Wat is een halve knieprothese?

De term ‘halve knieprothese’ maakt veel mensen aan het lachen. Krijg je dan maar de helft van een totale knieprothese? Het antwoord is simpel: nee. Dr. Sewnath vertelt meer over de halve knieprothese.

 

Beste lezer,

De knie bestaat uit drie compartimenten of anders gezegd: de knie bestaat uit drie glijvlakken. Je hebt namelijk een glijvlak tussen de knieschijf en het bovenbeen en een glijvlak tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het glijvlak tussen het bovenbeen en het onderbeen kan weer in tweeën worden verdeeld, namelijk een binnenkant en een buitenkant. Vaak zeggen mensen dan: ik heb pijn aan de binnenkant van mijn knie of aan de buitenkant van de knie. Pijn aan de binnenkant van je rechter knie is de pijn aan de linkerkant van je rechterknie. Pijn aan de buitenkant van je rechterknie is pijn aan de rechterzijde van je rechterknie.

 

Slijtage aan de binnenkant van de knie

De meeste mensen ontwikkelen slijtage aan de binnenkant van hun knie. Dit komt wel in 80% van de gevallen voor. Als de pijn alleen aan één kant van de knie zit en je hebt er alles aan gedaan om de pijn te verhelpen, dan is een halve knieprothese mogelijk. Met een halve knieprothese wordt dus één glijvlak vervangen en dat is in de meeste gevallen het glijvlak aan de binnenkant van je knie. Er komt dan een stuk metaal op het bovenbeen, een stuk metaal op het onderbeen en een plastic glijlaag hiertussen. Zo wordt dus alleen het binnenste glijvlak vervangen. De buitenkant, oftewel de buitenste glijlaag van de knie, is in dat geval goed, doet nooit pijn en hoeft dus ook niet vervangen te worden. Ook het glijvlak tussen de knieschijf en het bovenbeen is goed en hoeft niet vervangen te worden. Dit kan natuurlijk ook gebeuren als alleen de buitenkant van de knie versleten is en de rest van de knie goed kraakbeen heeft.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor een halve knieprothese?

 

1. Er zijn geen andere mogelijkheden

Ten eerste heb je er alles aan gedaan om een knieprothese-operatie te voorkomen. De pijn is onhoudbaar en heeft een negatieve invloed op je leven. Je kan bijna niets meer. Verder speelt je leeftijd ook een rol. Als je te jong bent, dan moet je nog eens goed met je orthopedisch chirurg praten of er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Lees ook: Direct een knieprothese of eerst andere hulpmiddelen proberen?

 

2. Er is sprake van slijtage aan één glijvlak

Het is van belang dat maar één glijvlak versleten is. Meestal is dit de binnenkant en krijg je dus een halve knieprothese aan de binnenzijde van de knie. Als het glijvlak aan de binnenkant is versleten, heb je waarschijnlijk een O-been of twee O-benen. Doordat het kraakbeen aan de binnenkant weg slijt, zakken de botten naar elkaar toe. Als het kraakbeen aan de buitenkant versleten is zie je X-benen ontstaan. En heel soms heb je een combinatie: je hebt één O-been en één X-been.

 

3. De andere glijvlakken in je knie zijn niet versleten

Het is belangrijk dat de andere glijvlakken goed zijn. Het kraakbeen hier mag niet versleten zijn. Dit voel je natuurlijk zelf, maar je kan het ook op een röntgenfoto zien. Je ziet dan dat het kraakbeen aan de binnenzijde van de knie versleten is en het kraakbeen aan de buitenzijde van de knie en achter de knieschijf nog perfect is.

 

4. Je kruisbanden zijn in goede staat

Een belangrijke voorwaarde voor een halve knieprothese is dat de kruisbanden goed zijn. Als je in het verleden een gescheurde kruisband hebt gehad, dan is een halve knieprothese operatie niet zinvol, want dan blijf je klachten houden na de operatie.

 

5. De stand van je knieën laten een halve prothese toe

Als je slijtage hebt aan de binnenzijde van de knie, maar de knie staat gek genoeg in een X-stand, dan is een halve knieprothese operatie ook niet verstandig. Door de X-stand van de knie zal je namelijk snel slijtage krijgen aan de buitenkant van de knie, waardoor je maar heel kort plezier hebt van de halve knieprothese aan de binnenkant.

 

Knieschijfprothese bij slijtage achter knieschijf

Heel soms heb je alleen last van de slijtage achter de knieschijf. Dat houdt in dat alleen het glijvlak achter de knieschijf is versleten en de rest van de knie goed is. Meestal hebben mensen met deze klacht alleen pijn bij traplopen of een fietsbeweging maken. De binnenkant en de buitenkant van de knie voelt altijd goed.

 

Ook bij slijtage achter de knieschijf is het mogelijk om een kleinere operatie te laten uitvoeren dan een totale knieprothese. Er bestaat namelijk een knieschijfprothese, ook wel patellofemorale prothese genoemd. Hierbij komt er een stuk metaal op de voorkant van het bovenbeen, op de plek waar de knieschijf over het bovenbeen glijdt. En aan de achterkant van de knieschijf, waar het kraakbeen versleten is, komt een stuk plastic om soepel over het metaal te glijden. Deze operatie gebeurt niet vaak en er zijn maar een paar orthopedisch chirurgen in Nederland die de operatie uitvoeren. Uw orthopedisch chirurg weet vast en zeker welke collega deze operatie uitvoert.

 

Ik hoop dat je nu beter begrijpt dat een halve knieprothese niet hetzelfde is als de helft van een totale knieprothese. De halve knieprothese is bedoeld om de slijtage te behandelen die maar in één deel van de knie voorkomt, terwijl de rest van de knie goed is.

 

 

12 gedachten over “Wat is een halve knieprothese?

 • 26 juli 2018 om 13:11
  Permalink

  Ik heb 2 Jr. geleden n hele nieuwe knie gekregen in Mill met bloed zweet en veel tranen geoefend op de home -trainer maar kon weer fietsen en niks geen lage instap of E -bike op m n eigen fietske t wordt nooit meer zoals t is geweest maar ik kan er goed mee omgaan ben van die gemene pijn af en de kleine “pijntjes” neem ik op de koop toe aangezien ik ook reuma – artritis heb zat ook in de knie ik zei tegen de chirurg toen we de foto’s van de MRI bekeken IK ZIE NIKS dat kan ook niet mevrouw je kijkt r dwars doorheen! Was helemaal “weg” van de artritis.

   
  Beantwoorden
  • 30 juli 2018 om 09:32
   Permalink

   Hi Sjannie, Bedankt voor het delen van je verhaal. Fijn om te horen dat je ondanks alles weer op je eigen fiets kunt fietsen. Heb je toevallig nog tips voor mensen die met vergelijkbare problemen kampen?Groetjes, Eytan

    
   Beantwoorden
 • 27 juli 2018 om 11:15
  Permalink

  Ik heb sinds oktober 2014, een halve, maar ik noem het niet mijn kunstknie, maar mijn kutknie, ik kan niet zeggen dat ik spijt heb, want daarvoor was het ook niets, maar het is verre van wat ik ervan verwacht had, ik heb echt dag en nacht pijn ook als ik in de stoel zit brand het, ik ben van een levenslustige 50er veranderd in een zeurderige 60er, alles kost moeite als je altijd pijn hebt, ik hab niet verwacht dat ik zo zou worden, diverse keren naar laten kijken, zelfs naar een pijnpolie, maar dan zeggen ze je gewoon pech gehad, nou dat is het laatste wat je wilt horen….

   
  Beantwoorden
  • 30 juli 2018 om 10:06
   Permalink

   Hi Anneke, Heel vervelend om te horen dat je zelfs na je operatie nog zo veel pijn hebt. Ik hoop dat iemand jouw verhaal leest en je een gouden tip kan geven, die je situatie wat verbetert.

   Daarnaast kan het interessant zijn om op onze pagina https://knieartroseonline.nl/behandelingen/ te kijken. Hier hebben wij een aantal alternatieve behandelmethodes beschreven die je misschien kunnen helpen.

   In ieder geval heel veel sterkte gewenst. Groetjes Eytan

    
   Beantwoorden
  • 1 februari 2020 om 15:20
   Permalink

   Heb ook een halve knieprothese van 5 april 2019. Heb veel meer pijn dan ervoor. Heb echt spijt dat ik het heb laten doen.

    
   Beantwoorden
  • 4 augustus 2022 om 17:44
   Permalink

   Ik heb ook een halve knie prothese laten zetten heb beide knieen versleten ik ben na de operatie weer aan het werk gegaan dit ging steeds slechter en kreeg weer veel pijn .tijdens het traplopen is het net of er iets niet goed zit .Ik kan absoluut niet meer zeggen dat ik tevreden ben .Ben nu een jaar verder en weet niet meer hoe verder .Ik ben terug geweest en moet nu voor een ct scan op de foto lijkt alles goed maar zo voelt het niet.

    
   Beantwoorden
 • 12 oktober 2018 om 08:25
  Permalink

  Sinds 3 maanden heb ik een hkp buitenzijde techterknie. Maar 2 maanden na plaatsing kreeg ik pijn aan de binnenkant en onderkantvan mijn knieschijf. Deze pijn is nu zodanig dat ik niet normaal kan lopen en nog belangrijker belemmert mijn voortgang. Volgens arts een onsteking en de fysiotherapeut geeft aan dat hij het niet snapt maar medekomt dat mijn bovenbeenspieren kort zijn. Wat altijd is geweest.

   
  Beantwoorden
  • 12 oktober 2018 om 09:47
   Permalink

   Wat vervelend, Simone!
   Hopelijk vinden je arts en fysio snel de oorzaak, zodat je weer vooruit kan.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 18 maart 2019 om 21:40
  Permalink

  mij is verteld door orthopeet dat ik een have nieuwe knie nodig heb. heb al diverse malen een injectie gekregen met een langdurige ontstekingsremmer. de laatste was in dec 2018. nu weer veel last van uitstralingspijn. de slijtage zit aan de binnenkant van mijn r. knie. de uitstralingspijn aan de rechter kant van mijn knie tot aan de enkel. ik ben 60 jaar. Ik wil eigenlijk nog geen operatie,ben zelfstandige en kan me het nog niet permiteren. Heeft iemand een ander idee?

   
  Beantwoorden
 • 20 maart 2019 om 16:32
  Permalink

  Hi Marjan,

  Wat vervelend om te horen en zeker een lastige keuze voor een operatie!
  Heb je al eens nagedacht over een kniebrace?
  Misschien kan die je door de extra steun van de pijn afhelpen.

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 1 maart 2021 om 10:36
  Permalink

  goede morgen,

  sinds april 2017 een halve knieprotese,het begin was pittig maar inmiddels heel blij met mijn knie hiervoor kon ik niks en nu weer actief op alle vlakken,ik zou ook graag willen weten of ik met deze knie oefeningen op de power plate kan doen?

  hoop dat iemand mij hiermee verder kan helpen,

  groet Lizette

   
  Beantwoorden
  • 1 maart 2021 om 12:10
   Permalink

   Beste Lizette,

   Ik zou je adviseren om dit te bespreken met je fysiotherapeut of orthopedisch chirurg. Aangezien zij ook een fysieke inspectie van je knie kunnen doen, weten zij het beste wat mogelijk is voor jou.
   Veel succes gewenst!

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *