Nordic Walking goede activiteit bij artrose

Dat gewrichten slijten door beweging is een misverstand. Kraakbeen werkt als een spons. Bewegen stimuleert het kraakbeen om bepaalde voedingsstoffen als het ware op te zuigen. Door bewegen train je de spieren, pezen en banden rondom het gewricht. Dit zorgt voor stevigheid en stabiliteit.

 

Ontzien van kniegewricht

Een sport waarin veelzijdig wordt bewogen en waarbij je je kniegewricht ontziet is Nordic Walking.  En is daarmee bijzonder geschikt voor mensen met artrose in de benen. Nordic Walking is geen rariteit meer, we kijken niet meer op van deze ‘wandelaars met stokken’. Nordic Walking is helemaal ingeburgerd. Wat tien jaar geleden werd gestart als de nieuwste beweegvorm van Nederland, is inmiddels uitgegroeid tot een bekend fenomeen.

 

Juist met artrose

Veel sporten stellen hoge eisen aan het bewegingsapparaat en de fitheid van de deelnemer. Zij zijn daardoor voor de meeste mensen met artrose te vermoeiend en uitputtend. Nordic Walking is voor iedereen, met of zonder lichamelijke beperking, een goede beweegactiviteit. Het helpt je je gezondheidsniveau op te bouwen, het verbetert je fitheid en je versterkt je spieren, pezen en banden rond je knie. Iedereen werkt op z’n eigen fitnessniveau z’n eigen doelen werkt. Bij een goed aangeleerde techniek en bij de juiste keuze van de stokken, is de blessurekans minimaal.

 

Nordic walking

Eventueel met brace

Het dragen van een brace maakt starten met Nordic Walking nog makkelijker. Die zorgt er namelijk voor dat er een correctie plaatsvindt in de knie, waardoor de belasting op je knie wordt verplaatst. Hierdoor komt er minder druk en wordt de pijn vaak direct minder.

 

Is het moeilijk?

Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar voor echt leren Nordic Walken, met de juiste techniek en het goede ritme is het nemen van lessen verstandig.

 

Stichting Nordic Walking Nederland

De Stichting Nordic Walking Nederland biedt in heel Nederland een netwerk van gecertificeerde instructeurs. Bij deze instructeurs is in ongeveer zes lessen de correcte Nordic Walking techniek aan te leren. Ook dichtbij jouw woonplaats is een instructeur te vinden. En ook het nemen van een proefles is mogelijk.

 

Verantwoord leren

De instructeurs worden getraind in het veilig en verantwoord aanleren van Nordic Walking bij patiëntengroepen als artrose, reuma en COPD. Verantwoord starten met bewegen dus. Lekker in de buitenlucht en met anderen wanneer je dat gezellig vindt. Probeer het gewoon eens uit!

 

Geraadpleegde Bron: Stiching Nordic Walking Nederland en Oldaction

 

 

2 gedachten over “Nordic Walking goede activiteit bij artrose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *