Massage & knieartrose

Ontspannen is niet altijd makkelijk wanneer je last hebt van knieartrose. Omgaan met de (constante) pijn en het rekening houden met de stijfheid wanneer je een tijdje stil hebt gezeten. Een goede manier om weer helemaal te ontspannen is een massage. Stiekem willen we dit allemaal, maar gunnen onszelf er vaak de tijd niet voor.  Terwijl af en toe een degelijke massage juist voordelen biedt voor je gezondheid!

 

Voordelen van een massage

 • Het is goed voor het herstel van je spieren: Wanneer de masseur je spieren masseert, zorgt hij voor een goede bloedcirculatie. Door deze circulatie worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan je lichaam sneller herstellen.
 • Het masseren van je lichaam zorgt ervoor dat je lichaam zich rustig en kalm voelt. Je hart gaat hierdoor rustiger kloppen, wat weer positief is op je bloeddruk.
 • Door het masseren van de huid voel je jezelf meer ontspannen. Mensen voelen zich door deze ontspanning vaak slaperig wat een positief effect kan hebben op je nachtrust.
 • Tenslotte doet ontspanning vaak de pijn ook wat verminderen.

 

Onderzoek naar massage bij knieartrose

Maar wat heeft dit nu te maken met knieartrose zal je denken? In Amerika is er een onderzoek gedaan naar het effect van een massage op knieartrose patiënten. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Yale Prevention Center in samenwerking met het Siegler Center en St. Barnabas Health Care System. De conclusie van dit onderzoek was dat massagetherapie effectief en daarbij een positief effect zou hebben op klachten bij knieartrose.

Achtenzestig deelnemers namen deel aan het onderzoek. Deze groep werd in tweeën gesplitst, waarna de ene groep wekelijks (meermaals) gemasseerd werd en de andere groep niet. Waarbij er vervolgens naar het verschil in pijnervaring en flexibiliteit gekeken werd. Het onderzoek toonde vervolgens aan dat de massage de symptomen van knieartrose zou verminderen, de spierspanning van de omliggende spieren verbeterd, je gewrichten versoepelt en de pijn verminderd.

 

Deel jouw ervaring! Maak jij wel eens gebruik van massagetherapie voor je klachten bij knieartrose? Laat ons weten wat je er van vindt.

 

Geraadpleegde bronnen:

Onderzoek massage en Knieartrose

Mens en Gezondheid

 

Een gedachte over “Massage & knieartrose

 • 30 oktober 2019 om 17:24
  Permalink

  Ik mis een video verslag van de massage behandeling, sorry.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *