Gezond eten met herfstgroente en -fruit 

Het wordt steeds vroeger donker, buiten wordt het langzaam kouder en de natuur begint weer prachtig te kleuren. Officieel begint deze week, op 21 september, de herfst. We hebben al wat stormachtige herfstdagen gehad, maar de vooruitzichten voor later deze week beloven een mooie Indian Summer.

Binnen weer gezellig

En wij hebben er stiekem best zin in, de herfst. Binnen maken we het weer gezellig en met een nieuw seizoen begint ook vaak trek in ander eten. De salades laten we achter ons en we kiezen weer vaker voor stampotten op tafel. En we zien weer volop pompoenen in het schap. Je vindt hier een handig overzicht van groenten en fruit van dit seizoen voor je boodschappenlijstje deze week en om lekker mee aan de slag te gaan in de keuken.

Op latere leeftijd starten met gezond eten loont

Gezond eten (in combinatie met regelmatig bewegen) vermindert het risico op ziekten waar je als je ouder wordt mee te maken kunt krijgen, zoals hoge bloeddruk, botontkalking en hart- en vaatziekten. Je lijf heeft er echt profijt van als je een gezond gewicht hebt en gezonder gaat eten, ook op latere leeftijd en zeker met artrose. Als je ouder wordt, gelden iets andere adviezen wat betreft gezond eten. Je hebt bijvoorbeeld iets minder energie nodig, je kunt met minder calorieën af. En laten er in groente nou nauwelijks calorieën zitten, maar wel volop gezonde vitaminen en mineralen.

Verheugen op stamppottenweer

Groenten en fruit bevatten in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen. En wat is het heerlijk om je weer te verheugen op bepaalde seizoensgroenten en -fruit. Denk aan alle knollen en koolsoorten die weer volop verkrijgbaar zijn.

Wij hebben de eerste pompoensoep al weer gemaakt. En deze herfststamppot staat voor deze week op de planning. Lijkt ons nu al een echte aanrader!

Boodschappenlijstje voor de herfst

De komende maanden zijn deze groenten en fruit volop verkrijgbaar in de winkels en vaak van eigen bodem. Geniet ervan!

Seizoensfruit:

appels – peren – stoofperen – bramen – mandarijnen – nectarine – perzik – pruimen – sinaasappelen

Seizoensgroenten:

Andijvie – bietjes – bloemkool – boerenkool – broccoli – champignons – doperwten – groene kool – knolselderij – koolraap – pastinaak – pompoen – postelein – prei – rode kool – snijbonen – sperziebonen – spitskool – spruiten – uien – winterwortel – witlof – zuurkool

Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete herfstrecept, laat je recept daarom hier achter!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *