Knieprothese operatie en de stand van je knie (blog 5)

Voor deze blog stelden wij Dr. Sewnath de volgende vraag:

Wat is het verschil met een ´normale´ knieprothese operatie of in combinatie met een X- of O-stand?

 

Beste Lezers,

Bovenstaande vraag kwam een aantal keer terug via Knieartroseonline.nl en wil ik graag beantwoorden. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel makkelijk, want er is geen verschil tussen een normale knieprothese operatie en een knieprothese operatie in combinatie met een X- of O-stand. Oftewel, alle knieprothese operaties zijn normaal (met uitzondering van de revisie knieprothese operaties en de operatie bij een heel erge X- of O-stand).

 

Een recht been

Bij elke operatie wordt de stand van het been gecorrigeerd naar wat het moet zijn. Het been moet namelijk zo recht zijn, dat het gewicht van het bovenlichaam evenredig door het midden van de knie gaat. Als je een lijn trekt tussen de lies (hier bevindt zich de heupkop) en de enkel, dan moet deze lijn precies door het midden van de knie lopen en weet je dat het been recht is. Echter heeft bijna niemand een recht been. De reden hiervoor is dat vanaf het moment dat je gaat lopen je benen verschillende vormen krijgen, wanneer je uitgegroeid bent, heb je een definitieve vorm. Bijna 80% van de mensen heeft een O-been. Dit valt soms niet op, omdat iemand bijvoorbeeld hele grote kuitspieren heeft, of hele dunne bovenbeenspieren. Bij vrouwen kan het bijvoorbeeld ook lijken alsof er een X-been is, omdat ze brede heupen hebben.

 

Bij een O-been of X-been hebt, kan je slijtage krijgen aan de binnenkant van je knie (bij O-benen) of aan de buitenkant van je knie (bij X-benen). Dat komt omdat het meeste gewicht van je bovenlichaam niet meer precies door het midden van je knie loopt, maar over de binnenkant (O-benen) of buitenkant (X-benen). Als je lang doorloopt met slijtage aan de binnenkant (of buitenkant) van je knie, dan gaat na verloop van tijd ook de andere kant van je knie slijten.

 

Doel operatie knieprothese

Het eerste doel van een knieprothese operatie is om het versleten kraakbeen op het bot te vervangen door het metaal van de knieprothese. Het bovenbeen wordt dus een metalen stuk en het onderbeen wordt een metalen stuk. Om te zorgen dat deze metalen delen niet gaan knarsen en slijten tijdens het lopen, wordt er een stuk plastic tussen het boven- en onderbeen geplaatst; een soort van nieuwe meniscus. Een tweede doel van de operatie is om het been weer recht te maken, oftewel er voor zorgen dat al het gewicht van het lichaam precies door het midden van de knie(prothese) gaat. Als het been te veel in een X staat of in een O, dan gaat het buitenste deel (X benen) of het binnenste deel (O benen) te snel slijten. Oftewel het plastic van de knieprothese wordt te zwaar belast en gaat sneller slijten dan de bedoeling is. Een derde doel van de knieprothese operatie is om te zorgen dat de knie goed kan buigen en strekken. Een soepele buiging en strekking heb je namelijk nodig om vlot te kunnen lopen, bij het traplopen of om te fietsen. Als deze drie doelen zijn bereikt dan heb je een blije patiënt, die weer alle dagelijkse dingen kan doen zonder pijn aan de knie!

 

Uitzonderingen

Een revisie knieprothese operatie is een herstel operatie. Er is al een knieprothese geplaatst en om verschillende redenen, moet er nog een keer geopereerd worden aan de knie(prothese). Soms komt er een onderdeel bij, bijvoorbeeld als de knieschijf is gaan slijten. Of soms moet de hele knie worden weggehaald en moet de knie worden schoongemaakt van bacteriën. Dit zijn grote operaties! Er mag pas een nieuwe knieprothese in de knie, als je zeker bent dat er geen bacteriën meer zijn achtergebleven in de knie.

 

De knieprothese operatie bij een hele erge X- of O-stand is voor de orthopedisch chirurg moeilijker uit te voeren. Het kapsel van de knie is dan vaak strakker. Vaak is het ook zo dat niet alleen het kraakbeen is versleten, maar ook het bot is weggesleten. De operatie kan daardoor langer duren dan de normale knieprothese operatie. Je moet voorzichtig alle banden van de knie afschuiven en soms moet je het versleten bot vervangen door nieuw bot, omdat de prothese anders op die plek geen houvast heeft. Je kan bijvoorbeeld bot dat je niet meer zou gebruiken, vastmaken op de plek waar het bot versleten is. Na de operatie moet je dan voorzichtiger revalideren, want zo´n stuk bot moet eerst weer vastgroeien. In het bijzonder bij de hele erge X-benen moet je voorzichtig zijn als je het been weer recht wil maken. Dit komt doordat een belangrijke zenuw naar de voet door de jaren heen korter geworden is. Als je de knie nu weer rechtzet, kan er te veel spanning komen op deze zenuw en dit kan weer leiden tot zenuwproblemen. Gelukkig komen de heel erge X- of O-benen maar zelden voor en als deze erge gevallen geopereerd worden, dan is het resultaat in bijna alle gevallen goed en zonder complicaties!

 

Met vriendelijke groet en tot de volgende vraag,

Dr. Sewnath

 

 

3 gedachten over “Knieprothese operatie en de stand van je knie (blog 5)

 • 13 februari 2018 om 13:31
  Permalink

  Ik heb een algehele knieprotese,de laatste weken doet heel vreemd,de protese pijn,de knieschijf die vervangen is ook,hoe kan dit?

  Vriendelijke groeten,

   
  Beantwoorden
  • 15 februari 2018 om 07:57
   Permalink

   Beste Rina,

   Dankjewel voor je reactie!
   Ik heb van Dr. Sewnath een reactie ontvangen over je klachten, zie hieronder.
   Hopelijk heb je er iets aan!

   Groetjes Yvet

   Beste Mw vd Louw,
   Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Het kan een overbelasting zijn van de kapsel en de banden van de knie. Die zijn namelijk niet vervangen. Met wat rust gaat dat meestal snel over!

   Er zijn nog veel meer oorzaken mogelijk. Het is dan wel nodig om weer te weten. Waar zit de pijn precies? Wanneer treedt de pijn op? Hoelang zit de prothese erin? Denk aan dat soort vragen. Vaak wil je dan ook weten hoe de röntgenfoto er nu uit ziet.

   Als de klachten al langer bestaan, dan is dit zeker een reden om een controle te laten uitvoeren door uw orthopedisch chirurg die de operatie heeft gedaan.

   Met vriendelijke groet,

   Miguel Sewnath
   Orthopedisch Chirurg

    
   Beantwoorden
  • 12 april 2019 om 21:57
   Permalink

   Heb nu rechte nieuwe knie.
   Nu begin mijn linker knie ook te zeuren en steken met lopen.
   Moet ik daar ook nu vermelden.
   Is al keer een kijkoperatie gehad.

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *