De voorbereiding op een knieoperatie

Al een aantal jaar heb je last van je knie en ondertussen heb je al veel dingen geprobeerd: van voedingssupplementen en speciale bewegingsoefeningen tot een kniebrace en knie injecties. Alle behandelingen hebben een tijdje effect gehad, maar nu lijkt niets meer te werken. Je beweegt steeds minder omdat het pijn doet en dat gaat ook weer ten koste van je conditie en gewicht; er lijkt dan ook geen andere keuze meer te zijn dan een knieprothese. We zetten een aantal punten op een rijtje, zodat je weet waar je rekening mee moet houden bij de voorbereiding op een knieoperatie!

Tips ter voorbereiding op een knieoperatie

 • Regel krukken – Je mag de knie in het begin nog niet helemaal belasten, maar voor een goed looppatroon, het wennen aan de nieuwe goede stand van de knie en de pijn die je in het begin nog zult ervaren, is het beter om een tijdje met krukken te lopen.
 • Regel hulp – zeker in de eerste dagen bij het wassen en aantrekken van je sokken, maar tijdens je herstel is het ook fijn als je niet aan de boodschappen en het huishouden hoeft te denken.
 • Regel van te voren fysiotherapie – Leg je afspraken van te voren vast en kies voor een praktijk in de buurt, hierdoor ben je minder afhankelijk van anderen voor het halen en/of brengen. Wat daarnaast ook behulpzaam kan zijn; verschillende praktijken bieden de mogelijkheid dat de fysiotherapeut de eerste paar keren aan huis komt.
 • Zorg voor makkelijke kleding, die ruim over je knie valt, zoals een joggingbroek. Het kan zeker in het begin niet prettig zijn als je kleding te strak op de wond zit.
 • Medicijnen tegen de pijn – Een knieprothese is niet zomaar een ingreep. Overleg goed met je arts welke medicijnen je mag slikken bij pijn.
 • Een hometrainer thuis kan erg makkelijk zijn. Deze zijn aan te vragen, te koop of te huur. Bij toestemming van je arts kan zorgen voor een soepelere en dunnere knie en daarbij is het goed voor je spierkracht, mobiliteit en conditie. Lukt het niet helemaal om rond te trappen? Door de hak van het geopereerde been op de trapper te zetten en niet je tenen kan je makkelijker en zonder enige pijn rondtrappen.
 • Houdt er rekening mee dat je niet mag autorijden. In de meeste gevallen geldt dit voor de eerste zes weken en wanneer je nog met krukken loopt, maar check dit voor de zekerheid bij je eigen verzekering.
 • Het kan wat lastig zijn om in de auto te komen als passagier, omdat je je knie nog niet volledig kunt buigen. Leg daarom een vuilniszak of plastic tas op de bijrijdersstoel. Hierdoor kan je jezelf makkelijker in de auto draaien.
 • Zorg voor koelpacks. Je knie kan na de operatie nog een tijdje warm aanvoelen. Het is daarom raadzaam om een paar keer per dag te koelen. Het warm voelen van je knie is vaak een reactie van je lichaam op het vreemde materiaal wat erin geplaatst is.
 • Slapen zal in het begin lastig zijn. Je knie doet pijn en je moet een makkelijke manier zien te vinden om te liggen. Veelgehoorde oplossingen zijn een kussen tussen de knieën of een zwangerschapskussen om tegenaan te liggen.
 • En tenslotte en zeker niet onbelangrijk: Luister vooral heel goed naar je lichaam! Trek je eigen plan samen met je fysiotherapeut en luister niet te veel naar (succes)verhalen van andere.

 

Revalidatie na knieoperatie 

Nadat je geopereerd bent, mag je naar huis wanneer je de knie ver genoeg kunt buigen, je zelfstandig met krukken kunt lopen en weer naar het toilet kunt. Vervolgens mogen na twee tot drie weken de hechtingen eruit. In deze weken ligt de focus op genezing van de wond. Voor de eerste zes weken na de operatie geldt dat je je knie niet mag belasten, daarom maak je tijdens het lopen gebruik van krukken; buigen en strekken mag wel. Daarna volgt de fase met beperkt belasten van de knie, waarbij je fysiotherapeut de intensiteit van de belasting bepaalt. Na deze 3 weken begint de periode van het belasten van je knie; dit betekent volledig belasten zonder hulpmiddelen en focus op kracht- en duurtrainingen. Voor de totale periode van herstel staat gemiddeld zes tot twaalf maanden, maar het echte herstel kan zeker ook langer duren, zoals bij Anne-miek waarbij het totale herstel zelfs 2 jaar heeft geduurd. (Let op! Dit zijn gemiddelde revalidatietijden om een indicatie te geven. De revalidatie verschilt van persoon tot persoon.)

 

Heb jij nog toevoegingen voor het lijstje of andere tips om jezelf voor te bereiden op een knieprothese operatie? Deel het met ons!

 

Tips van lezers

 • Regel een rollator; is makkelijk met boodschappen doen, je kunt hem gebruiken als stoel en ook binnenshuis kun je makkelijk spullen verplaatsen.
 • Draag binnenshuis een hangtas. Makkelijk ook om spullen te verplaatsen en de tas zwaait niet tegen je krukken.
 • Zorg voor een handbeugel op het toilet; kost je minder kracht om van en op de toilet te gaan.
 • Leer zelf spuiten te zetten. Je moet dit dagelijks ter voorkoming van trombose.
 

19 gedachten over “De voorbereiding op een knieoperatie

 • 28 juni 2018 om 14:58
  Permalink

  Ik mis de rollator in dit verhaal, heb ik heel veel plezier van gehad na de operatie en je kunt er zelf nog dingen mee nemen en op gaan zitten tevens wil ik wel zeggen dat ik erg blij ben met mijn nieuwe knie

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:31
   Permalink

   Dankjewel voor de toevoeging, Kitty!
   En fijn om te horen dat je zo tevreden bent over je nieuwe knie!
   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 14:59
  Permalink

  Na ontslag ziekenhuis moet je zelf Fragmin spuiten (bloedverdunnend ter voorkoming trombose) leer dit goed!

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:31
   Permalink

   Dankjewel voor de toevoeging, Marja!

    
   Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 15:39
  Permalink

  Alles ging heel vlot en prettig met de nieuwe plaatsen , volgende dag al naar huis ( 3D) na 6 wkn weer naar de orthopeed …. Nu zit ok op 9 wkn en heb het gevoel dat ik 3 stappen terug doe , nog veel pijn , dat moet je echt niet onderschatten , volgens de arts was ik er een volgens het boekje boven gemiddeld …. Zo voel ik me nu niet , ga ineens slechter lopen zonder krukken en heb ook mijn slechte momenten omdat er nog steeds een spier niet werkt in mijn been en daardoor niet kan fietsen , want ik ga door mijn been , kan ook mijn been niet omhoog krijgen , dus best ook wel baal momenten , pijn van vroeger heb ik niet , nu meer het gevoel dat alles heel stram is en het gevoel heb dat ik even niet verder kom !

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:33
   Permalink

   Dankjewel voor het delen van je verhaal, Carla!
   Ik kan me voorstellen dat zo’n achteruitgang zorgt voor een mentale klap.
   Hopelijk wordt de stramheid in je knie minder, waardoor je meer kan.
   Veel succes nog met het herstel!
   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
   • 17 november 2020 om 10:13
    Permalink

    Vorige week vrijdag 6 november 2020 mijn 2e halve knie prothese binnen 1 jaar gehad. De 1e keer is mij vreselijk tegen gevallen dat ik tegen de 2e opzag. Samen met mijn fysio een plan opgezet om mijn 1e knie zo snel mogelijk mobiel te krijgen en mijn andere knie zo mogelijk trainen. Daar heb ik nu veel voordeel van. Niet dat gevoel dat ik een strakke band om mijn been heb, veel minder pijn en kan ook meer dan bij de 1e operatie. Een aanrader voor iedereen, train je been goed in aanloop naar de operatie.

     
    Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 16:55
  Permalink

  Mijn tweede knie heb ik in België gekregen en daar kreeg je van dag twee een apparaat dat je knie langzaam doet buigen, elke dag een beetje meer. Als je naar huis gaat, is de knie best al heel goed zelf te buigen. Bij mijn eerste knie in Nederland gebruikten ze dit niet, men vond het te ouderwets, en het resultaat is dat ik nu na vijf jaar die knie nog altijd niet goed kan buigen. Vraag zo’n apparaat aan je fysiotherapeut, je hebt er echt baat bij.

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:33
   Permalink

   Dankjewel voor de toevoeging, Josephine!
   Succes nog met je eerste knie!
   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 20:17
  Permalink

  Heb enorme spierpijn in mijn geopereerde been, dat geeft zeer veel ongemak.
  Ook is het been flink dik na de operatie , dit zakt in de loop van de tijd verder naar beneden 😬en neemt geleidelijk af!
  Zorg absoluut voor goede pijnbestrijding!!!

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:33
   Permalink

   Dankjewel voor de toevoeging!

    
   Beantwoorden
 • 28 juni 2018 om 21:12
  Permalink

  Knieprothese…..wat een drama.
  Het moet wel iets levensbedreigen zijn wil ik me weer laten opereren. Never. Ja uh mevrouw uh er zijn wat dingetjes niet helemaal goed gegaan. Nee ik heb u niet geopereerd maar een collega zij heft wat zenuwen geraakt dus het ging niet helemaal zoals gepland.
  Nou vertel me wat zeg…….nog geen paar uur nadat de verdoving eruit was, ik was er nog niet helemaal bij, pakt een verpleegkundige mijn geopereerde been en het was vast niet met opzet, maar ze laat dat been zo hard terug vallen op bed dat ik het uitgilde.
  Nu zoveel jaar later heb ik nog last van die knie. Daarbij heb ik een incomplete dwarslaisie. En ook dat geeft de nodige moeilijkheden.

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 08:34
   Permalink

   Wat vervelend om te horen, Lobke!
   Veel sterkte gewenst!
   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 29 juni 2018 om 17:22
  Permalink

  Wat erg belangrijk is ga als je kunt zo vlug mogelijke fietsen iedere dag zeker een uur en als je je niet naar buiten durft of kunt ga op de hometrainer begin met 10 minuten en voer dat op, ik heb dat gedaan, ik heb nu een halfjaar een nieuwe knie, kan alles weer, dankzij het fietsen. Iedereen veel sterkte met de nieuwe knie in het begin even moeilijk maar je krijgt er heel veel voor terug. VRIJHEID!!!!!!

   
  Beantwoorden
 • 26 juli 2018 om 08:44
  Permalink

  Ik heb al jaren veel pijn in mijn rechten knie en slik nu elke dag morfine om de pijn weg te halen ik kan zelf met mijn rollator moeilijk lopen omdat het veel pijn doet met lopen en ik val elke keer door dat ik er doorheen gaat door mijn been en door dat mijn bovenbeen steeds gevoelloos is kan ik niet veel doen a.u.b graag wie kan mij a.u.b vertellen wat ik moet doen

   
  Beantwoorden
  • 30 juli 2018 om 11:25
   Permalink

   Hi Yvonne, Heel vervelend om te horen dat je zo veel pijn hebt. Het kan interessant zijn om op onze pagina https://knieartroseonline.nl/behandelingen/ te kijken. Hier hebben wij behandelmethodes beschreven, zodat je alvast een indruk krijgt van de verschillende mogelijkheden. Daarnaast raden wij altijd aan om mogelijkheden met je arts of orthopeed te bespreken.

   In ieder geval heel veel sterkte gewenst. Groetjes Eytan

    
   Beantwoorden
 • 22 januari 2019 om 14:44
  Permalink

  Mijn oom heeft artrose en moet binnenkort aan zijn knie geopereerd worden. Fijn dat u zowel informatie over de voorbereiding als over revalidatie met ons deelt. Dit is zeer behulpzaam. Het lijkt mij inderdaad handig als je zelf kan spuiten.

   
  Beantwoorden
 • 7 april 2019 om 21:19
  Permalink

  HALLO
  hEB EVEN EN VRAAGJE!
  iK KRIJG OVER 6 WEEKJES EEN VOLEDIGE NIEUWE KNIE.
  nU LEES IK DAT JE JE ZELF MOET SPUITEN 6 WEKEN LANG..
  iK GEBRUIK AL BLOEDVERDUNNERS ELKE DAG.
  MOET JE DAN OOK NOG SPUITEN?

   
  Beantwoorden
 • 8 april 2019 om 07:49
  Permalink

  Dag Alie,

  Het is inderdaad wel gebruikelijk dat je moet spuiten tegen trombose.
  Hoe dat in combinatie gaat zijn met jouw bloedverdunners kun je het beste bespreken met je behandelend arts.

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *