Besparing van 5 miljoen door oefentherapie bij artrose in de basisverzekering

Er moeten maximaal twaalf oefentherapie behandelingen bij artrose vergoed gaan worden uit de basisverzekering. Dit adviseerde Zorginstituut Nederland eerder al aan demissionair minister Schippers. Als dit voorstel van het Zorginstituut wordt overgenomen, wordt er vijf miljoen euro per jaar op zorg bespaard. Mensen hebben dan minder snel een kunstheup of -knie nodig is de verklaring.

 

Fysiotherapie bij artrose

Het gaat om oefentherapie onder toezicht van een fysio- of oefentherapeut. Deze behandeling blijkt succesvol en duurt meestal zo’n acht tot twaalf weken. Tijdens deze periode kun je de oefentherapie aanleren.

De fysiotherapeut helpt je op een verantwoorde manier te bewegen. Hij helpt je je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Hierdoor krijg je ook weer meer vertrouwen in je eigen lichaam. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om na de therapie ook thuis of bij een sportschool te blijven oefenen en bewegen.

Heb of krijg je een knieprothese? Dan heb je fysiotherapie ook nodig om te herstellen van de operatie en om te leren hoe je met de prothese omgaat.

 

Zorgkosten besparen

Artrose staat nu niet op de lijst van chronische aandoeningen met fysiotherapievergoeding vanuit de basisverzekering. Daar heb je nu nog een aanvullende verzekering voor nodig. Als demissionair minister Schippers of haar opvolger het advies van Zorginstituut Nederland opvolgt, heb je voor oefentherapie voor artrose geen aanvullende verzekering meer nodig. En dat zou een besparing van vijf miljoen aan zorgkosten betekenen. We hopen je snel duidelijkheid te kunnen geven hierover.

 

Bron: Independer

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *