Mijn prothese voelt nog niet eigen (blog 5)

Het is nu precies een jaar geleden dat mijn rechterknie is vervangen door een prothese. Eigen voelt het nog steeds niet. Ik heb nog regelmatig een rot gevoel en doet het zeer, met soms van die pijnscheuten. Af en toe voel ik een knik in mijn knie of is het net of het de andere kant op wil scharnieren. Gelukkig is dat niet zo, dat zou raar zijn.

Eindelijk meedansen

Een paar weken geleden, op een zondagmiddag, zat ik in het theater naar een geweldige kindermusicalgroep te kijken. Na een paar uur begon ik het te voelen in mijn knie. Ik kon niet af en toe mijn benen strekken, waardoor het begon te zeuren en pijn ging doen. Zó vervelend. Ik was maar wat blij dat we op een gegeven moment mochten gaan staan om mee te dansen en zingen. Door de knieën zakken ging prima. Dat is dan wel weer een genot, een jaar geleden kon ik dat echt niet meer. Ik had mijn therapie voor die dag mooi weer gehad.

Zorgen vooraf

Waar ik ook tegenop zag was het concert waarin ik zelf zou meezingen, afgelopen zaterdag. Ik stond op een verhoging van ruim een meter hoog in een hoek. En ik was van tevoren erg bezig met het ontbreken van een leuning langs het podium. Tijdens de laatste repetitie kon niemand mij daarin nog geruststellen. Ik maakte me voortdurend zorgen of ik wel netjes zonder hulp het podium op zou kunnen komen. En of ik stabiel genoeg was om daar een paar uur achtereen te staan zingen. Ik had daar meer zorgen over dan het beheersen van de juiste noten. Vroeger was dat voor mij geen enkel probleem. Het blijft lastig om overal zo over na te moeten denken.

Gelukkig viel het allemaal reuze mee. Er stond een leuning omheen. Ik mocht als eerste het podium op, maar ook dat was geen probleem. Het is me gelukt en het ging vrij netjes. Ook stonden er banken zodat we af en toe, tussen de stukken door, konden gaan zitten. Het gaan zitten en staan lukt me ook steeds beter. Een heleboel zorgen vooraf, maar ik heb heerlijk gezongen in een prachtig concert.

Tot de volgende keer!

Lieve groetjes Anne-Miek

Blogs van Anne-Miek
Hier vind je alle blogs van Anne-Miek

 

3 gedachten over “Mijn prothese voelt nog niet eigen (blog 5)

 • 30 januari 2018 om 11:10
  Permalink

  Hallo valt het dus erg tegen een nieuwe knie, ik moet er namelijk over een tijdje ook 1 en zie er zo tegen op?
  Mvg yvonne

   
  Beantwoorden
 • 6 augustus 2019 om 23:05
  Permalink

  Mijn ervaring is het zelfde , bij mij is het 8 maande geleden maar voelt nog steeds niet eigen . Stijf en dik . Ondanks twee keer In de week fyshio en veel fietsen .
  Nog niet zo blij mee.

   
  Beantwoorden
 • 8 oktober 2020 om 22:47
  Permalink

  Ik heb nu 4 weken een gehele knie prothese, maar de knie voelt heel naar aan. Waar ik mij zorgen over maak is het buigen. 90 graden lukt met heel veel moeite. En de knie is dik en stijf.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *