4 tips voor het aanvragen van een hulpmiddel bij knieartrose

Hulpmiddelen: we gebruiken ze graag en vaak in ons dagelijks leven. Ga maar eens na hoe logisch het is om even blikopener uit de lade te pakken voor het openen van een blik. Of om een kaasschaaf te gebruiken tijdens het beleggen van je boterham. 

Als je last hebt van knieartrose kun je vast ook af en toe wel wat hulp gebruiken. Toch is het gebruik van hulpmiddelen bij knieartrose niet altijd even gebruikelijk. En dat is jammer, want er zijn verschillende hulpmiddelen die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Met het juiste hulpmiddel kun je meer dingen zelf blijven doen, en dat met minder of zelfs zónder pijn.

 

Vergoeding van je hulpmiddel

In de laatste jaren is er veel veranderd rondom de vergoeding van hulpmiddelen. Bij sommige verzekeringen worden hulpmiddelen vergoed voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Hierbij kun je denken aan hulpmiddelen om jezelf te wassen, af te drogen,  aan te kleden en om makkelijker te bewegen. Voor sommige hulpmiddelen betaal je echter zelf. Hulpmiddelen die jou helpen om te revalideren of zelfstandig te kunnen wonen worden in veel gevallen wel vergoed.

Iemand die een belangrijke rol kan spelen bij de aanvraag van specifieke hulpmiddelen is de orthopedisch instrumentmaker. In dit artikel schreven we al eerder over de rol van de instrumentmaker. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aanvraag van hulpmiddelen als een kniebrace of aangepaste schoenen.

Let op! Of een hulpmiddel wel of niet wordt vergoed, en hoe hoog de vergoeding is, is afhankelijk van je zorgverzekeraar en zorgpolis. Dit kun je het beste navragen bij je eigen verzekeraar!

 

Het aanvragen van een hulpmiddel

Hoe doe je dat nu precies? Hieronder zetten we vier tips voor je op een rijtje.

1. Weet wat je wilt!

Een hulpmiddel is er om je leven makkelijker te maken. Geef daarom duidelijk aan wat je dromen zijn en hoe een hulpmiddel hierbij kan helpen. Wees hierbij realistisch. Denk bijvoorbeeld aan doelen als weer boodschappen kunnen doen zonder pijn of meer kunnen spelen met je kleinkinderen. Een hulpmiddel kan helpen om je kwaliteit van leven te verhogen, maar zal de knieartrose niet oplossen. Om te weten wat bij andere mensen geholpen heeft kun je navraag doen bij mensen in je omgeving. Wat heeft hen geholpen? Met andere woorden: zorg dat je vooraf precies weet wát je nodig hebt en waaróm je het nodig hebt.

2. Probeer het uit!

In veel gevallen kun je vooraf een proefpassing van een hulpmiddel aanvragen. Soms is het mogelijk om het hulpmiddel tijdelijk te lenen (zoals bij de kniebrace Agilium Freestep), zodat je hem goed kunt testen. Door het hulpmiddel een tijdje te gebruiken weet je of het je helpt, vóórdat je hem daadwerkelijk aanschaft.

3. Informeer vooraf naar de vergoeding

Zoals we hierboven al aangaven worden niet alle hulpmiddelen vergoed. Als je wilt weten of je recht hebt op een vergoeding is het verstandig om hiernaar te informeren vóórdat je het hulpmiddel koopt of op maat laat maken. Dit kan via je instrumentmaker of direct bij je zorgverzekering. Door tijdig te informeren kom je niet achteraf voor een onaangename verrassing te staan.

4. Je verzoek afgewezen? Geef niet op!

Is je verzoek voor vergoeding afgewezen? Erg vervelend, maar als je overtuigd bent van de toegevoegde waarde van je hulpmiddel: geef niet op! Ga door voor wat je wilt en vraag je instrumentmaker om ondersteuning bij het indienen van een bezwaar. Je kunt eventueel ook om raad vragen bij de ombudsman van het SKGZ.

Ben jij op zoek naar het meest geschikte hulpmiddel voor jou? Neem dan contact op met een orthopedisch instrumentmaker bij jou in de buurt. Hij of zij kan je adviseren en je verschillende hulpmiddelen vrijblijvend laten proberen. Of heb jij het geschikte hulpmiddel voor jou al gevonden? Deel het met ons!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *