De totale knieprothese en de halve knieprothese

Wanneer de keuze is gemaakt voor een knieprothese zijn er twee typen knieprothesen mogelijk: de totale en de halve knieprothese. De totale knieprothese wordt het meest toegepast en vervangt al het kraakbeen van zowel je dij- als scheenbeen. Wanneer alleen de binnen- of buitenzijde van de knie vervangen moet worden, wordt er een halve knieprothese geplaatst. We leggen deze twee soorten knieprothesen wat verder voor je uit.

 

De totale knieprothese

Een totale knieprothese wordt geplaatst bij mensen bij wie het gehele kniegewricht versleten is door artrose. Door versleten kraakbeen krijg je pijn bij het belasten, omdat er een zeer pijnlijk bot-op-bot contact is ontstaan.

Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg aan de voorkant van je knie een grote snee. Vervolgens wordt het versleten en aangetaste bot en kraakbeen verwijderd en vervangen door metalen propthesecomponenten en een plastic glijlaag. De prothese wordt verankerd aan het bot met botlijm en je bot wordt aangepast aan de vorm van de prothese. In totaal verblijf je ongeveer 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis. In beweging komen en het helen van de wond zijn de eerste dagen erg belangrijk. Hoe sneller in beweging, hoe beter de bewegingsmogelijkheden van de knieprothese, en hoe minder kans er is op trombose en obstipatie. De eerste zes weken na de operatie loop je op krukken.

Een totale knieprothese is meestal een succesvolle ingreep met hoge scores van tevredenheid en een forse afname van pijn. Mensen zijn vaak weer in staat om actief te bewegen. De kans dat een totale knieprothese na 10 jaar nog steeds functioneert en niet is vervangen is ongeveer 95%.

De halve knieprothese

Een halve knieprothese is een gedeeltelijke vervanging van het kniegewricht door een prothese. Een halve knieprothese is alleen mogelijk wanneer de slijtage zich beperkt tot een deel van de knie. Leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en overgewicht bepalen ook of een halve knieprothese mogelijk is.

In de meeste gevallen wordt de binnenzijde van de knie vervangen. Een kleine incisie wordt vlak naast de knieschijfpees gemaakt. Vervolgens wordt het aangetaste bot en kraakbeen verwijderd. Een metalen prothese wordt op het onderbeenbot en het bovenbeenbot geplaatst en een plastic kunstmeniscus wordt hiertussen geplaatst.

Een halve knieprothese is een kleinere operatie dan een totale knieprothese. De patiënt heeft minder pijn, minder bloedverlies en een sneller herstel. Patiënten zijn vaak dezelfde dag weer op de been en verblijven 2 tot 4 dagen in het ziekenhuis.

 

Bron: Zorg voor beweging, de patiënteninformatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

Rijnlandorthopedie

 

9 gedachten over “De totale knieprothese en de halve knieprothese

 • 10 april 2017 om 15:11
  Permalink

  Waarom wordt er niet eens een blog geschreven door jonge mensen met een halve of nieuwe knie met goede resultaten, in Nederland zijn ze allemaal veel te afwachtend de orthopeden, iedereen met slijtage wil nu kwaliteit van leven, niet na jaren “probeersels”, zoals allerlei injecties en brace en pijnmedicatie.
  Ik ben nl 52 jaar en zeer goede resultaten met het UZ Gent in Belgie, heb sinds november 2016 een totaal knieprothese met ingebouwde stabiliteit omdat kniebanden ook kapot waren , en niet anders dan lof, ben een heel ander mens, voel mij als herboren.

   
  Beantwoorden
  • 10 april 2017 om 18:41
   Permalink

   Ja dat vind ik ook. Ik was 48 toen ik mijn linkerknie kreeg. Na jaren tobben. Toen ik zei dat ik dan in het buitenland ging zoeken wilde de orthopeed uit Hoogeveen mij wel opereren. Ben aan die knie weer pijn vrij en doe alles weer, zelfs skien. Nu 4 jaar later is mijn andere knie aan de beurt. Ik kwam binnen en het eerste wat de orthopeed zei, wanneer zullen we het doen. Ook na deze operatie ga ik er vanuit dat ik alles weer kan

    
   Beantwoorden
   • 11 april 2017 om 10:25
    Permalink

    Wat fijn Klaske, mooi om ook deze geluiden hier te lezen. Dank daarvoor! En veel succes met de tweede operatie! Groetjes Nadja

     
    Beantwoorden
  • 11 april 2017 om 10:24
   Permalink

   Hoi Angelique, we hebben elkaar al eventjes gemaild. Jouw verhaal komt er! Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
  • 30 mei 2017 om 07:48
   Permalink

   Helaas is het bij mij fout gegaan na 6 operaties nog steeds veel pijn.
   In 2012 hele prothese gekregen na een vervelend auto ongeluk en 4 operaties toch besloten mij een prothese te plaatsen was dolgelukkig.
   Maar als ik dit geweten had pfff nu loop ik met een kniebrace om een en al ellende en dan blijven volhouden dat niks fout is gegaan ben afgelopen december 50 geworden maar nu al geen zin meer in het leven

    
   Beantwoorden
   • 30 mei 2017 om 08:21
    Permalink

    Dag Danielle, wat een verdrietig verhaal! je verhaal raakt me echt. Heb je al een second opinion aangevraagd? Groeten Nadja

     
    Beantwoorden
 • 10 april 2017 om 15:49
  Permalink

  Ik ben 66 jaar en een rechter been amputatie.
  Nu is mijn linker knie aan de binnenkant kant versleten .
  Maar de orthopeed zei u bent niet operabel waarom niet .omdat ik een halve been mis.

   
  Beantwoorden
 • 10 april 2017 om 15:50
  Permalink

  Ik ben 66 jaar en een rechter been amputatie.
  Nu is mijn linker knie aan de binnenkant kant versleten .
  Maar de orthopeed zei u bent niet operabel waarom niet .omdat ik een halve been mis.

   
  Beantwoorden
  • 11 april 2017 om 10:28
   Permalink

   Dag B,

   U heeft dus problemen met slijtage aan uw linkerknie en daaraan wilt u geopereerd worden? Uw rechterbeen is geamputeerd schrijft u, loopt u op een prothese?

   Groeten Nadja

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *