De rol van de orthopedisch instrumentmaker
We schrijven hier regelmatig over de orthopeed en de orthopedisch chirurg. Die kom je nou eenmaal tegen in je zoektocht naar een oplossing wanneer je knieartrose hebt. Net als de huisarts en misschien ook de fysiotherapeut. Waar we nog niet eerder over schreven is de rol van de orthopedisch instrumentmaker. Hoogste tijd, want hij kan een belangrijke rol voor je spelen.
Beter bewegen met een orthese
Een orthopedisch instrumentmaker is een paramedicus die onder andere zorgt voor het aanpassen van orthesen. Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van je lichaam zit en dit deel ondersteunt. Het is een voorziening waarmee je weer beter kunt bewegen, wanneer je hier een beperking in ervaart. Bijvoorbeeld door de artrose in je knie. Orthesen worden ook wel braces, bandages of spalken genoemd.
Samen met de orthopeed
De instrumentenmaker werkt meestal op voorschrift van de orthopedisch chirurg of een andere specialist. De orthopedisch chirurg bespreekt eerst met je welke mogelijkheden voor jou geschikt zijn. En dat is echt niet alleen een knieprothese. Die komt pas in beeld als andere behandelingen geen resultaat geven. Hij zal dan ook met je spreken over fysiotherapie, pijnstillende injecties, aanpassingen in leefstijl (bijvoorbeeld afvallen) of een uitwendige brace om je been en je kniegewricht te ondersteunen. Adviseert hij een brace, dan volgt meestal een verwijzing naar de instrumentmaker.
Professionals
Orthopedisch instrumentmakers zijn geregistreerde paramedische professionals. Alle orthopedisch instrumentmakers volgen een 4-jarige HBO-opleiding in alle aspecten van anatomie, fysiologie, biomechanica en het maken en toepassen van orthesen.
Oplossing voor knieartrose
Een orthese kan bij veel klachten worden ingezet, ook bij artrose aan de knie. Er bestaan confectie orthesen; oplossingen vaak uit voorraad levervaar en in standaardmaten. En er zijn maatwerkoplossingen. Welke orthese voor jou het meest geschikt is, wordt bepaald door de functie die je nodig hebt en je persoonlijke wensen. De instrumentmaker adviseert je hierbij.
Begint je orthopeed hier niet over, bespreek dan de mogelijkheid van een bezoek aan de instrumentmaker. Het is de moeite waard.
Ik heb een confectie brace meer pijn gekregen je kan er niet mee fietsen k elt af in je knieholte en aan binnezijde knie loopt net dat hard plastick over je spieren niet om uit te houden.nu fiets ik alleen ver wandelen wat ik graag doe lukt niet.
Wat vervelend Tosca! Welke brace is het? Ken je deze brace ook: https://www.youtube.com/watch?v=Il4km-XOdBk Daar zijn heel veel mensen enthousiast over. Die kan ook niet afknellen in je knieholte.
Groetjes Nadja
Pingback: 4 tips voor het aanvragen van een hulpmiddel bij knieartrose | KNIEARTROSE
Ik vind het een goed proces dat er eerst wordt besproken met jouw orthopeed wat voor jou persoonlijk het beste is. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om te genezen dan alleen maar operaties. Dat het aanpassen van je levensstijl al een grote verandering teweeg kan brengen is natuurlijk fantastisch. Toen ik vijftien kilo afviel werden mijn problemen gelijk al een stuk minder!
Pingback: Hulpmiddel aanvragen bij knieartrose - 4 tips | KNIEARTROSE
Pingback: Kniebrace aanmeten - proces en tips | KNIEARTROSE
Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over de rol van de orthopedisch instrumentmaker. Goed om te lezen dat een orthese voor veel klachten kan worden ingezet. Het blijft uiteindelijk maatwerk waar je een specialist voor moet inschakelen. Het lijkt me een beroep dat veel voldoening geeft.