Krakende knie

Wanneer ik door mijn hurken zak, kraakt mijn knie. Vaak niet één keer, maar meerdere keren achter elkaar. De krakende knie doet geen pijn, maar ik vind het wel vreemd.

Oorzaak van een krakende knie

Komt bovenstaande ervaring je bekend voor? Één van de kenmerken van knieartrose is een krakend gevoel of geluid bij het bewegen, bijvoorbeeld wanneer je door je knieën gaat. Het kraken wordt met een moeilijk woord ook wel crepiteren genoemd. Bij knieartrose is het kraakbeen van het gewricht van je knie aangetast, waardoor het niet meer soepel kan bewegen.

De meest gehoorde verklaring voor dit geluid is dat je knieschijf niet goed door het geultje loopt en daarbij kraakt. Zowel in dat geultje als onder de knieschijf zit kraakbeen om soepel bewegen mogelijk te maken. Het kraken van je knie heeft niets te maken met de mate van beschadiging van het gewicht en ook wanneer je knieën kraken is het nog niet zeker dat je ook knieartrose hebt. Het niet lopen door het geultje kan bijvoorbeeld ook komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.

Lees ook eens de blog van Dr. Sewnath; De knieprothese blijft anders voelen: Hoe kan dat?

Tips tegen een knakkende knie

 • Verminder de spanning van je beenspieren: Wanneer er te veel spanning op je spieren aan de achterkant van je bovenbeen staat, moeten de spieren aan de voorkant harder werken. Hierdoor komt er meer druk op de knieschijf en kunnen er klachten ontstaan. Dit is ook van toepassing bij een te hoge spanning van de spieren aan de voorkant. Teveel spierspanning verhoogt de druk op de knieschijf.
 • Train je coördinatie: Door een verminderde coördinatie veranderd de positie van je knieschijf t.o.v. je bovenbeen. Met coördinatietraining zorg je ervoor dat het juiste beweegpatroon weer herstelt wordt.

Waarschuwingssignaal

Moet je jezelf zorgen maken wanneer je je knieën hoort knakken? Als je knieën af en toe wat kraken hoef je jezelf geen zorgen te maken; veel mensen hebben er last van. Maar wanneer het knakken gepaard gaat met pijn en stijfheid kan dit een signaal zijn van knieartrose. Een studie van het Baylor College of Medicine in Houston laat zien dat je met krakende knieën een verhoogd risico op knieartrose hebt. Het kraken van de knieën zou een eerste signaal of voorspelling kunnen zijn tot de ontwikkeling van knieartrose, maar is niet in alle gevallen zo. De resultaten van de studie tonen hiermee aan dat er meerdere symptomen zijn van knieartrose waar naar gekeken dient te worden buiten stijfheid en pijn.

Lees in deze blog meer over de symptomen van knieartrose.

Heb je last hebt van krakende knieën en je hebt daarbij pijn of de knie voelt stijf, neem dan contact op met je huisarts. Zo niet, maak je geen zorgen! Vraag in je eigen omgeving maar eens wie er allemaal krakende knieën heeft!

 

7 gedachten over “Krakende knie

 • 12 januari 2018 om 13:13
  Permalink

  Vooral als ik ook van een verhoging moet stappen heb ik er last van. Ik moet altijd zorgen dat ik steun heb omdat ik vaak zomaar Door de knieën zak.

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Heb ik knieartrose? De symptomen | KNIEARTROSE

 • Pingback: heb ik eigenlijk knieartrose | KNIEARTROSE

 • 19 juni 2018 om 09:56
  Permalink

  Heeft er iemand ervaring met spierspanning door knieartrose? Ik heb artrose in mijn rechterknie en in dit onderbeen/kuit voel ik constant mijn spieren trillen. Iemand die weet of dit mogelijk is?

   
  Beantwoorden
  • 20 juni 2018 om 11:04
   Permalink

   Hi Natalie,

   Dankjewel voor je reactie!
   Spierspanning is een veel gehoorde klacht, wanneer mensen last hebben van knieartrose dus dat is zeker niet vreemd dat je dit voelt. Veel gehoorde behandelingen hierbij zijn yoga, massage therapie, dry needling therapie, taping en/of rekoefeningen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 23 juni 2018 om 20:57
  Permalink

  Na een ingreep aan mijn benen kon ik mijn linkerknie slechts plooien tot 90 graden bij de kinesist en hij zei dat ik best nog terugging naar het UZ waar ik alle operaties aan benen voor deze ingreep ondergaan had.
  Toen zeiden ze dat ik nog eens geopereerd moest worden. Bij mijn laatste operatie aan mijn linkerbeen werd mijn knie helemaal geplooid en kraakte deze en mijn knie deed ook pijn. De dokter zei dat alles in orde was, maar van na die operatie stopt het kraken niet meer als ik deze plooi. Nu probeer ik geregeld te gaan sporten voor mijn knie, anders neemt de last toe.
  Weet iemand wat ik nog kan doen en wat er aan de hand is met mijn knie? Graag zou ik hierover wat meer weten.

   
  Beantwoorden
 • 2 oktober 2021 om 18:14
  Permalink

  ben 75 jaar en heb wat versleten knieen,het lopen gaat nog wel,soms heel goed en soms niet zo goed
  echter het fietsen gaat niet meer,kan ook aan mijn rechter knie voelen dat er iets aanloopt
  als ik op de fitnisfiets heb zit ,gaat het lopen ook veel moeilijker net of er wat verzwikt is.
  fietsen was mijn lust en mijn leven, dus zou ik graag willen weten of wat aan te doen is(fysio helpt hier niet bij alles al geprobeerd)of komt de scootmobiel al in zicht?
  Hoogachtend Claudi

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *