Bestaan er (erfelijke) genen voor knieartrose?

Een grootschalige studie in Engeland heeft negen nieuwe genen ontdekt die kunnen leiden tot artrose. De resultaten van deze studie zouden in de toekomst kunnen zorgen voor meer gerichte therapieën bij de behandeling van artrose.

 

Artrose en de associatie van genen

Wereldwijd hebben veel mensen last van artrose en de bijbehorende symptomen zoals slijtage van het gewricht, het niet meer vrij kunnen bewegen en de pijn. Voor artrose is momenteel nog geen genezing mogelijk; het wordt behandeld door pijnstilling en het vervangen van het gewricht, waarbij de uitkomst verschilt per persoon.

Onderzoekers van het ‘Wellcome Sanger Institute’ hebben een groots onderzoek gedaan naar de genetica van artrose, de ziekten en eigenschappen die er aan verbonden zijn. Er is een studie opgezet waarbij de onderzoekers 16,5 miljoen verschillende DNA´s onderzocht hebben. Dit onderzoek is vervolgens gecombineerd met een analyse van een groep mensen mét en zonder artrose. Op basis van deze analyses ontdekten ze negen nieuwe genen die geassocieerd worden met artrose.

 

Identificatie van genen bij artrose

Artrose kan verschillen per persoon, maar ook per gewricht. Toen de negen genen gekoppeld waren aan artrose werd er in een vervolgonderzoek gekeken naar de rol van deze genen op artrose. Dit werd gedaan door het bestuderen van ‘gezond kraakbeen’ en ‘ziek kraakbeen’ van personen met een gewrichtsvervanging. De onderzoekers focusten zich op het vinden van genen die actief waren bij de progressie van artrose. Om dit te onderzoeken werden belangrijke cellen uit ziek en gezond kraakbeen gehaald, gekeken naar de niveaus van eiwitten en de productie ervan.

Van de negen genen (die in het eerdere onderzoek met artrose geassocieerd werden) werden vervolgens vijf genen geïdentificeerd, waar grote verschillen tussen zaten bij het gezonde en zieke kraakbeen. Deze vijf genen dienen in toekomstig onderzoek verder onderzocht te worden, maar de resultaten zijn een goede eerste stap om artrose verder te begrijpen. De onderzoekers hopen dan ook dat het onderzoek een deur opent naar nieuwe behandelingen, zodat mensen die leven met de gevolgen van artrose van een pijnvrij leven kunnen genieten.

 

Wij houden de verdere ontwikkelingen goed in de gaten en hopen dat het onderzoek snel vervolg krijgt. Zodra er meer bekend wordt gemaakt, laten wij het jullie weten!

 

Geraadpleegde bron: Sciencedaily

 

Een gedachte over “Bestaan er (erfelijke) genen voor knieartrose?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *