Wat is het Paleo dieet?

“Ik moet eigenlijk al lang een nieuwe knie krijgen, maar sinds ik Paleo eet heb ik al 3 jaar uitstel gekregen. De arts begrijpt er niets van.”

Dat was de reactie Nannie op Facebook over het bericht dat voedingsmaatregelen een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van chronische ziekten.

We vonden dit zo interessant dat we erin zijn gedoken. Wat is Paleo? En wat kan het voor je betekenen?

Wat is het Paleo dieet?

Het betekent kort gezegd dat je meer natuurlijke voeding gaat eten. Om ons eten houdbaar te maken worden er een heleboel niet-natuurlijke stoffen aan toegevoegd. Samen met de suikers, het zout en de koolhydraten die in dat bewerkte voedsel zitten. En dan gaat het niet alleen over koekjes en toetjes. Juist ook producten waarvan een hoop mensen zich niet bewust zijn dat ze (zwaar) bewerkt en onnatuurlijk zijn, zoals een bakje krabsalade of een pak beschuiten.

Terug naar de oorsprong

Het Paleo dieet gaat terug in de tijd van onze voorouders, terug naar de oorsprong. Onze voorouders aten voedsel dat niet bewerkt was. En ze wisten natuurlijk ook niet beter, er was geen ander voedsel voorhanden. Zij aten volgens de wetten en het ritme van de natuur.

Geen weegschalen meer

In het Paleo dieet focussen mensen zich op de kwaliteit van de voeding en niet op de hoeveelheid. Geen calorieën tellen, geen weegschalen en alleen maar aandacht voor de kwaliteit van de voeding.

Wat kun je eten tijdens het paleo dieet?

Recepten gebaseerd op het Paleo-principe zijn koolhydraatarm, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en vrij van granen en peulvruchten. Pardon? Blijft er dan nog wat over? Ja, over het algemeen bestaan de maaltijden van dit dieet uit vlees en vis, groente, fruit, noten en zaden. Laat je gewoon eens inspireren door wat recepten van de Paleo Lifestyle website. Op deze heldere en aantrekkelijke website vind je nog veel meer informatie over dit dieet.

Ervaringen

Heb jij ervaringen met het volgen van het Paleo dieet? We zijn heel nieuwsgierig of er meer mensen als Nannie zijn, die met dit dieet een nieuwe knie hebben kunnen uitstellen. Laat je het ons weten?

 

 

3 gedachten over “Wat is het Paleo dieet?

 • 28 juni 2017 om 10:42
  Permalink

  Heb een heel heftige reactie gehad bij het volgen van dit dieet. Mijn darmen verdragen al een heleboel groentes niet en omdat ik ook een stoma heb zijn zaten, noten en putten uit den boze of je moet solliciteren naar een verstopping. over eventuele aanpassingen is er bij geen enkel dieet wat te vinden en als je erom vraagt krijg je geen antwoord. Terwijl er bijna overal vermeld wordt dat het voor iedereen goed te doen is! Door verwijzen naar een voedingscoach is ook zo’n antwoord. Lekker makkelijk. Dan hoeft men het zelf niet op te lossen omdat dan blijkt dat het aan kennis ontbreekt. Voor mij geen dieet meer. En ik voel met er prima bij!

   
  Beantwoorden
  • 28 juni 2017 om 14:34
   Permalink

   Dank voor je reactie Jolanda! Iedereen moet zeker dat doen wat goed voelt voor zijn/haar lichaam. Wat fantastisch werkt voor Nannie, werkt zeker niet voor iedereen. Ik hoop dat het nu goed met je gaat!

   Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 23 maart 2021 om 19:05
  Permalink

  Ik werd een ander mens door anders te eten en flink te gaan sporten. Blijf lekker dicht bij de natuur. Met je voeding, je drank, je rust en ontspanning. Het is heel eenvoudig. Het is de maatschappij met haar industrie en commerciële doeleinden die het zo complex maakt. Om nog maar niet te spreken over de reclame wereld. Gezonder gaan eten werd een rage. En eerlijk gezegd, daar ben ik blij om. Ik heb hierdoor heel wat studies kunnen doen en enorm veel geleerd en uitgeprobeerd. Want ik was een beetje een opgegeven geval, bij de dokters
  Dan maar zelf op zoek. Wat een zegen bleek dat te zijn. En uit alles wat ik geleerd heb, concludeer ik naar eer en geweten wat ik al zei: blijf lekker dicht bij de natuur. We zijn misgroeid, weggegroeid van het natuurlijke leven. Dat komt niet goed. Resultaat: stress, uitputting, depressies, eenzaamheid, pijnen, eetstoornissen, slapeloosheid,…
  Dat is zo spijtig. We worden gemaakt tot producten van de maatschappij, en we zijn eigenlijk een wondertje met het leven en de natuur als geschenk. Dat is voor velen erg ver op de achtergrond geraakt. Ik vond mijn weg terug, en ik leef weer in evenwicht, met zin in het leven, energie, vrede en vreugde. Niet perfect, maar helemaal oké. Ik wens iedereen hetzelfde toe. Wees niet tevreden met een glimp naar het bewust leven, maar leef!
  Warmpjes,
  Heidi

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *