Knieartrose & Seksualiteit

Een gevoelig onderwerp om te bespreken, maar zeker niet onbelangrijk! Het onderwerp valt vaak een beetje in een taboe hoekje, maar óók dit soort zaken willen wij op Knieartroseonline.nl bespreekbaar maken! Uit onderzoek blijkt namelijk dat personen met een chronische aandoening vaak problemen met seks hebben (Bron: RTLnieuws). Deze problemen hebben niet altijd te maken met de aandoening zelf, maar de gevolgen die de ziekte heeft op iemand zijn leven: Kortom knieartrose hoeft je seksleven niet in de weg te staan, maar kan het gevolg hebben dat het verandert. Uiteraard hoeft niet alles wat hier beschreven wordt op jou van toepassing te zijn. Seks is nu eenmaal heel persoonlijk.

 

Mogelijke oorzaken

Problemen met je seksleven wanneer je last hebt van knieartrose kan allerlei oorzaken hebben.

 • Je hebt pijn: als je pijn hebt is het niet prettig dat iemand je aanraakt of het kan juist de pijn verergeren. Dit kan er tot leiden om minder vaak of geen seks te hebben met je partner.
 • Bewegen is lastig: je voelt je jezelf belemmerd en lukt het niet op de manier seks te hebben die je gewend bent, wat zorgt ervoor dat minder zin hebt.
 • Je hebt een kunstgewricht en bent bang dat door activiteit deze verder beschadigd wordt of slijt.
 • Je bent onzeker over je lichaam: je lichaam doet pijn of je durft doordat je pijn hebt er niet op de vertrouwen, wat je onzeker maakt over je lichaam.
 • Je partner is bang om je pijn te doen, waardoor hij/zij zich belemmerd voelt.
 • Langdurig medicijngebruik heeft invloed op je libido, waardoor je minder zin hebt.
 • Je bent vermoeid: hiervoor kunnen meerdere redenen zijn, zoals de invloed van je medicatie, een slechte nachtrust, je beweegt minder of bewegen kost juist extra energie.

 

Voordelen

Ondanks de problemen die effect kunnen hebben op je seksleven biedt het hebben van seks ook allerlei voordelen.

 • Minder of geen seks betekent niet alleen minder seks, maar ook minder momenten van tederheid of intimiteit met je partner. De vertrouwdheid of band die je samen hebt, kan hierdoor minder worden.
 • Het zorgt voor fysieke ontspanning
 • Ook zorgt het voor emotionele ontspanning
 • Je slaapt makkelijker in
 • Het kan zorgen voor troost
 • Je voelt je weer ‘op en top vrouwelijk’ of een ‘echt man’

Daarnaast levert het regelmatig hebben van seks ook gezondheidsvoordelen op. “Verschillende onderzoeken wijzen in de richting dat mensen die vaker vrijen, langer leven. Ook hebben ze minder vaak een depressie en zijn ze meer ontspannen. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat het helpt tegen het ontwikkelen van dementie.” Bovendien helpt seks tegen gevolgen van ziektes, bijvoorbeeld om pijn te verlichten. “Pijn kan minder worden als je vrijt. Omdat je wordt afgeleid, maar ook omdat je hersenen endorfine aanmaken, die zorgen dat de pijndrempel wordt verhoogd. Zo heb je minder pijn“, zegt arts en seksuoloog Gianotten (Bron: RTLnieuws).

 

5 tips

Het hebben van seks kan dus zijn voor- en nadelen op je knieartrose. Hieronder 5 tips wat het makkelijker kan maken voor jezelf om er mee om te gaan.

 1. Praat erover met je partner. Wees open en eerlijk naar je partner en geef bijvoorbeeld aan wat wel en niet fijn is of pijn doet.
 2. Ga samen op zoek naar een houding die niet pijnlijk is.
 3. Kies voor momenten dat je minder last hebt van je knieartrose. Sommige mensen kiezen er ook voor om op vaste momenten seks te hebben, zodat ze van te voren extra pijnstilling kunnen pakken.
 4. Geen zin is niet hetzelfde als tegenzin. Kijk hoe je elkaar kunt prikkelen, verleiden en ontspannen. Neem hiervoor vooral samen de tijd!
 5. Als gemeenschap lastig is, wil niet zeggen dat andere vormen van intimiteit niet mogelijk is. Geniet vooral van wat wel lukt (en elkaar)!
 6. Als je er samen niet uitkomt, vraag om professionele hulp. Bespreek je situatie met je huisarts en hij zal je eventueel doorverwijzen.

Knieartrose kan dus invloed hebben op je seksleven, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Geef jezelf in ieder geval de tijd om aan de situatie te wennen. Kom je er zelf of met je partner niet uit, vraag dan om advies bij je huisarts. Hij kan het met je bespreken en eventueel verder doorverwijzen.

 

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met knieartrose en seksualiteit. Zijn de oorzaken herkenbaar of wil je een andere tip delen. Laat het ons weten!

 

Geraadpleegde bronnen:

Reumafonds Psychische aspecten seksualiteit

Reumafonds Lichamelijke ongemakken Seksualiteit

Boek Pijnplatform

 

 

2 gedachten over “Knieartrose & Seksualiteit

 • 11 februari 2022 om 13:30
  Permalink

  Vraag me af wat je niet mag doen, welke strandjes als je een knieprothese hebt.

   
  Beantwoorden
  • 5 september 2022 om 15:54
   Permalink

   We hebben zojuist onderzoek gedaan over seksuele activiteit bij patiënten met een knieprothese en aan de orthopeden gevraagd wat geoorloofd is.. (12 meest gangbare standjes als basis genomen)
   95% van de orthopeden is het er over eens dat alles mag bij een knieprothese maar standjes waarbij de knie diep gebogen is zullen niet comfortabel zijn.

   In de literatuur is beschreven dat het na de operatie niet meteen gemakkelijker gaat met een knieprothese; daar gaat zeker tijd overheen, dus de frequentie kan in het begin wat afnemen, maar als u er klaar voor bent mag i.p. alles (natuurlijk als het pijn doet moet u stoppen, prothese niet onder spanning zetten). Verder is een richtlijn in de maak (hou deze website in de gaten).
   Het is bekend dat als u voor de operatie de knie niet goed meer kon buigen, u waarschijnlijk ook na de operatie moeite zult hebben met meer dan 90 graden buigen.
   In principe is dus alles toegestaan, maar zullen standjes waarbij u de knie diep moet buigen of op de knieën of hurken moet zitten oncomfortabel zijn (houding man en vrouw als hondjes achter elkaar, en voor de vrouw als ze boven op de man zit, zgn paardje rijden).
   Er zijn wel attributen te koop, die ondersteunend kunnen werken (vb kussens).
   Zie hiervoor de website: https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/sex-kussen.

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *