De wintertijd (blog 6)

Heerlijk de wintertijd is weer aangebroken! Tijd om te genieten van de donkere dagen, feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis. Kachel aan, kaarsjes aan… en op schoot een lekker boek of handwerk. Het klinkt allemaal heel gezellig en leuk, maar niet voor iedereen is deze tijd leuk. Voor mensen zoals ik zijn dit ook de dagen dat je weinig buiten komt. Het weer speelt in ieder geval bij mij een grote rol. Als het veel regent ga ik niet naar buiten: het lopen gaat moeilijker en helaas heb ik meer pijn! De pijn slaat ook wel een beetje op mijn humeur, ik kom minder buiten de deur en je wereld wordt dan ook in de winter kleiner. Ik moet me er echt toe zetten om echt even bij iemand op de koffie te gaan of even een boodschap te doen, zodat ik toch even contact heb met de buitenwereld.

Sneeuw

Sneeuw vind ik geweldig! Wat kijkt dat mooi als onze straat wit is en de bomen zo mooi wit zijn: heel, heel mooi! Maar naar buiten gaan is iets heel anders, want wat ben ik bang om te vallen. Ik moet er niet aan denken dat ik een slippertje maak en daar languit op mijn …  neerval. Bbrr!! Toch wil ik graag de vogels voeren en gelukkig kan ik dan in mijn tuin genieten van de vogels die komen genieten van het voer dat ik buiten neerleg. Heel voorzichtig ga ik dan naar buiten mezelf vasthoudend aan een muur of stok. Eenmaal op het gras vind ik meer houvast en gaat het lopen beter.

Mijn tips

Toen ik nog werkte in de ouderenzorg kreeg ik vaak leuke tips van de ouderen, die ik graag met u zou willen delen:

  • Zorg dat je niet weg glijdt! Dit kan je voorkomen door sokken over je schoenen heen te doen, want dan loop je iets makkelijker. Of maak een plankje met spijkers onder je schoenen. Ook kan je een stok meenemen of gebruik onderzetters voor onder je schoen. Een andere mogelijkheid is elastiekjes om je schoenen heen te binden, waardoor je ook minder last hebt van het weg glijden.
  • Tegen de kou trokken ze vroeger een lange onderbroek aan of een pyjamabroek. Ook werden er kranten onder de trui gestopt tegen de gure wind. Tegenwoordig is er prachtige kleding, pakken, sneeuwschoenen en laarzen om de kou te weerstaan!

Wat mij betreft: laat de winter toch maar komen! Stilletjes geniet ik van de natuur en van de sfeervolle dagen die ik samen met mijn gezin en familie en vrienden mag vieren!

 

3 gedachten over “De wintertijd (blog 6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *