De knieprothese blijft anders voelen: Hoe kan dat?

Je bent geopereerd aan je knie vanwege knieartrose. Intussen heb je een nieuwe knie, maar toch voelt het anders… je had er eigenlijk meer van verwacht.. Hoe kan dat? Dokter Sewnath legt uit:

Klachten na een knieprothese

Een knieprothese kan nooit het gevoel van een echte knie vervangen. Veel mensen blijven het gevoel houden, dat het anders voelt. Mensen zijn vaak al blij dat de heftige pijn voorbij is, ze weer lange afstanden kunnen lopen zónder pijn of zelfs weer op de tennisbaan een potje kunnen spelen. Toch blijven veel mensen voelen dat er iets zit op de knie. Bij de ene persoon kan dit het gevoel zijn van een klik en bij een andere persoon het gevoel van een kussen die op de knieën zit.

 

Oorzaak van de knieklachten

In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt, doordat de kunststofdelen van de knieprothese tegen elkaar tikken. De bekleding van het bovenbeen is van metaal en je knieschijf glijdt hier overheen. In de helft van de gevallen is de bekleding (het kraakbeen) van de knieschijf ook vervangen. De knieschijf is nog wel dezelfde, maar de bedekking van de knieschijf is van kunststof (speciaal plastic). In de andere helft van de gevallen is het kraakbeen van de knieschijf nog goed en wordt niet vervangen. In beide gevallen, een knieschijf met eigen kraakbeen of met een plastic bekleding, kan de knieschijf tegen het metaal van het bovenbeen klikken. Je voelt dit met name tijdens het lopen en bewegen. Vaak raak je gewend aan dit gevoel en merk je het op termijn niet meer. In sommige gevallen blijft dit gevoel wel bestaan, maar doet het gelukkig geen pijn. Heel soms hoor je dit getik ook, maar dat kan geen kwaad.

 

Onderdelen knieprothese

Zowel het bovenbeen als het onderbeen is bekleed met metaal. Hiertussen zit ook weer een stuk speciaal plastic, zodat het metaal niet over elkaar glijdt. Wanneer metaal over metaal zou glijden, gaat dat schuren en ontstaat er slijpsel; vandaar dat hiertussen een stuk plastic wordt geplaatst. Het plastic waarmee de knieschijf bedekt is, is van kwalitatief materiaal gemaakt, dat het soms wel 20 jaar duurt voordat het begint te slijten. De onderdelen van de knieprothese worden nooit heel strak tegen elkaar aangezet. Er zit altijd een één of twee millimeter speling tussen het bovenbeen en het onderbeen. Op deze manier kan de knieprothese soepel buigen en strekken. In een echte knie is dit ook zo. Maar bij een knieprothese kan deze speling ook leiden tot het gevoel van knikken en klakken. Zolang de speling maar een paar millimeter is, kan dit geen kwaad.

Kort gezegd: het knikken en klakken van de knie na een knieprothese operatie komt van de kunststofdelen die tegen de metalen delen glijden. Dit kan geen kwaad en het went bij veel patiënten. Het geeft een vreemd gevoel dat niet lichaamseigen is, maar het kan geen kwaad. Sommigen patiënten blijven dit altijd voelen. Zolang het geen pijn doet, is dat ook niet erg. Als je echt pijn voelt, dan is er natuurlijk een reden om een afspraak te maken met je orthopeed.

 

Verwachtingen na een knieprothese

Het belangrijkste is dat de pijn weg is. Denk aan lopen, zitten, staan en slapen zonder pijn in de knie. De knie kan weer goed strekken en beter buigen. Sommige mensen hebben weer een recht been in plaats van een O- of een X-been. Soms went de pijn door de knieartrose in de knie en heb je meer het gevoel van ongemak. Maar ook dit gevoel van ongemak is na de knieprothese operatie weg. Helaas blijft bij sommige mensen ( ongeveer 20 procent) de knie gevoelig. De redenen hiervoor zijn nog niet helemaal duidelijk. Deze mensen voelen wel minder pijn of minder ongemak dan voor de operatie, maar toch is de knie af en toe nog gevoelig. Helaas valt dit niet weg te opereren.

 

Juiste keuze

Daarom blijft het belangrijk om goed te bedenken: heb ik nu zoveel pijn dat ik me moet laten opereren, of kan het nog wachten? Kan ik ook andere dingen doen om de pijn te verminderen, om beter te kunnen lopen, om beter te kunnen slapen? Zijn er andere dingen, met minder risico, waardoor ik het ongemak van de knieartrose kan bestrijden? Want als de klachten niet ernstig genoeg zijn, dan merk je het verschil ook niet na een grote knieprothese operatie en dan kan het resultaat zwaar tegenvallen.

Lees ook: https://knieartroseonline.nl/2016/11/23/operatie/

 

60 gedachten over “De knieprothese blijft anders voelen: Hoe kan dat?

 • 17 april 2018 om 14:27
  Permalink

  Ja dat wil ik wel eens weten
  Als ik voor de operatie de trap op liep hoorde mij kids mijn knie kraken en knakken
  Dat was al jaren voor dat ik echt pijn kreeg
  Nu heeft mijn zoon ook van die knak knieën

   
  Beantwoorden
 • 17 april 2018 om 15:06
  Permalink

  heb ook een kunstknie kan er goed mee lopen zonder pijn
  maar voelt wel stug aan en durf niet op mijn knie liggen
  omdat ze me daarvoor gewaarschuwd hebben vraag me af of dit wel kan heb sinds 2013 een nieuwe knie

   
  Beantwoorden
  • 18 april 2018 om 09:38
   Permalink

   Hi A. de Jonge-Turksema,

   Wat fijn dat de pijn met het lopen weg is.
   Ik kan me voorstellen dat je dit niet doet als je hiervoor gewaarschuwd bent.
   Ik hoor deze opmerking vaker en merk er onduidelijkheid is over het door de hurken mogen zakken en liggen op de knie. Ik zal vragen of Dr. Sewnath hier in een volgend blog op in wil gaan.

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 17 april 2018 om 22:50
  Permalink

  Ik heb sinds 2011 en 2012 beide benen nieuwe knie. Geweldig. Ik zeg wel is :” twee met strikje”. Dank aan de een goeie orthopeed. Die mij het vertrouwen gaf dat het goed kwam en de pijn weg zou zijn. En dat is ook zo. Ik kan niet op m’n knieën zitten echter vind ik dat niet erg. Ik kijk meer naar wat ik wel kan Zonder Pijn!!! Wandelen fietsen zwemmen golfen etc. En dat is tenslotte het belangrijkste. O ja ik was in 2011 ❤️ 60!!

   
  Beantwoorden
  • 18 april 2018 om 09:32
   Permalink

   Wat fijn, Ria!
   Hopelijk heb je er nog veel profijt van!

    
   Beantwoorden
  • 16 april 2021 om 14:22
   Permalink

   Ik heb 5 jaar geleden een knie operatie laten doen wordt 66 jaar en sindsdien is mijn leven een hel. Ik sta op met hevige pijnen en ga slapen met hevige pijnen. En heb nog steeds krakende knieen. Voor mij een verkeerde keuze. Ik kon moeilijk trap op en af en nu nog slechter. Dus voor je een nieuwe knielt zetten denk heel goed na.Ik zou het nooit of nooit meer opnieuw doen.

    
   Beantwoorden
  • 19 april 2022 om 10:59
   Permalink

   Hoi dat is super fijn hoor dat je weer alles kan doen ik ben nu 2 maanden geleden een nieuwe knie maar ben nog niet pijn vrij hoe lang was dat bij jou graag tips gr agatha

    
   Beantwoorden
 • 20 april 2018 om 09:43
  Permalink

  Nu ik heb twee jaar terug twee nieuwe knieën laten zetten.Binnen drie maanden.Dat de arts zei weet u dat zeker.En toen is dat gewoon gebeurd.Nu ik doe er weer van alles mee.Behalve op de knieën zitten.Dat gaat echt niet meer.Maar ik ben reuze blij dat ik twee nieuwe knieën heeft gekregen.Tenminste geen pijn meer aan de knieën.Ik kan het iedereen aan bevelen.

   
  Beantwoorden
  • 23 april 2018 om 08:46
   Permalink

   Hi Gerda,

   Dankjewel voor je reactie!
   Dat zal een intensief traject zijn geweest voor het herstel, maar fijn om te horen dat het zo goed gaat nu. Hopelijk heb je nog veel profijt van je nieuwe knieën!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 21 april 2018 om 10:21
  Permalink

  Hoi hoi helaas heb ik de pech dat ik nog net zoveel pijn heb als voor de operatie. Ik weet ook dat dit niet de (schuld) van Mn orthopeed is. Ben helaas eerst 2 x ergens anders geopereerd nl in Geldrop. Nooit meer kom ik daar. Verschrikkelijk. Nu zijn ze in Nijmegen aan het proberen om mij te helpen om van die vreselijke pijn af te komen. Heb nu ondertussen 5 operatie’s gehad aan Mn knie. Maar kan niks niet wandelen fietsen en huishouden doen. Dit is erg frustrerend dat kan ik je wel zeggen. 24/7 pijn. Nu zware medicijnen. Maar deze werken niet afdoende. Ben benieuwd volgende week beld de pijnpoli. Oh zo benieuwd wat die kunnen betekenen voor mij. Was ik maar direct naar Nijmegen gegaan …….😢😢😢. Maar helaas

   
  Beantwoorden
  • 23 april 2018 om 08:51
   Permalink

   Hi Karin,

   Dankjewel voor je reactie en wat vervelend om te lezen!
   Mag ik vragen wat er in eerste instantie mis is gegaan?
   Heel veel succes met het verdere herstel!
   Hopelijk heb je in de toekomst minder pijn!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
   • 24 april 2018 om 19:26
    Permalink

    Hoi Yvet

    Nou ik was eigenlijk in venlo onder behandeling. Maar de arts is door omstandigheden moeten stoppen met zn werk. Ik zou een nieuwe knie krijgen van hem. Maar in Geldrop kreeg ik te horen dat dit niet aan de orde was. Ik moest een nieuwe knieschijf hebben halve op Mn bovenbeen. Dit is gebeurd maar de pijn bleef. Opnieuw onder het mes en toen heeft ze Mn eigen knieschijf onder handen genonomen. Dit ook zonder succes. Toen ik haar vroeg of er iemand aanwezig was in het zk om haar te assisteren zei ze nee ik ben de enigste die dit doet. Ze zei tegen mij dat ze spijt had dat ze mij geopereerd had. Nou daar ben je dan mooi klaar mee. De pijn bleef. Ze kon me niet meer helpen. Er was geen andere oplossing voor mij bij haar. Toen ben ik naar Maartenskliniek in Nijmegen gegaan om te kijken wat ze voor mij konden betekenen. Daar ben ik 3 operaties verder. En ook zonder resultaat nog. Nu 4 x in de week fysio 2 x in de week zwemmen en 4 x per dag op het bewegingsapparaat 11/2 uur per x thuis. Maar nog geen resultaat kan nog steeds niet goed strekken en de pijn is ondraaglijk. Maar als goed is krijg ik in mei een blokkade. Dan hoop ik van die rotpijn af te zijn. Ben pas 61 jaar dat vind ik te jong om thuis achter de geraniums te zitten toch…….. mvg Karin

     
    Beantwoorden
    • 25 april 2018 om 12:34
     Permalink

     Wat een vervelende opstappeling van omstandigheden!
     Je bent inderdaad nog te jong om thuis te zitten.
     Fijn om te horen dat je vertrouwen hebt in de specialisten van de St. Maartenskliniek.
     Ik hoop met je mee, dat je na mei van alle pijn af bent.
     Misschien helpt een kniebrace anders ook nog tegen de pijn, dat zie je vaker na een knie-operatie bij mensen die nog pijn hebben en met behulp van de brace makkelijker kunnen bewegen.
     Heel veel succes gewenst!

     Groetjes Yvet

      
     Beantwoorden
    • 21 mei 2019 om 16:26
     Permalink

     Jammer dat je zoveel pech hebt, ik heb 2 nieuwe knieën beiden gezet door orthopeed Keizer Boths in Harderwijk deze orthopeed is gespecialiseerd in knieën misschien een idee voor een second opinion

      
     Beantwoorden
  • 4 mei 2018 om 21:21
   Permalink

   Hoi…ik heb nu sinds 7 jaar een nieuwe knie , was 46 toen ik m kreeg…had 9 mnd ervoor al een flinke kijkoperatie gehad.Bleef na de 2e knieoperatie veel klachten houden en ben toen naar de pijn poli doorgestuurd van het ASZ in Sliedrecht…he daar een zenuwblokkade gehad en had paar dgn flink napijn…maar daarna is t goedgekomen…blijft af en toe behelpen..werk in de zorg met ouderen met dementie…is heel zwaar werk..gaat redelijk tot goed…

    
   Beantwoorden
   • 7 mei 2018 om 09:54
    Permalink

    Hoi Marjanne,

    Dankjewel voor je reactie!
    Het heeft eventjes geduurd voordat het beter ging, maar fijn om te horen dat je nu beter vooruit kunt al heb je nog wat kleine pijntjes. Heb je al eens een kniebrace geprobeerd voor die laatste pijntjes? Dat wil vaak ook wel helpen. Veel succes ermee!

    Groetjes Yvet

     
    Beantwoorden
  • 31 maart 2019 om 20:53
   Permalink

   Ik had een goede orthopeed ,maar kan ik het terug draaien dan deed ik het.ik verga van de pijn .ik ben in de Bergman clinic geopereerd

    
   Beantwoorden
  • 16 augustus 2019 om 09:04
   Permalink

   Heb hetzelfde. Slecht ziekenhuis, 2 verkeerde operaties aan ge-scheurd meniscus. Hij heeft het gehect in de gewricht. Kwam uit operatie, verdoving eruit. Na 6 weken erger pijn dan voorheen. Volgt herstel operatie, wel een intensiver, kwam orthopeed, krijg je nooit pijn vrij. Maar dat ik gelijk op de morfijne voor 3 jaar werd gezet. En nog heftig pijn. Ook naar Sint Maartens. Knie was in alle compartimenten bot op bot. Nieuwe knie, super, en toen begun het weer bergaf. Blijkt door vaak door weefsel gesnijden, onderhuids zenuw beschadiging. Vaak veel pijn, weer beperkt in lopen en te lang staan. Ennigste is ik slaap snachts. Dus loop nu bij pijn poli, en hopen ze kan het verholpen. De prothese is prima. Volledige buig. Zo jammer!

    
   Beantwoorden
 • 12 juni 2018 om 16:26
  Permalink

  Hallo,

  Op 30-12-2016! Ben ik uitgegleden en stond mijn onderbeen in 45 gr t.o.v. mijn bovenbeen. Ze hebben me in het ene ziekenhuis 8 maanden laten lopen en na ee second opinion ben ik geopereerd en heb ik nieuwe kruisbanden gekregen. Bij een volgende operatie is mijn Binnenband aangetrokken en verstevigd. Nu bleek er ook een breuk in t kraakbeen te zitten en hier zijn inmiddels twee keer boringen gedaan om een laagje te vormen. Helaas wil t lopen nog steeds niet goed lukken. Loop met krukken en ook al anderhalf jaar met een brace. Deze heb ik nu wat minder om maar toch loopt t lekkerder met. Nu sta ik voor de keus, een nieuwe knie of niet. Ik ben 53 en dat vinden ze eigenlijk te jong. Maar ik voel mezelf ook te jong om niet te kinnen lopen en ook fietsen lukt nog niet. Wel wordt de knie soepeler omdat ik 3x per week train met de fysio. Ik zie op tegen nog een operatie en ben bang dat ik ook met een nieuwe knie nog niet veel kan.

   
  Beantwoorden
  • 20 april 2019 om 12:52
   Permalink

   Wat akelig voor je, ik hoop dat er een oplossing komt, en dat je iets aan mij reactie hebt.
   Ik ben net 54, en heb sinds korts mn tweede knieprothese.
   De eerste kreeg ik 1,5 jaar terug, op mijn 52e.
   Ik ben superblij dat ik ze heb, met de 1e knie kon ik al snel alles weer , fietsen, werken (ik sta de hele dag, werk in de carering) en lopen met onze hond
   Met knie 2 ben ik nog aan het revalideren, die zit er nog geen twee weken in, maar voelt al zo fijn, en mijn been is weer recht🤗
   Ben geopereerd door Dr. Keijzer-Bots in het St Jansdal, Harderwijk.
   Top orthopeed, ben deze man echt dankbaar👍

    
   Beantwoorden
  • 8 juni 2019 om 11:22
   Permalink

   Hoi José,
   Ik ben 51 en heb net een nieuwe knie. Leeftijd mag dus geen punt zijn. Het is nog maar 5 weken geleden. De 1e twee weken vielen erg tegen, maar ben nu al blij dat ik het heb laten doen. Zit nog volop in de revalidatie maar mijn nachten zijn nu al beter dan in de afgelopen 5 jaar. Succes met je keuze!
   Groet Robert

    
   Beantwoorden
 • 13 juni 2018 om 09:03
  Permalink

  Beste Jose,

  Dankjewel voor het delen van jouw ervaring!
  Vervelend om te horen van je ongeluk en de bijkomende gevolgen.
  Met 53 jaar ben je vooral te jong om niet vooruit te kunnen.

  Bespreek je twijfels vooral heel goed met je orthopedisch chirurg.
  Wellicht kan hij je helpen met verwachtingen wat je na je knieoperatie wel of niet zou kunnen.

  Heb je daarnaast deze blogs van Dr. Sewnath al gelezen? https://knieartroseonline.nl/2018/01/16/wanneer-maak-keuze-knieoperatie/ en https://knieartroseonline.nl/2018/03/15/direct-een-knieprothese-of-eerst-andere-hulpmiddelen-proberen/

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Krakende knie - mogelijke oorzaken en tips | KNIEARTROSE

 • 18 augustus 2018 om 08:09
  Permalink

  Hallo
  Ik heb anderhalf jaar terug een nieuwe knie gekregen.
  Ging nu 10dagen terug goed!
  Maar nu met strekken zeer pijnlijk!
  Gewoon een pijnlijke steek!
  Graag een advies!

  Vrlandelijke groet,
  Rina

   
  Beantwoorden
  • 20 augustus 2018 om 09:50
   Permalink

   Beste Rina,

   Wat vervelend dat het nu ineens minder goed gaat met je knie!
   Was deze klacht eenmalig of nu vaker bij het strekken?
   Met deze klacht kun je het best jouw behandelend arts raadplegen.
   Hij/zij is bekend met jouw situatie en kan direct je knie onderzoeken.

   Ik wens je veel succes!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 31 augustus 2018 om 10:04
  Permalink

  Ik kreeg 16 dagen terug een totale knieprothese. Ik kan in feite best zonder looprekje of krukken naar het toilet en onder de douche. Mijn vraag is of dat ook inderdaad mag, of ik er misschien de prothese teveel mee belast.

   
  Beantwoorden
  • 3 september 2018 om 07:54
   Permalink

   Beste Felikes,

   Dankjewel voor je reactie!
   Het is lastig om op afstand hier een antwoord op te kunnen geven. Ik zou je adviseren om deze vraag aan je fysiotherapeut te stellen; hij kan de conditie van je totale knieprothese en het herstel ervan het beste inschatten.
   Is de operatie verder goed verlopen?
   Veel succes gewenst met de revalidatie!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
  • 17 februari 2019 om 05:54
   Permalink

   Ik ben een maand terug ook een totale knieoperatie gehad je knie zelfs als het kan niet te veel belasten de eerste 6 weken dus nog met steun van een kruk lopen.De innerlijke wonden en bloedingen moeten nog verder genezen.Verder ben ik aangeraden veel te oefenen thuis en kinesist heb 60 behandelingen voorgeschreven .Ik heb af en toe nog pijn maar vergeet het niet het zijn zware operaties en de spieren moeten erna terug sterk worden .Succes verder

    
   Beantwoorden
   • 19 februari 2019 om 07:55
    Permalink

    Hi Marlen,

    Dankjewel voor je reactie en het delen van jouw ervaring!
    Veel succes nog met het herstel!
    Hopelijk heb je er veel profijt van!

    Groetjes Yvet

     
    Beantwoorden
 • 25 september 2018 om 14:29
  Permalink

  Ik heb zes weken geleden een nieuwe knie gekregen. Tot nu toe valt het me heel hard tegen. Er was geen andere oplossing. Mijn andere knie moet ook maar ik hoop dat ik dat kan omzeilen want ik vind het de naarste operatie die ik ooit heb moeten ondergaan.

  Nog steeds voel ik pijn als ik een eindje loop en word ik ‘s nachts wakker omdat ik geen houding kan vinden waarin mijn been goed ligt. Het gaat om de rechter knie en de pijn bij het lopen is links voor.

  De dagen na de operatie had ik veel last van ‘ongemak’ in mijn rug en heupen en kon geen enkele houding vinden waarin ik me comfortabel voelde.

  Een nachtmerrie!

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Je kleding na een knieprothese operatie | KNIEARTROSE

 • 11 oktober 2018 om 11:52
  Permalink

  Wat toch een verschil in beleving.
  11 weken geleden kreeg ik een knieprothese.
  Ondanks een volledige narcose (de ruggeprik werkte niet voldoende bij mij) mocht ik de volgende dag alweer naar huis.
  De eerste 2 weken waren lastig door het niet lekker slapen op de rug en een paar dagen veel vocht in de knie.
  Maar daarna ging het allemaal voorspoedig. Ik voelde de knie elke dag wat sterker worden.
  Wel een dipje in de vierde en de zesde week omdat het t.o.v. de derde en vijfde week niet vooruit was gegaan.
  Maar ik wist dat dit er bij hoorde.
  Nu 11 weken verder zijn we met vakantie in Zuidlimburg. Ik loop, als een slak, dat wel, met 2 trekkingstokken. Zonder zou me niet lukken omdat je hier in de heuvels loopt.
  Vooral het dalen is lastig maar de stokken geven voldoende steun.
  Maar ik heb expres voor dit gebied gekozen om mijn conditie op te vijzelen en mijn spieren te versterken.
  Voor de operatie heb ik niet tot nauwelijks bewogen vanwege de pijn dus conditie en spierkracht is ver te zoeken.
  Nu moet ik soms rust nemen wegens spierpijn maar daar ben ik blij mee.
  Mijn bovenbenen beginnen weer stevig aan te voelen.
  Het enige wat ik graag zou willen is wat sneller lopen dan ik nu doe.
  Maar ook dat zal wel terug komen.
  De orthopeed zei: ” Reken op een half jaar en op uw leeftijd ( ik ben 70) misschien wel een jaar.
  Kortom:
  Ik ben blij met mijn nieuwe knie.
  Hopelijk kunnen jullie die hierboven schrijven nog zoveel problemen te hebben dit ook over een tijdje zeggen.
  Sterkte en succes er mee.

   
  Beantwoorden
 • 29 oktober 2018 om 13:53
  Permalink

  Heb 22 oktober een nieuwe knie gekregen
  Maar de pijn is zeer hevig bij mij . Loop met twee krukken , heb ontzettende oedeem in mijn geopereerde been , boven been is keihard , kan geen been heffen , de kracht is weg, nu moet ik zwaardere pijnstillers slikken en rust met been omhoog , af en toe lopen om naar toilet te gaan,
  Is dit normaal? Heeft een ieder dit ? Ik ben 58 jaar en altijd in de bouw gewerkt
  Gaarne reacties
  Lieve groet van Ronald

   
  Beantwoorden
  • 30 oktober 2018 om 08:53
   Permalink

   Beste Ronald,

   Wat vervelend om te horen dat je knie zo heftig reageert, maar vergeet niet dat het een zware ingreep is en dit is ook de eerste week waarin de klachten vaak het ergste zijn.
   Neem de tijd voor je herstel en stel de vragen of iets wel of niet goed is vooral aan je fysiotherapeut of op controle bij je orthopedisch chirurg. Zij kunnen direct beoordelen of het wel of niet goed is.

   Veel succes gewenst met het herstel!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 14 november 2018 om 20:59
  Permalink

  Ik heb 2 jaar geleden een nieuwe knie en knieschijf gekregen. Nu sinds een paar maanden krakende knie bij het op staan. Wat kan de oorzaak Zijn?

   
  Beantwoorden
  • 15 november 2018 om 07:46
   Permalink

   Hi Ineke,

   Dankjewel voor je reactie!
   Dat is lastig op afstand te beoordelen.
   Maar zoals Dr. Sewnath al aangeeft ‘het knikken en klakken van de knie na een knieprothese operatie komt van de kunststofdelen die tegen de metalen delen glijden.’ Dat zou de oorzaak kunnen zijn.
   Mocht je het niet vertrouwen of dat het pijn doet, zou ik adviseren om contact op te nemen met je eigen orthopedisch chirurg.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 15 november 2018 om 15:11
  Permalink

  Hallo iedereen Ik heb in Augustus een halve knie gekregen .
  Maar ik zit met een vervelend gevoel .Het is net een strakke band rond de knie die maar niet verdwijnd .
  Is er iemand wat dat is .
  Dank u alvast.
  Claire

   
  Beantwoorden
  • 16 november 2018 om 09:35
   Permalink

   Hi Claire,

   Dankjewel voor je reactie!
   Wat vervelend dat je blijft zitten met een vervelend gevoel, heb je dit ook al met je specialist besproken?
   Op zich is het niet heel raar dat je nog wat voelt, want de operatie is een hele ingreep en augustus is nog maar een paar maanden geleden. Geef het dus ook vooral de tijd!

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
  • 21 november 2018 om 20:57
   Permalink

   Hey Claire,

   Ik heb in mei ook een halve knie gekregen en zit met hetzelfde gevoel. Raar.
   Waar en bij wie heb jij u laten opereren?
   Ik in genk bij dr.truyen. heb nu een nieuwe afspraak in leuven.
   Ben het stilaan beu aan worden. Meer pijn dan voor de operatie.

    
   Beantwoorden
   • 9 januari 2019 om 00:07
    Permalink

    Ik heb een volledige knieprothese gekregen op 22 november ll. De ene dag is de andere niet maar kan al behoorlijk goed mijn plan trekken. Kan nog wel de pijnstillers niet laten alsook de ontstekingsremmers niet. Gisteren op controle geweest bij Dokter Lagae in Antwerpen Eeuwfeestkliniek en alles is blijkbaar goed. Het buigen van de knie gaat heel goed zonder pijn enkel het strekken van mijn been moet nog oefening krijgen. Nu bij de kiné vooral oefeningen op strekken van het been, wat behoorlijk pijnlijk is maar ja…. het moet om niet mank te blijven lopen. Nu kraakt mijn andere knie nog en het is speciaal de geopereerde knie niet meer te horen kraken. Operatie is nu 7 weken geleden en ik hoop deze zomer toch nog eens te kunnen gaan wandelen want dit was er het laatste jaar niet meer bij. Wanneer ik de tweede knie zou laten opereren zal afhangen van de tijd van herstel en… overblijvende pijn. Druk in de knie alsof er spanbanden zitten is er nog wel maar is stilaan minder.

     
    Beantwoorden
 • 16 november 2018 om 01:28
  Permalink

  Hallo iedereen ik heb een nieuwe knie gekregen maar zonder succes
  Na twee maanden ondraaglijke pijn is mn knie doorbewogen en nu een maand verder nog steeds de ondraaglijke pijn ,heel veel pijnstillers geslikt zoals morfine en naproxen en maagbeschermersen dan de afgelopen week heb ik een maagbloeding gehad met ziekenhuis opname van de pijnstillers,het enige wat de artsen zeggen je moet door de pijngrens ,het is zelfs met pijnstillers niet te doen ,ik vind het zeer heftig en ik hoop dat het ooit gaat verbeteren want na 3 maanden zitten op een stoel raak je gewoon totaal van slag
  Gr jose

   
  Beantwoorden
  • 16 november 2018 om 08:31
   Permalink

   Hi Jose,

   Dankjewel voor je reactie!
   Wat een vervelende gevolgen heeft de operatie voor je gehad.
   Begrijpelijk dat het heftig is en allemaal niet meevalt.
   Het is niet makkelijk, maar blijf geduld bewaren: het is namelijk een zware operatie en je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen. Hiervoor staat niet voor niks ongeveer een jaar herstel voor. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verhaal van Anne-miek heeft het bij haar bijna 2 jaar geduurd.

   Veel succes gewenst en hopelijk gaat het snel wat beter!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 27 december 2018 om 18:54
  Permalink

  Hallo mensen,
  Ik heb 28 november J.l. Een een totaal nieuwe knieprothese gekregen, ben 57 jaar, heb er verschrikkelijk tegen op gezien, loop al vanaf mijn 51ste met artrose in de linkerknie, rechterknie is sinds twee jaar ook graad 4, maar ik ben om het tegen te houden gaan zwemmen. Ongeveer 10 uur per week. Nu daar heb ik dus na de operatie van vier weken terug heel veel profijt van gehad. Heb geen dag met krukken gelopen, alleen even om het ziekenhuis uit te komen, trappen zonder krukken op en af geen probleem, vanaf de 19de dag fiets ik iedere dag 4 tot 6 kilometer buiten, kan ook nu al ongeveer een kilometer lopen, ben eigenlijk ook al wel klaar na 3 keer fysiotherapie.
  Wil dus nu zo snel mogelijk de rechterknie geopereerd hebben. Ben geopereerd door een geweldige vrouwelijke orthopeed in het Gelre ziekenhuis in apeldoorn. Alleen maar lof voor haar. Ik dacht, ik ben een vrouw in de overgang en ik wil een vrouw hebben die dat begrijpt waar je o.a tegen aan loopt. En ik ben blij dat ik op haar heb gewacht, want knieën plaatsen dat kan ze.
  Roeline van loenen

   
  Beantwoorden
  • 31 december 2018 om 10:05
   Permalink

   Dag Roeline,

   Wat een fijn, positief bericht! We hopen dat het net zo goed gaat met je rechterknie wanneer het zover is. Voor nu alvast een fijne jaarwisseling!

   Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
   • 6 mei 2019 om 18:37
    Permalink

    Hoi Nadia,

    Ik heb 8 april jl de tweede nieuwe knie gehad, de rechter wel te verstaan, ik ben nu precies 4 weken verder en het is eigenlijk nog een groter succes dan mijn linker knie. Met 12 dagen reed ik al weer even stiekem auto, met 17 dagen ben ik weer buiten gaan fietsen, met 20 dagen weer naar het zwembad. Heb er inmiddels afgelopen week al weer 8 uur zwemmen opzitten. En vandaag na anderhalf uur zwemmen, eerst een half uur met mijn oudste grote Duitse herder in het bos gelopen (ongeveer 1,5 kilometer) toen naar huis gereden, en mijn twee andere jonge Duitse herders opgehaald en een half uur in het hondelosbos laten spelen, ongeveer een kilometer gelopen. Ik ga s middags wel een paar uur naar bed. Maar eerlijk is eerlijk, ik ga als een tierelier. Heb nog wel oxycodon maar ben dat rustig aan het afbouwen. Ben niet bang om wat in te nemen, ik denk maar zo, ik rook niet en ik drink niet, dus dat komt ook goed. Paracemol vind ik met dit soort operaties allemaal flauwekul. Trek dus mijn eigen plan. Fysio is een keer wezen kijken en begreep dat ik er ook wel weer direct klaar meer was. Weer een diepe buiging voor mijn orthopeed Karin de kroon van het Gelre ziekenhuis Apeldoorn. Ben haar zo dankbaar, heb mijn leven weer terug.

    Hartelijke groet, Roeline van loenen

     
    Beantwoorden
   • 6 mei 2019 om 18:45
    Permalink

    Hoi Nadia,

    Ik heb 8 april jl de tweede nieuwe knie gehad, de rechter wel te verstaan, ik ben nu precies 4 weken verder en het is eigenlijk nog een groter succes dan mijn linker knie. Met 12 dagen reed ik al weer even stiekem auto, met 17 dagen ben ik weer buiten gaan fietsen, met 20 dagen weer naar het zwembad. Heb er inmiddels afgelopen week al weer 8 uur zwemmen opzitten. En vandaag na anderhalf uur zwemmen, eerst een half uur met mijn oudste grote Duitse herder in het bos gelopen (ongeveer 1,5 kilometer) toen naar huis gereden, en mijn twee andere jonge Duitse herders opgehaald en een half uur in het hondelosbos laten spelen, ongeveer een kilometer gelopen. Ik ga s middags wel een paar uur naar bed. Maar eerlijk is eerlijk, ik ga als een tierelier. Heb nog wel oxycodon maar ben dat rustig aan het afbouwen. Ben niet bang om wat in te nemen, ik denk maar zo, ik rook niet en ik drink niet, dus dat komt ook goed. Paracemol vind ik met dit soort operaties allemaal flauwekul. Trek dus mijn eigen plan. Fysio is een keer wezen kijken en begreep dat ik er ook wel weer direct klaar meer was. Weer een diepe buiging voor mijn orthopeed Karin de kroon van het Gelre ziekenhuis Apeldoorn. Ben haar zo dankbaar, heb mijn leven weer terug.

    Hartelijke groet, Roeline van loenen

     
    Beantwoorden
    • 7 mei 2019 om 09:43
     Permalink

     Hi Roeline,

     Wat fijn om te horen dat het zo voorspoedig gaat!
     Veel succes nog met het herstel gewenst!

      
     Beantwoorden
 • 24 januari 2019 om 23:02
  Permalink

  Ik ben afgelopen maandag geopereerd aan mijn linkerbeen , heb een gehele kniprothese gekregen. Ik ben 46 jaar en loop al 8 jaar met pijn elke dag. Ik zou geopereerd worden in Lelystad, maar we weten allemaal hoe dat gegaan is. Nu ben ik bij dokter van der Laan in Hoogeveen geweest. 4 dagen na de operatie is het resultat al geweldig. Ik kan zien dat de stand van mijn linkerbeen al veel rechter is . Na 6 weken voor controle en dan meteen overleggen wanneer ze rechterbeen gaan doen.

   
  Beantwoorden
  • 25 januari 2019 om 14:23
   Permalink

   Veel succes gewenst met het herstel Marc!

    
   Beantwoorden
 • 30 januari 2019 om 13:58
  Permalink

  Hallo,In mei 2018 ben ik geopereerd aan mijn rechter knie en heb een nieuwe kunstknie gekregen.Ik ben 77 jaar en alles gaat weer beetje bij beetje goed.Oefen veel met lopen en fietsen.Maar waar ik nog steeds last van heb is veel pijn als ik in bed lig en mijn benen rust krijgen.Het omdraaien en opstaan vooral.Word dan ook veel wakker door de pijn en voelt de knie loodzwaar aan.Buigen gaat maar net tot 90 graden.Druk ik door dan voel ik de spieren eromheen die zeggen tot hier en niet verder.Inderdaad net of er een hele strakke knieband omheen zit.Ben ik de enige met die verschijnselen?En is daar iets aan te doen?Met vr.groet

   
  Beantwoorden
  • 17 februari 2019 om 06:04
   Permalink

   Neen hoor al wat jij schrijf heb ik ook ik ben 15/1/2019 geopereerd we moeten veel oefenen en geduld hebben ,ik hoop dat je niet te veel pijn hebt want daar kan ik ook van meespreken.blijf in beweging en alles word betere

    
   Beantwoorden
   • 24 maart 2019 om 21:48
    Permalink

    Ben geopereerd in mei 2018. Zo goed als geen pijn maar ook dat strakke gevoel rondom knie. Regelmatig nog last van prikkelingen in knie(zijn net elektrische schokjes die ik voel). Reeds 3x vocht uitgehaald. Als ik tijdje met gestrekt been op bank lig krijg ik wel last vd pees aan buitenkant knie.
    Dokter zegt om plastic schijf die er in de prothese zit te vervangen door een “dikkere” schijf om zo de speling vh gewricht te verminderen. Zijn er nog zulke “lotgenoten”?

     
    Beantwoorden
 • 28 februari 2019 om 18:53
  Permalink

  Hallo mijn naam is Ronald , ben 58 jaar en heb 22 oktober 2018 een nieuwe knie gekregen , heb nu twee keer in de week fysio en ben nu in de ochtend weer gaan werken , de ene dag gaat het redelijk maar de dagen dat het minder gaat zijn talrijker.
  Heb veel vocht in de knie en enkel en dat gaat maar niet weg , is dit normaal?
  Alvast bedankt voor de reacties

   
  Beantwoorden
 • 1 maart 2019 om 10:37
  Permalink

  Hi Ronald,

  Wat fijn dat je weer langzaam aan het werk bent!
  Ik kan me voorstellen dat het nog met ups and downs gaat en dat dit niet fijn hebt.
  Voor het herstel van een knieprothese-operatie staat gemiddeld 6-12 maanden, dus neem vooral je tijd.
  Vocht in de knie is eigenlijk ook een reactie op het meer belasten van je knie.
  Misschien kan deze informatie je helpen: https://knieartroseonline.nl/2017/01/16/vochtinknie/

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Anne-miek heeft last van ups and downs | KNIEARTROSE

 • 14 april 2019 om 17:48
  Permalink

  ik heb op 21 augustus 2018 een nieuwe knie gekregen. Herstel is spoedig verlopen. Geen pijn meer. Ik fiets en wandel weer. Het enige ongemak is, dat ik soms wankel ter been ben. Als ik een poosje gezeten heb kost het moeite mijn evenwicht te vinden bij het opstaan en het lopen. Ik hoop, dat daar nog verbetering in komt. Heeft iemand hier ervaring mee?

   
  Beantwoorden
  • 15 april 2019 om 11:47
   Permalink

   Wat fijn dat het herstel zo goed is gegaan, W. Nieuwenhuis!
   Ik durf daar zelf geen uitspraak over te doen. Heb je het ook al eens besproken met je fysiotherapeut of specialist?

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 1 mei 2019 om 19:51
  Permalink

  Hallo ik ben Ria ,12 april 2019 een nieuwe knie gehad . De 16de gaan klaverjassen ,lopen ging redelijk goed . Toen ik savonds thuis kwam ,heel veel vocht in mijn been .Ik heb de HAP gebeld (ben alleen en 80 jaar) Ik had te lang in dezelfde houding gezeten. Dus weer rustig aan . Nu is mijn been wat minder dik geworden ,maar heb vaak als ik gaat zitten pijn door een knik in mijn knie . Kan dat echt geen kwaad? 4jaar geleden is mijn rechter knie gedaan en daar heb ik geen herinneringen aan (Mijn man kreeg toen asbest kanker ,en ben daar alleen maar mee bezig geweest. Ik ben een doorzetter en weet dat ik wat rustiger aan moet doen. Maar dat knikken vind ik heel eng

   
  Beantwoorden
 • 3 december 2020 om 18:51
  Permalink

  Ik ben anderhalf jaar geleden geopereerd aan mijn knie 2 keer in een half jaar eerst schoon gemaakt maar dat hielp niet ,speciale spuiten gehad die ik zelf moest betalen maar het hielp niet . Dus moest er een knieprothese in .
  Na de operatie wat strubbels gehad met de bloeddruk dus eerste 2 dagen weinig kunnen oefenen . Daarna wel maar het ging zeer moeizaam intussen doe ik alles weer maar ik blijf het gevoel houden dat er iets vreselijk strak om knie zit wat bij tijden ook ontzettend zeer doet , dat strakke voel ik altijd er zit ook nog veel vocht in . Alles ziet er goed uit dus geen controles meer . Is er iemand die weet of ik dat vocht en die zenuw tintel nog weg kan krijgen en of ik wat kan doen aan dat vervelende strakke klem gevoel . Buiging is perfect lopen ook keurig fietsen ook maar altijd een pijnlijk been .

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *