon gebruik bij heel veel pijn maar er is nog veel onbegrip onder de mensen en soms schaam ik mij dat ik zo veel dingen mankeer lig er veel van wakker en denk ik hoe is het over een jaar .maar DIT IS voor iedereen ANDERS

   
  Beantwoorden
  • 16 augustus 2017 om 09:54
   Permalink

   Dag A, wat goed dat je met je scootmobiel toch gewoon kunt deelnemen aan het dagelijkse leven! Probeer daarvan te genieten en laat de schaamte niet de overhand nemen. Leef zo veel mogelijk in het hier en nu en kijk naar wat je wel nog allemaal kunt. En zo te lezen gaat dat best goed! Wees maar trots op jezelf! Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 10 september 2017 om 16:38
  Permalink

  Hallo, ik heb in juni te horen gekregen dat ik knieartrose in mijn rechterknie heb. Ik schrok er niet echt van. Ik had al een vermoeden. Maar wat ik nu voor pech heb, is ik ben drie weken geleden gevallen op mijn linkerknie. Gescheurde linkerkruisbanden. Ik kan nu weinig doen. Mijn beide knieën doen nu pijn. Waardeloos

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Eigenwaarde & knieartrose: 4 tips | KNIEARTROSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *