Gezond genieten met asperges

Al in de oudheid werd de asperge  door de Grieken en Romeinen omschreven als een geneeskrachtig kruid. Vooral door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen en hartkloppingen.

 

Superfood

Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De groente werkt bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Je zou de asperge daarom makkelijk een superfood kunnen noemen. Let jij op je gewicht? Eet dan vooral regelmatig asperges. Er is bijna geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. Een ander belangrijk voordeel van de asperge is dat er in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen voor worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen worden deze middelen gebruikt in minimale hoeveelheden; alleen wanneer het echt nodig is. Daarom behoort de asperge tot de schoonste groenten van Nederland.

 

Asperges, maar dan anders

Supergezond dus die asperge, maar natuurlijk vooral hartstikke lekker. Leg daarom ‘m regelmatig in je boodschappenwagentje. En wil je een keer wat anders doen met asperges dan de klassieke bereiding? Bekijk dan eens deze recepten van kok Jamie Oliver.

 

Asperge tours

De officiële opening van het aspergeseizoen is medio april. Het aspergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni tot Sint Jan op 24 juni. De plant moet dan doorgroeien om voldoende kracht te verzamelen voor de oogst van het volgende  jaar. Tijdens het aspergeseizoen worden ook veel leuke activiteiten rond de asperge georganiseerd. Lekker eten en gezelligheid staan daarbij centraal. Wil je er graag op uit en hou je van asperges? Op de website van het Nederlands aspergecentrum vind je de leukste activiteiten bij jou in de buurt.

Geniet van al het leuks, gezonds en lekkers dat dit aspergeseizoen te bieden heeft!

 

Geraadpleegde bron: Aspergecentrum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *