Direct een knieprothese of eerst andere hulpmiddelen proberen?

Veel mensen met knieartrose worstelen met de vraag: ‘Moet ik direct voor een knieprothese gaan of eerst andere hulpmiddelen of oplossingen proberen?’ Waarom zou je immers langer met pijn doorlopen als er een oplossing is? Hoe lang moet je doorlopen met pijn? En wat is het juiste moment om voor een knieoperatie te kiezen?

 

Beste lezers,

We kennen allemaal de succesverhalen van een bekende die na een knieprothese-operatie binnen de kortste tijd weer fit was en weer liep als een kievit zonder pijn. Deze succesverhalen kloppen ook, want maar liefst 80 procent van de knieprothese-operaties zijn succesvol. Dus als je tien mensen na een knieprothese-operatie tegenkomt, zullen er acht zijn die tevreden zijn. Deze mensen zullen ook adviseren om de operatie te doen. ‘Dit had ik eerder moeten doen!’ is een veel gehoorde opmerking. De knieprothese-operatie kent dan ook een groot succespercentage!

 

Helaas is er ook een andere kant aan het verhaal: twee op de tien mensen is na de knieprothese-operatie niet tevreden en blijft onbegrepen pijnklachten houden. Twee op de honderd mensen kan zelfs een ernstige infectie oplopen met bacteriën. Het gaat om een kleine groep personen, waardoor je deze verhalen niet vaak hoort. Maar als jij zelf de pech hebt om een infectie te krijgen met bacteriën, dan baal je natuurlijk verschrikkelijk! Een risico van twee procent op een ernstige infectie, dat klinkt ook niet heel alarmerend. Twee procent is een klein getal, want dat betekent 98 procent kans dat je géén infectie krijgt.

 

Keuze knieprothese

Wanneer je voor een knieprothese kiest, mag het nooit zo zijn, dat je achteraf zegt: ‘Waarom heb ik te vroeg gekozen voor de knieprothese-operatie?’ Ben dan ook honderd procent zeker van je keuze voor een operatie en dat je nooit hoeft te zeggen: ‘Ik heb spijt dat ik het heb gedaan, want zo erg waren mijn klachten nog niet!’ Als je nog twijfelt over een operatie, dan is het belangrijk om eerst andere hulpmiddelen te kiezen, zoals een kniebrace of een injectie. Het is dus heel belangrijk om de keuze voor een knieprothese-operatie te maken op het moment dat je echt alle hulpmiddelen hebt geprobeerd en deze hulpmiddelen niet gewerkt hebben of niet meer helpen.

 

Handige tip

Een handige manier om te kijken of je toe bent aan een operatie is om je knie een rapportcijfer te geven. Stel je knie is nog redelijk goed en verdient een zes, een voldoende, dan is het nog geen tijd om een grote operatie te ondergaan. Na een knieprothese-operatie geven de meeste mensen hun knie een rapportcijfer acht. Heel soms geven ze hun nieuwe knie het cijfer negen en een tien komt heel zelden voor. Als je dus te vroeg kiest voor een operatie, dan is de winst die je haalt heel klein. Je gaat dan van een zes naar een acht. Dit verschil merk je te weinig en daarom zal je na de operatie ook niet tevreden zijn met het resultaat. Soms kan je knie zo slecht zijn, zo veel pijn doen en zo stijf aanvoelen, waardoor je de knie beoordeelt met het cijfer twee. Dat is een dikke onvoldoende. Als je na de operatie een cijfer acht haalt, dan zal je dit verschil ook goed merken en heel tevreden zijn met je nieuwe knie.

 

Waarom is het zo moeilijk om altijd een 10 te scoren na een knieprothese-operatie? Helaas weten we nog niet alles van de knie. Soms zit de prothese er zo perfect in, maar houd je toch klachten die we als arts niet kunnen verklaren. Daarom is het heel moeilijk om altijd een tien te scoren voor de knieprothese-operatie en geven de meeste mensen hun nieuwe knie een cijfer acht (voor de heupprothese operatie is dit anders, hier halen de mensen wel vaak een cijfer negen of tien).

 

Het blijft belangrijk om de keuze voor een knieprothese-operatie te maken, op het moment dat je het gevoel hebt: ik heb er echt alles aan gedaan om een operatie te voorkomen of uit te stellen en er is geen andere oplossing meer. Op deze manier kun je een tegenslag, zoals een ernstige infectie met bacteriën, ook veel beter verwerken. Je kan dan tegen je zelf zeggen: ‘Ik had weinig keus, ik stond eigenlijk met mijn rug tegen de muur.’

 

Ik hoop dat de bepaling van het rapportcijfer voor de knie een handige tip is om te bepalen of je toe bent aan de knieprothese-operatie of dat je toch nog even wacht met de knieoperatie.

 

Met vriendelijke groet en tot de volgende keer,

Dr. Sewnath

 

20 gedachten over “Direct een knieprothese of eerst andere hulpmiddelen proberen?

 • 15 maart 2018 om 15:35
  Permalink

  2013 een spuit gekregen 2015 weer een spuit al die jaren goed geholpen
  Helaas 2017 weer een spuit heeft niet geholpen
  Aug 2017 nieuwe knie erg blij mee geen pijn meer

   
  Beantwoorden
  • 16 maart 2018 om 08:11
   Permalink

   Hi Kitty,

   Wat fijn om te horen!
   Lijkt erop dat je de juiste keuzes hebt gemaakt met het uit te stellen!
   Klopt het verschil in beoordeling van cijfers voor je knie wat Dr. Sewnath aangeeft ook bij jou?
   Hopelijk heb je er nog veel profijt van!

    
   Beantwoorden
 • 15 maart 2018 om 17:13
  Permalink

  Vorig jaar een nieuwe halve knie gekregen. Wat heb ik daar spijt van. Nog veel pijn. Moet over 2 weken op de jaarcontrole komen. Ben benieuwd hoe de foto is en waar de pijn vandaan komt. Ineke

   
  Beantwoorden
  • 16 maart 2018 om 08:13
   Permalink

   Hoi Ineke,

   Wat vervelend en spannend!
   Heb je voor de halve knieprothese al veel geprobeerd?
   En helpt het voor jou om het handigheidje van Dr. Sewnath toe te passen op jouw knie?

   Succes over 2 weken!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 15 maart 2018 om 22:05
  Permalink

  Ik heb ook atrose en heb een Brees maar er zit ook iets by me knie dat alleen by kinderen voor komt my ortopeet wil my er niet aan opeten de Brees heeft ook niet het gewenste hou veel pyn kan maar een klein stukje lopen dan word de knie dik en doet nog meer pyn wat kan ik er zelf nog aan doen

   
  Beantwoorden
  • 16 maart 2018 om 08:15
   Permalink

   Hoi Petra,

   Wat vervelend dat alle hulpmiddelen of oplossingen niet het gewenste resultaat heeft!
   Heeft de kniebrace er wel voor gezorgd dat je iets meer kunt bewegen?
   Heb je al eens om een second opinion gevraagd? Misschien kunnen ze ergens anders wel iets betekenen.

   Veel succes!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 16 maart 2018 om 00:31
  Permalink

  Heb al 14 jaar een knie prothese ik was 48 jaar dus heel jong ik had al diverse knie operaties gehad en zwaar artrose dus het moest echt de pijn is redelijk weggegaan maar kan mijn knie nooit meer 90% buigen nou heb ik ook al 16 jaar Posttraumatische Dystrofie moet nodig weer een nieuwe knie hebben ben zo vaak gevallen dat hij helemaal uit balans is

   
  Beantwoorden
  • 16 maart 2018 om 08:16
   Permalink

   Hi Mienie,

   Dat is inderdaad wel vroeg! Ben je blij met je knieprothese?
   Staat de operatie voor de nieuwe knie al gepland?

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 16 maart 2018 om 22:02
  Permalink

  Ik ben in Okt 20 15 geopereerd aan mijn knie en daarna ging het steeds slechter ik kan niet meer lopen ben helemaal gehandicapt kan niet meer fietsen autorijden kleine stukjes lopen met rollator.Het huis is aangepast traplift douche en wc.Ik ben nu onderbehandeling van een neuroloog en ze weten nog steeds niet war er aan de hand is.

   
  Beantwoorden
 • 16 maart 2018 om 22:25
  Permalink

  Mijn knieprothese heb ik al ruim 15 jaar. Totaal geen problemen. Ik tennis 3 keer in de week en speel ook competitie . Maar dan speel ik 1 dubbelwedstrijd. Ik geniet elke dag zonder pijn in mijn linkerknie. Ik was 52 toen ik mijn totale knieprothese kreeg. Dus voor mij is het een succes verhaal.

   
  Beantwoorden
  • 19 maart 2018 om 07:45
   Permalink

   Hi Ottoline,

   Wat fijn om te horen dat het voor jou zo goed gaat!
   Hopelijk mag dat nog lang zo doorgaan!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • Pingback: Nieuwe betalingswijze bij knieoperaties | KNIEARTROSE

 • Pingback: Een halve knieprothese - Dr. Sewnath vertelt | KNIEARTROSE

 • 3 januari 2019 om 07:04
  Permalink

  In maart 2018 kreeg ik in beide knieen een hyaluron spuit.
  In mijn rechterknie trad er geen verbeteringen op. Mijn linkerknie, die sowieso minder pijnlijk was, reageerde daar prima op.
  Eind juli kreeg ik een knieprothese in mijn rechterbeen.
  Dit is heel voorspoedig gegaan en hoewel ik nu nog niet optimaal functioneer, voor zover dat normaal kan worden, ben ik blij met mijn nieuwe knie.
  Helaas heb ik sinds een paar weken behoorlijk last van mijn linkerknie.
  Wat is wijsheid? Eerst nog een spuit die goed werkte of nu ook daar een prothese laten plaatsen? Zal op den duur toch moeten.
  Eerlijk gezegd zie ik er wat tegenop om meteen alweer dat revalidatie proces door te moeten.
  Ik ben 70 jaar.

   
  Beantwoorden
  • 3 januari 2019 om 09:29
   Permalink

   Dag Trijnie,

   Allereerst een mooi nieuw jaar voor jou! En wat fijn dat je tevreden bent over je rechterknie. Voor wat betreft je linkerknie, ik begrijp de lastige afweging. Heb je hier al advies over ingewonnen bij de specialist? Daar zou ik mee starten. Veel wijsheid gewenst!

   Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 30 januari 2019 om 17:08
  Permalink

  Ik moet de keuze maken of ik een halve knieprothese wil of niet. Ik ben een lange afstandloper en heb na een kwartier al pijn, die zeurt en niet weggaat. Echter in rust voel ik soms niet. Wisselt wel want meestal ‘s nachts voel ik wel pijn. Ik vind het moeilijk om te beslissen of ik het wil. Lange afstandlopen (20 km per dag of met de 4 daagse 30 km) zit er niet in zo.
  Ik ben bang dat als ik een halve knie laat plaatsen dat ik nog niet pijnvrij ben. Wat is wijsheid. Ik dub wat af. Wie heeft advies?

   
  Beantwoorden
 • 7 mei 2019 om 14:37
  Permalink

  Sindskort heb ik helaas ook de diagnose knie artrose te horen gekregen. Ik moet het nog bij laten bezinken. Kan en wil het niet geloven. Ik ben pas 48 jaar, tijdens mijn vakantie ben ik opgenomen geweest ivm helse pijn in mijn knie/been. Ik kon niet meer op staan. Terug in Nederland, na onderzoeken blijkt dat ik knie artrose hebt. Ik weet er nu even geen raad mee….. dag mijn mooie hoge hakken, alleen maar lopen op platte schoenen, sneakers, sportschoenen. Verschrikkelijk voor mij. Ik ben nu alles aan het lezen wat ik kan lezen over knie artrose. Blogs van dr. Sewnath vind ik heel interessant.

   
  Beantwoorden
 • 9 mei 2019 om 16:26
  Permalink

  Hi NitaS,

  Vervelend om te horen over je klachten!
  Ik kan me voorstellen dat het even schrikken was zo plotseling.
  Hopelijk ben je een beetje geholpen met alle informatie op onze website.
  Fijn om te horen dat je de blogs van Dr. Sewnath zo interessant vindt.

  Veel sterkte!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 3 december 2019 om 20:50
  Permalink

  Heb al meerdere jaren last van mij knieën. De rechter knie meer dan de linker. Kan nog 4 km lopen maar wel met pijn. In de zomer gaat het beter dan in de winter, waarschijnlijk door de kou en vocht.
  Twijfel erg of een operatie bij mij wel mogelijk is, heb namelijk diabetes 2. Als ik een wondje heb aan mijn benen of mij een keer stoot duurt het maanden voor de het wondjes weer dicht zijn. Denk dat bij een operatie de wonden moeilijk zullen genezen. Zie ik dit goed? Kunt u mij hier in adviseren.

   
  Beantwoorden
  • 4 december 2019 om 07:48
   Permalink

   Beste P. Habets,

   Dankjewel voor je bericht!
   Ik kan me voorstellen dat het een lastige keuze is.
   Het beste advies wat ik u hierin kan geven is om dit te bespreken met een orthopedisch chirurg. Hij kan u eveneens fysiek onderzoeken en daardoor de beste inschatting met u maken.

   Mocht opereren uiteindelijk geen optie zijn.. heeft u dan al eens nagedacht over een kniebrace? Wellicht helpt deze door de extra steun tegen de pijn in uw knie.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *