De fysiotherapeut
Vanaf 1 januari 2018 krijgen mensen met heup- en knieartrose de eerste 12 behandelingen met fysio- of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Maar wat kan de fysiotherapeut nou eigenlijk voor je betekenen?
Waarom fysiotherapie?
Een fysiotherapeut, of oefentherapeut, is gespecialiseerd in houdingen en bewegingen van het lichaam. Hij weet veel van gewrichten en spieren en hoe we onze gewrichten bij bepaalde bewegingen belasten. Fysiotherapie is zinvol bij zowel ernstige artroseklachten als bij kleinere problemen. Een gewricht soepel houden is bijvoorbeeld makkelijker dan een stijf gewricht weer soepel krijgen.
Het doel van de behandelingen:
- Verbeterde functioneren van lichaamsgebieden
- Optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
- Verminderen van pijn
Dit kan de fysiotherapeut voor je betekenen:
- Hij kan je helpen met gerichte oefeningen bepaalde spieren, bijvoorbeeld in je bovenbeen, te versterken. Hoe sterker je spieren zijn, des te minder belasting er op je kniegewricht en het kraakbeen komt.
- Hij kan je informeren waarom je door artrose je gewricht minder goed kunt bewegen. Of waarom oefenen zo belangrijk is. Deze uitleg helpt je hopelijk te begrijpen waarom je bepaalde oefeningen moet doen.
- Een fysiotherapeut kan pijn zo veel mogelijk beperken waardoor je je oefeningen beter kunt doen. Hij leert je ook hoe je een gewricht kunt opwarmen voordat je gaat oefenen. En hij helpt je om gewrichten en spieren beweeglijk te houden. Als je een gewricht te weinig beweegt wordt het steeds stijver. En die stijfheid is na verloop van tijd steeds moeilijker te behandelen. De fysiotherapeut helpt dit te voorkomen met oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Zijn je gewrichten erg stijf? Dan kan de therapeut je bij deze oefeningen helpen. Bij ernstige stijfheid kan hij je gewrichten heel voorzichtig bewegen zonder dat je zelf iets hoeft te doen.
- Een fysiotherapeut kan je helpen met revalideren als je bent geopereerd (wanneer je bijvoorbeeld een kunstknie hebt gekregen).
- Hij kan je adviseren over de inzet van hulpmiddelen, bijvoorbeeld loophulpmiddelen, en je leren deze hulpmiddelen te gebruiken.
- Wanneer het moeilijk wordt om dagelijkse handelingen als wassen en aankleden op de oude, vertrouwde manier te doen kan de therapeut je helpen ze op een andere manier te doen. Door bijvoorbeeld andere spieren te gebruiken.
- Een fysiotherapeut kan je helpen je conditie te verbeteren.
Waar vind ik een fysiotherapeut?
Fysiotherapeuten werken in eigen praktijken, maar ook in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig voor de fysiotherapeut. Wel kan je huisarts je een bepaalde fysiotherapeutaanraden. Er zijn namelijk fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van artrosepatiënten. Op Zorgkaart Nederland staan alle fysiotherapiepraktijken met patiëntwaarderingen erbij aangegeven.
Kosten van een fysiotherapeut
Vanaf 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat overigens wel ten koste gaat van je eigen risico. Nog starten met fysiotherapie in 2017? Kijk in je polis of bel met je zorgverzekeraar om te zien of fysiotherapie vergoed wordt vanuit je eventuele aanvullende verzekering.
Pingback: Vergoedingen | KNIEARTROSE
Dankjewel voor dit artikel over fysiotherapie. Je hebt gelijk dat een gewicht soepel houden makkelijker is dan een gewricht soepel krijgen. Ik stretch bij yoga al maanden mijn heupen maar veel vordering zit er niet in. Vroeger kon ik gemakkelijk in de spagaat.
Dankjewel voor je toevoeging, Pim!
Succes met de oefeningen, hopelijk blijf je soepel en komt er ook nog wat vordering in.
Heb je veel last?
Groetjes Yvet