De 3D zaagmal methode

Vaak krijg ik de vraag of iemand ook geopereerd kan worden volgens de nieuwste methode; de methode met de 3D zaagmal. In dit stuk zal ik jullie uitleggen hoe deze 3D zaagmal-methode wordt ingezet en wat de voordelen zijn.

 

Wat is de 3D zaagmal methode?

Inmiddels is de methode niet zo nieuw meer. De eerste knieprothese-operaties met deze 3D zaagmal verrichtte ikzelf al in 2009. Deze methode werkt als volgt: Allereerst wordt een CT-scan of MRI-scan gemaakt van de knie en een röntgenfoto van het hele been. Met de CT-scan en MRI-scan wordt gemeten hoeveel kraakbeen (of bot) versleten is en hoeveel bot er weggezaagd wordt om de nieuwe kunstknie te plaatsen. Er wordt namelijk evenveel bot weggezaagd als de dikte van de prothese. Is bijvoorbeeld de prothese van het bovenbeen 8 millimeter dik, dan wordt er zoveel van het bot van het bovenbeen gezaagd zodat de prothese van 8 millimeter er in past. De ene persoon heeft meer slijtage dan de andere persoon, waardoor bij de ene persoon er 2 millimeter weg gezaagd moet worden en bij een andere persoon misschien 7 millimeter. Je zal na deze operatie dus nooit een langer been kunnen krijgen, omdat er nooit meer in de knie gestopt wordt dan weggezaagd wordt. Met behulp van de scans kun je tot op de millimeter nauwkeurig bepalen hoeveel versleten bot je mag zagen.

Daarnaast kun je met de scan (en daarmee met de 3D zaagmal) bepalen onder welke hoek je moet zagen. Moet je bijvoorbeeld meer bot zagen aan de binnenkant dan aan de buitenkant, omdat de slijtage aan de binnenkant kleiner is? Of is het juist andersom? Via de scans krijg je een duidelijk antwoord op deze vragen.

Met de scan kun je bovendien bepalen hoe de prothese moet komen te zitten. Moet je de prothese 3 graden naar buiten draaien of moet je de prothese 5 graden naar binnen draaien? Al dit soort vragen kun je beantwoorden voordat je de operatie gaat uitvoeren. Je kan met de scan bepalen hoe de nieuwe knieprothese geplaatst moet worden, zodat deze perfect zit. De scan berekent dus onder welke hoek je de knieprothese moet plaatsen en hoe de zaagsneden komen. Met behulp van de scan wordt dus de 3D zaagmal gemaakt, die op de versleten knie geplaatst wordt en je weet exact hoe je moet zagen.

 

Waarom moet de prothese perfect zitten?

Hoe beter de prothese zit, hoe langer deze meegaat. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de plastic glijlaag (de nieuwe meniscus) in de knieprothese sneller slijt als de onderdelen niet soepel met elkaar contact maken. Of dat het metaal van de knieprothese teveel naar een kant trekt en daardoor los kan wrikken uit het bot. Dit kan er voor zorgen dat de prothese al na 10 jaar aan vervanging toe is. Door de knieprothese op een perfecte manier te plaatsen, hopen we dat het langer mee gaat. Ook hopen we dat de patiënt een beter gevoel heeft met de knieprothese. Behalve dat de pijn weg is, ook het gevoel dat de knie eigen is en niet gek aanvoelt. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de 3D zaagmal is nog niet voldoende bewijs naar voren gekomen dat de prothese ook langer mee gaat of dat patiënten een beter gevoel hebben dan wanneer de 3D zaagmal niet is gebruikt. Aan de ene kant bestaat de 3D zaagmal nog niet lang genoeg en aan de andere kant worden nog niet alle patiënten met knieartrose op deze manier geopereerd. Het zal dus nog een tijd duren voordat er voldoende bewijs is, dat de techniek ook echt veel beter is.

 

Zorgkosten verlagen

Een andere reden om de 3D zaagmal te gebruiken is, omdat we denken dat we op deze manier de kosten van een operatie lager kunnen houden. Door de scans weet je van te voren precies welke maat knieprothese je gaat gebruiken en hoeven er minder maten op voorraad te liggen. Het aantal hulpinstrumenten wordt kleiner en je hebt dus minder kosten om materiaal schoon te maken en te steriliseren. In het Zaans Medisch Centrum gebruiken we de 3D zaagmal al meer dan 5 jaar en de operatietijden zijn echt korter geworden. Maar hier geldt weer: uit wetenschappelijk onderzoek is er nog niet voldoende bewijs dat de operatie door de 3D zaagmal goedkoper wordt. Er is dus nog veel onderzoek nodig om de voordelen aan te tonen. Nog niet iedereen is overtuigd van de voordelen: de ziektekostenverzekeraar wil meer bewijs zien en ook andere orthopeden willen meer bewijs zien, voordat de 3D zaagmal over de hele wereld gebruikt zal worden.

 

Moeilijke vormen van knieartrose

De 3D zaagmal is met name handig als je te maken hebt met een moeilijke vorm van knieartrose. Denk bijvoorbeeld aan knieartrose door een ongeval in het verleden. Door het ongeval is het bot van het been met een grote knikstand genezen. Door deze knikstand wordt het moeilijk om tijdens de operatie de juiste lijnen te gebruiken en de prothese in de nauwkeurige stand te plaatsen. Met de scan kun je van te voren berekeningen maken en de zaagsneden voorspellen. Met deze informatie wordt de 3D zaagmal gemaakt. Door het gebruik van de 3D zaagmal is het voor de orthopedisch chirurg makkelijker geworden om deze operatie uit te voeren in het been met de grote knikstand. Er is dus met name veel gemak voor de orthopedisch chirurg door het gebruiken van de 3D zaagmal.

 

Verschil 3D zaagmaltechniek en vroeger

Vroeger maakte de orthopedisch chirurg gebruik van speciale hulpinstrumenten om de knieprothese correct te plaatsen en nog steeds worden deze hulpinstrumenten gebruikt. Er zijn heel veel mensen die vroeger tevreden waren en nu nog steeds tevreden zijn, ook zonder dat ze geopereerd zijn met de 3D zaagmal. Met de nieuwe techniek hoop je als arts dat je de 100 procent perfectie bereikt.

 

Kortom: bijna iedereen komt in aanmerking voor de (nieuwste) 3D zaagmal. Het maken van een MRI-scan kan soms een probleem vormen voor mensen met een pacemaker, want niet alle pacemakers kunnen in de MRI-scan. Een MRI-scan werkt namelijk met magneten en het metaal van de pacemaker wordt dan aangetrokken door de sterke magneet in de MRI-scan. Er zijn dus enkele uitzonderingen, maar die zijn zeldzaam.

 

Tot de volgende keer!

Dr. Sewnath

 

Heb jij nog een vraag over knieoperaties, knieprothesen of knieartrose voor Dr. Sewnath? Laat het ons weten! Misschien beantwoordt hij jouw vraag in zijn volgende column!

 

9 gedachten over “De 3D zaagmal methode

 • 20 juni 2018 om 10:51
  Permalink

  kom ık ook ın aanmerk ık ben 55 ık hep elkdag pyn my knıe ın bede ıs zwaar slytacı kan ık ıok by u teregt

   
  Beantwoorden
  • 20 juni 2018 om 11:00
   Permalink

   Beste F. Kose,

   Dankjewel voor je reactie!
   We hebben in je reactie het telefoonnummer verwijderd vanwege je privacy en deze niet meer zichtbaar is voor iedereen.
   Daarnaast kom je zeker ook in aanmerking voor deze nieuwe techniek. Als je meer informatie wenst kun je het beste contact opnemen met het Zaans Medisch Centrum waar Dr. Sewnath werkzaam is.
   Zie https://www.zaansmedischcentrum.nl/patienten/behandelaars/miguel-sewnath-orthopedisch-chirurg/

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 27 september 2018 om 00:10
  Permalink

  ik heb ook een vorm van atrose in mijn rechter knie door een traktor ongeluk op mijn 12de jaar, de groeischijf is toen gebroken geweest waardoor mijn bovenbeen niet meer wou meegroeien.de knie heeft oon behoorlijke opsotemieter gehad dat ik er nu nog steeds last van heb, uit eerder gemaakte foto’s blijkt dat de binnenkant van het kraakbeen bijna weg i, zou ik dan ook voor zo’n operatie in aanmerking komen? en kunnen ze deze ook in Zwolle uitvoeren?
  Met vriendelijke groet,
  Ed

   
  Beantwoorden
  • 27 september 2018 om 09:01
   Permalink

   Beste Ed,

   Vervelend om te horen van je klachten!
   Op basis van deze informatie (kraakbeen bijna weg) zou ik zeggen dat je in aanmerking komt voor een operatie, maar dat is van een aantal factoren meer afhankelijk. Om dit te bepalen kan ik je het beste aanraden om je orthopeed te bezoeken en hij kan dit verder onderzoeken.
   De 3D zaagmal techniek wordt nog niet in alle ziekenhuizen uitgevoerd. In ieder geval in Zaandam, maar verder durf ik hier geen uitspraken over te doen. Vraag dit vooral ook na bij je orthopedisch chirurg en hij kan je eventueel ook doorverwijzen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 30 november 2018 om 19:44
  Permalink

  Ik heb een 3 D print knie ( ideaal ) kan het iedereen aanbevelen , voelt als je eigen knie , en niet van er zit iets in

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Signature of 3D zaagmal methode? | KNIEARTROSE

 • 27 februari 2020 om 11:13
  Permalink

  Graag een reactie
  Is er verschil tussen de knie prothese die het ZMC gebruikt en de 3 d prothese die de fa Conformis adviseert?

   
  Beantwoorden
 • 6 juli 2020 om 13:32
  Permalink

  Ik 82 jaar en vrouw, Al vele jaren last van beide knieën. Kom ik als ziekenfonds patient ook in
  aanmerking voor een 3d knie en zo niet wat kost dan ‘n knie?
  Met dank voor uw antwoord

   
  Beantwoorden
 • 2 oktober 2021 om 11:43
  Permalink

  Ik ben ook erg benieuwd naar het verschil tussen een Biomet prothese en Conformis en naar het percentage dat klachten houdt of bij wie het niet goed gaat (afstoting, infectie, enz)

  Kunt u mij helpen?
  Ine

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *