Oorzaken van knieartrose (blog 2)

In dit blog wil ik graag met u praten over de oorzaken van knieartrose. Maar eerst moet ik nog iets kwijt. In mijn spreekkamer maak ik vaak mee, dat ik tegen mijn patiënt zeg: “U heeft een versleten knie”. Waarna de patiënt zegt: “Ik dacht dat ik artrose had”. Dat moet ik dan uitleggen, want artrose en slijtage dat is hetzelfde.

 

Daarom zeg ik tegenwoordig: “U heeft een versleten knie, oftewel artrose van de knie. Het kraakbeen, de bekleding, is weg.” Ik maak dan vaak de volgende vergelijking: het kraakbeen is de vloerbedekking en het bot is de betonnen vloer onder de vloerbedekking. Versleten kraakbeen is net als een versleten vloerbedekking, je kijkt direct op het bot, direct op de harde betonnen vloer.

 

Wat kan de oorzaak zijn van knieartrose?

Een aantal oorzaken zijn duidelijk:

 • Het intensief belasten van de knie. Bijvoorbeeld jarenlang op hoog niveau tennis spelen, zoals Richard Krajicek. Of jarenlang 4 keer per jaar een marathon lopen. Het is net als een autoband. Als je elk weekend op het circuit van Zandvoort gaat racen, dan slijten je banden sneller.
 • Een andere oorzaak is een ongeluk, zoals een botbreuk op jonge leeftijd. Als de botbreuk doorloopt tot in de knie, dan ontstaat er ook een scheur in het kraakbeen oftewel een kreukel in de vloerbedekking. Door de scherpe randjes die ontstaan, slijt het kraakbeen sneller.
 • Een infectie die ooit ontstaan is door bacteriën kan ook een oorzaak zijn. De stoffen die dan vrijkomen om de bacterie te bestrijden, beschadigen ook het kraakbeen.
 • Reuma is een andere mogelijke oorzaak. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, zoals jicht, spierreuma of Bechterew. Al deze ziektes delen 1 ding: er worden stoffen  in je lichaam aangemaakt, die dingen kapot maken in je gewrichten. Reuma kan dus na een tijdje leiden tot artrose oftewel slijtage.

Helaas weten we nog steeds niet alles over artrose en we kennen ook nog steeds niet alle oorzaken. Soms zie je dat het vaker voorkomt in de familie. Vader had het, moeder had het en de kinderen krijgen het ook als ze volwassen zijn en oud(er) worden. Daarom zeggen we: artrose (slijtage) kan ook erfelijk zijn. Maar we weten nog steeds niet welk gen dit dan veroorzaakt. Op het moment dat we dit gen hebben ontdekt, dan weten we ook hoe we het kunnen voorkomen. Als ik de oplossing tot dit geheim te horen krijgen, dan zijn jullie de eerste met wie ik dit zal delen.

Tot de volgende blog!

 

 

14 gedachten over “Oorzaken van knieartrose (blog 2)

 • 14 november 2017 om 17:41
  Permalink

  Mensen mogen echt wel weten,dat ik knieartrose heb.Ben in de vacantie heel hard op mijn knieslijmbeurs gevallen.Nu rustig aan doen.Heb heel veel pijn,en weet zelf niet van stoppen.Weet dat dat verkeerd is maar ja??Weet wel dat ik volgend jaar voor nieuwe knieen ga.Hoop dan ook is naar een margriet winterfair te gaan..

   
  Beantwoorden
  • 15 november 2017 om 07:59
   Permalink

   Wat vervelend, Anna! Ai, dat is zeker pijnlijk! Mag ik vragen wat je nu doet/gebruikt tegen de pijn? Het bezoeken van de Magriet Winterfair is een mooi doel; ik hoop met je mee! Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 14 november 2017 om 20:50
  Permalink

  ja hoor, niks om me voor te schamen! Het is iets wat ik al vanaf mijn jeugd heb en ‘bij mij hoort’. Wie er niet tegenkan om dat te zien kijkt maar naar iets anders!

   
  Beantwoorden
  • 15 november 2017 om 07:56
   Permalink

   Groot gelijk, Loes en dankjewel voor je reactie! Wat fijn om te horen dat je er zo in staat! Mag ik vragen via wat het zichtbaar is bij jou? Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 15 november 2017 om 15:53
  Permalink

  Ik heb sinds 6 december vorig jaar een nieuwe knie, ben er erg blij mee en kan bijna alles weer, ik heb in 1995 borstkanker gehad en een chemo van een halfjaar, ik denk dat ik daarom slijtage aan mijn knie/kraakbeen heb gekregen, kan er niet de vinger op leggen maar het gevoel is er wel, ondanks ben ik blij dat ik er nog ben en dat het met mijn nieuwe knie goed gaat, ik heb er best veel voor gedaan ( iedere dag 25 km fietsen)om mijn vrijheid weer terug te krijgen, deed voorhee n alles met de fiets en nu kan dat weer,

   
  Beantwoorden
  • 16 november 2017 om 08:10
   Permalink

   Wat fijn dat je je vrijheid weer helemaal terug hebt, Trudy! Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 15 november 2017 om 20:14
  Permalink

  ik ben vroeger veel gevallen op mijn kn ie,en nu heb ik pijn in mijn knie,en rechts meer dan links wat kan ik er aan doen

   
  Beantwoorden
  • 16 november 2017 om 08:06
   Permalink

   Hi Joke, wat vervelend die pijn in je knie! Op 30 november 2017 organiseren we een informatieavond voor personen met knieklachten en het vermoeden tot knieartrose. Wellicht heb je daar iets aan om meer informatie te verkrijgen. Er zijn verschillende experts op gebied van knieklachten aanwezig die vertellen over de behandelmogelijkheden, enzovoorts. Daarnaast kan je al je vragen stellen! Kijk maar eens op http://www.knieartroseonline.nl/informatiebijeenkomst-knieklachten/ en http://knieartroseonline.nl/2017/11/15/knieklachten-30-nov-2017/. Heb je je klachten ook al voorgelegd aan je huisarts? Je huisarts kan je doorsturen voor verdere behandeling. Veel succes ermee! Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 23 november 2017 om 22:16
  Permalink

  Mijn man heeft artrose, ze vinden hem nog te jong voor een andere knie! Wat is de leeftijd hiervoor, hij is 59

   
  Beantwoorden
 • 3 december 2017 om 23:23
  Permalink

  ik heb lichte tot matige atrose ze hebben binnen 2 jaar foto,s gemaakt van de knie alles hoeken tja ze zeggen therpie /of spuiten dit is hinderlijk wel hoor dagelijks daarom kan ik niet verlopen wat ik wel meer zou willen maar t gaat niet gewoon

   
  Beantwoorden
 • 20 juni 2018 om 16:45
  Permalink

  Ik heb ook veel last van mijn knieen en heb best wel lang Synovit geslikt maar dat is wel een beetje duur.
  Ik heb last met trappen klimmen en fietsen en opstaan . Maar ik heb nog nooit naar mijn knieën laten kijken wat of het kan zijn. Alleen de huisarts en die had het over fysio maar dat hielp niet.

   
  Beantwoorden
  • 21 juni 2018 om 08:09
   Permalink

   Hi Mirjam,

   Dankjewel voor je reactie!
   Pijn aan je knie met trappen, klimmen, fietsen en opstaan zijn signalen van knieartrose, dus ik zou je zeker aanraden om nog eens met je huisarts te gaan praten over je klachten.
   Jammer dat de fysiotherapie niet geholpen heeft, maar er zijn nog andere mogelijkheden om je klachten te verminderen en minder pijn te hebben zoals je op deze site kunt lezen.

   Veel succes gewenst en mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *