De vicieuze cirkel van knieartrose

Knieartrose ontstaat door slijtage in de knieën en kan daardoor voor verschillende soorten knieklachten zorgen (lees meer over de knieklachten bij knieartrose). Een kenmerk is dat door deze klachten veel personen pijn beleven, er ontstekingen ontstaan en ze beperkt in het dagelijks leven. Een gevolg van deze knieklachten is dat veel personen in een vicieuze cirkel belanden, maar hoe komt dat?

 

Compenserende houding

Een eerste reden voor de vicieuze cirkel van knieartrose is dat je een manier gaat zoeken om je pijnlijke knie te ontlasten. Een van de eerste stappen om je knie te ontlasten is het aannemen van een andere houding waardoor je geen pijn voelt. Juist doordat je een compenserende houding aanneemt, beperk je de beweging van de pijnlijke knie. Daarnaast is deze compenserende houding onnatuurlijk voor je lichaam en kan weer voor problemen zorgen in andere delen van je lichaam.

Bron: Ottobock

Blijven bewegen

Hoewel bewegen met knieartrose in veel gevallen pijn doet, wordt er vaak aangegeven om te blijven bewegen. Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk als juist bewegen pijn doet en je probeert het zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor belanden personen met klachten vaak in een vicieuze cirkel, waarbij de klachten alleen maar erger worden. Het blijven bewegen door specifieke oefeningen of sporten is hiervoor een oplossing (lees meer over de mogelijkheden om te bewegen bij knieartrose), maar ook het dragen van een kniebrace voor extra steun, zodat je kniespieren sterker worden draagt bij om deze cirkel te doorbreken (lees meer over het dragen van een kniebrace).

 

Werking knie

Het gevolg van minder bewegen is dat je knie ook minder beweegt en dat heeft weer gevolgen voor de toevoer van voedingsstoffen in het kraakbeen. Door de beweging worden er goede voedingsstoffen naar het kraakbeen gebracht, maar doordat de beweging minder is en dus minder voedingsstoffen ontvangt breekt het kraakbeen verder af en neemt de pijn toe (lees meer over de werking van de knie en het sponseffect).

 

De vicieuze cirkel

Bovenstaande legt de onderdelen van de vicieuze cirkel bij knieartrose uit. Dit is lastig te doorbreken doordat de gewrichtspijn versterkt wordt door bovengenoemde punten. Daarbij leidt het niet bewegen in veel gevallen tot een toename van het gewicht, wat ook niet bevorderlijk is voor je knieklachten. Hoewel het niet zo makkelijk is, is het wel belangrijk om de cirkel te doorbreken om erger te voorkomen.

 

Komt deze vicieuze cirkel je bekend voor? Hoe is het jou gelukt om deze cirkel te doorbreken? Deel je ervaring met ons!

 

3 gedachten over “De vicieuze cirkel van knieartrose

 • 20 augustus 2018 om 16:23
  Permalink

  Binnenkort moet ik ook aan geloven maar zie wel tegen op. 😏

   
  Beantwoorden
  • 20 augustus 2018 om 16:29
   Permalink

   Dat kan ik me voorstellen, Henk!
   Heb je tot op heden alles geprobeerd om het uit te stellen?
   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *