Het aanmeten van een kniebrace

De artrose in je knie begint steeds meer pijn te doen en je te beperken in je bewegingsvrijheid. Om de pijn draaglijker te maken en meer te kunnen bewegen heb je gekozen voor een kniebrace om een knieoperatie nog wat langer uit te stellen en je knie te ondersteunen. Deze kniebrace wordt aangemeten door een orthopedisch instrumentmaker. We schreven al eerder over zijn rol, maar hoe gaat het aanmeten van een kniebrace in zijn werk?

 

Een kniebrace aanmeten

Een kniebrace kan aangemeten worden voor een bepaalde periode, maar ook permanent. Zeker in het laatste geval is het belangrijk dat de kniebrace op maat is en dus goed past bij jouw persoonlijke wensen en levensstijl. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met een orthopedisch instrumentmaker houdt dan rekening met de volgende stappen die doorlopen worden:

 

De eerste afspraak

Tijdens deze afspraak bespreken jullie jouw klachten, welke medische indicatie er afgegeven is en wat jouw persoonlijke leefsituatie is. Daarna volgt een (lichamelijk) functieonderzoek en worden de maten opgenomen. Op dit moment kijkt de orthopedisch instrumentmaker welke kniebrace het beste bij je past (lees meer over de soorten kniebraces die er zijn). Het kan zijn dat jullie samen uitkomen op confectie kniebrace. Deze krijg je vaak direct mee om een periode uit te proberen, voordat de definitieve kniebrace besteld wordt (dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Agilium Freestep van Ottobock). Ook kan het zijn dat de kniebrace helemaal op maat wordt gemaakt voor jouw specifieke klachten. Hierbij is het mogelijk om de uitvoering en afwerking (kleur en/of print) van de kniebrace te kiezen. Tenslotte bespreekt je orthopedisch instrumentmaker ook met je waar en hoe je verzekert bent; hij regelt vervolgens ook de afhandeling van de vergoeding.

 

Een tussentijdse pasafspraak

Tijdens deze afspraak controleert de orthopedisch instrumentmaker de kniebrace en kan deze op een aantal punten voor je aanpassen, zodat deze prettiger zit en/of nog meer effect heeft.

 

De definitieve levering

Je ontvangt je definitieve kniebrace, daarnaast bespreekt de orthopedisch adviseur nogmaals de mogelijkheden bij het aan- en uittrekken van de kniebrace en geeft je verder advies over het dragen, onderhoud en de aandachtsgebieden.

 

Nazorg en controle

Nadat je de kniebrace gebruikt hebt, vindt er met regelmaat nog een controle plaats, dit omdat bij langer gebruik de ondersteuning wat kan af nemen. Daarom vaak wordt er standaard een afspraak ingepland om te controleren of de kniebrace nog naar wens is en wordt er bekeken of er aanpassingen nodig zijn. Mocht je voor die tijd toch al last hebben door je brace (denk aan pijn, drukplekken, rode vlekken, etc) of er iets mee aan de hand zijn, schroom dan niet om contact op te nemen met je orthopedisch adviseur.

 

Meer tips bij het aanmeten van een kniebrace

 • Aan een kniebrace moet je vaak wennen, geef dit de tijd. De kniebrace zorgt vaak voor een correctie van de stand van je knie en hier kan je in het begin spierpijn van krijgen. Bouw het gebruik daarom geleidelijk op. Het belangrijkste is dat de pijn uiteindelijk minder wordt.
 • Aantrekken van de brace kan in het begin stroef gaan, maar door gebruik wordt dit vaak soepeler.
 • Je kniebrace wordt in veel gevallen gemaakt van kunststof of carbon. Deze dien je te reinigen met een vochtige doek en vervolgens te laten drogen aan de lucht. Zorg ervoor dat de kniebrace weer droog is, voordat je hem gaat gebruiken.
 • Sommige kniebraces zitten in je schoen, neem daarom naar de afspraak de schoenen mee waarin je de brace zou willen dragen.

 

Wil je weten of een kniebrace iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een orthopedisch instrumentmaker bij jou in de buurt. Hij of zij kan je adviseren en je verschillende braces vrijblijvend laten proberen.

 Heb jij ervaring met een kniebrace? Deel jouw ervaring met ons!

 

7 gedachten over “Het aanmeten van een kniebrace

 • 27 september 2019 om 17:44
  Permalink

  Op mijn 20e is mijn beenspier binnenkant (rechts) gescheurd. Voelde wat pijn maar geen aandacht aan besteed. Bij sollicitatie en controle bij de Marine werd mij dat verteld. Helaas was er niets meer aan te doen. Ik heb er nooit last van gehad, Had behoorlijk gespierde benen. Helaas met het ouder worden werd mijn been steeds dunner. Hardlopen kon ik niet meer, zakte steeds door mijn knieën.
  Ik probeer wel de overige spieren meer te trainen. Ik doe aan Tai Chi en merk dat ik weinig door mijn knieën kan doorzakken. Dat een brace geen garantie biedt begrijp ik.
  De reden waarom ik schrijf is: De dikte van mijn bovenbenen verschilt nu erg, een skinny broek kan ik niet aan. Een brace voor de knie is vaak net boven de knie. Kunt u ook een brace maken die tot aan de lies loopt met de stof die dikker is zodat voor het oog de benen even dik zijn en natuurlijk de kniebrace? Ik ben benieuwd.

   
  Beantwoorden
  • 30 september 2019 om 09:29
   Permalink

   Goedemorgen Theo,

   Dankjewel voor je bericht!
   Wat vervelend om te horen van je klachten.
   Er zijn zeker mogelijkheden om de kniebrace naar jouw wensen passend te maken. Hiervoor kun je het beste terecht bij een instrumentmaker.
   Mocht je hierover specifieker advies willen hebben dan kan ik je in contact brengen met een adviseur/specialist waar wij veel contact mee hebben, zodat hij je eventueel telefonisch advies kan geven of door kan sturen naar een instrumentmaker die jou kan helpen. Indien je hierin interesse hebt, zou je dan je telefoonnummer en woonplaats door willen sturen naar info@knieartroseonline.nl dan breng ik jullie in contact.

   Veel succes!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 24 november 2019 om 21:59
  Permalink

  Maar wat de rol van een orthese nou is snap ik nog steeds niet. Bij artrose in je knie is je kraakbeen beschadigd waardoor het bot bloot ligt. Bij druk, dus je gewicht belasten voelt dat pijnlijk. Betekent dat dat de orthese de belasting verminderd of opheft ? En hoe dan? Ben niet overtuigd dat dit nml kan met een orthese. Groet Martine

   
  Beantwoorden
  • 25 november 2019 om 07:53
   Permalink

   Hi Martine,

   Dankjewel voor je bericht!
   Ik kan me voorstellen dat een orthese als oplossing wat raar klinkt.
   Wanneer je last hebt van knieartrose is het in de meeste gevallen niet zo dat van het gehele bot het kraakbeen is beschadigd. Vaak is dit een specifiek gedeelte aan de binnenzijde of de buitenzijde van de knie. De orthese zorgt ervoor dat de druk van het beschadigde stuk afgehaald wordt, waardoor je je been op een andere manier gaat belasten en dit zorgt ervoor dat het geen pijn doet.
   Wellicht geeft de blog van Dr. Sewnath meer duidelijkheid: https://knieartroseonline.nl/2018/10/10/dr-sewnath-kniebrace/

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
  • 3 november 2020 om 22:05
   Permalink

   Zitten jullie ook in de buurt van Arnhem? En word dit met verwijzing arts 100%vergoed Menzis?

    
   Beantwoorden
 • 23 december 2019 om 19:48
  Permalink

  Hallo, ik heb een jaar geleden een volledige nieuwe knie gekregen. Omdat ik niets kon, moest ik een week in het ziekenhuis blijven en daarna ( als 58 harige) naar de revalidatieafdeling van een verpleegtehuis. Hierna leek het beter te gaan, maar bleek ik midflexion instability te hebben en loop ik al driekwart jaar met een hele grote ijzeren brace om mijn been. Dit, om niet te vallen. Heel veel sporten; fietsen/ roeien helpt niet genoeg. Nu gaan ze kijken wat de volgende stap is, want inmiddels ook heel veel pijn in andere knie( injectie tegen pijn in gehad) . De gipsmeester had het over een andere – aangemeten- brace, omdat ik waarschijnlijk een brace nodig zal heen, voorlopig. Over wat voor brace zou het gegaan zijn ?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *