Welke kniebrace past bij jou?

Meer bewegingsvrijheid en minder last van pijn en andere klachten door knieartrose? Een kniebrace kan helpen, blijkt uit onderzoek. Kan een kniebrace jou ook helpen? En zo ja, welke brace past bij jou?   

Een kniebrace kan je helpen om een knie-operatie te voorkomen (of uit te stellen). Ook kan een brace helpen wanneer je na een operatie last blijft houden van je knie. Maar welke kniebrace kies je voor welke situatie? Wij vertellen je graag meer over twee bekende soorten braces: de stabiliserende kniebrace en de corrigerende kniebrace.

Stabiliserende kniebrace

stabiliserende kniebraceEen stabiliserende kniebrace ontlast, stabiliseert en ondersteunt je knie. Zo’n brace is vaak gemaakt van kunststof en is verstevigd met baleinen. De mate van ondersteuning loopt uiteen van een milde ondersteuning (elastische brace) tot een stevige ondersteuning (brace met frame). Het frame is bedoeld om stevigheid te bieden en je knie te begeleiden bij je bewegingen. Een stabiliserende kniebrace wordt vaak ingezet bij mensen met zwaardere knieklachten.

Corrigerende kniebrace

Je raadt het misschien al: een corrigerende kniebrace is bedoeld om de stand van je knie te corrigeren. Zo’n brace wordt vaak voorgeschreven aan mensen met X-benen en O-benen. Deze kunnen aangeboren zijn, maar ook worden veroorzaakt door knieartrose. Het doel van een corrigerende kniebrace is om je pijn te verminderen en je zo (weer) mobieler te maken. Daarom wordt deze brace ook wel een actieve kniebrace genoemd.

Corrigerende kniebrace

Een corrigerende of actieve brace oefent krachten uit op je knie. Vaak heeft zo’n brace drie drukpunten. Afhankelijk van de locatie van je pijn zit er één drukpunt aan de pijnlijke zijde van je knie en twee aan de andere zijde, om tegendruk te bieden. Dankzij deze drukpunten wordt de stand van je knie voorzichtig gecorrigeerd en wordt zo de pijnlijke zijde van je knie ontlast. Dat zorgt voor minder pijn. Een corrigerende kniebrace is vooral geschikt voor mensen die door hun knieklachten moeite hebben met bewegen.

Wondermiddel?

Helaas… Een kniebrace is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Houd daarom altijd de volgende zaken in gedachten:

  • Het kost tijd om te wennen aan een kniebrace. De eerste tijd kun je zelfs spierpijn krijgen doordat de stand van je knie wordt gecorrigeerd. Daar is je lijf niet aan gewend! Luister daarom goed naar je behandelaar en bouw het gebruik van je brace rustig op.
  • Doorbreek de vicieuze cirkel en ga meer bewegen. Want hoe tegenstrijdig het ook klinkt: bij gewrichtspijn is bewegen juist aan te raden. Lees hier meer over bewegen met knieartrose.
  • Richt niet al je pijlen op één oplossing. Het is geen ‘alles of niets’! Misschien is hulpmiddel A niet geschikt voor jou, maar werkt hulpmiddel B wel. Geef dus niet op!
  • Houd je doel continu voor ogen. Wat wil je weer kunnen met je brace? Pijnvrij boodschappen doen? Weer wandelen met de hond? Met een doel wordt het makkelijker om door te zetten als het even wat moeilijker gaat.

Wil je weten of een kniebrace iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een orthopedisch instrumentmaker bij jou in de buurt. Hij of zij kan je adviseren en je verschillende braces vrijblijvend laten proberen.

 

3 gedachten over “Welke kniebrace past bij jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *