Wel of geen kniescopie bij knieartrose?

De kniescopie was tot voor kort een operatie die heel vaak werd uitgevoerd. Tegenwoordig wordt deze operatie steeds minder, omdat een kniescopie bij artrose heel vaak niet helpt tegen de pijnklachten van een patiënt.

 

De kijkoperatie

Een andere naam voor kniescopie is de kijkoperatie. De volledige naam van de kniescopie is eigenlijk arthroscopie van de knie. Arthros betekent gewricht in het grieks en scopein betekent kijken. Oftewel letterlijk kijken in het gewricht en in dit geval gaat het om het kniegewricht.

De naam kijkoperatie is eigenlijk niet meer van deze tijd. Dertig jaar geleden ging de orthopedisch chirurg eerst in de knie kijken. Wanneer er bijvoorbeeld een scheurtje in de meniscus zat, dan maakte hij een groot litteken om de meniscus te verwijderen. Gelukkig gebeurt het alleen maar kijken in de knie niet meer en de hele meniscus weghalen ook niet meer. Op basis van ervaring weet de orthopeed wat hij moet doen en zal dus nooit tijdens een operatie alleen kijken in de knie. Als de orthopeed toch nog twijfelt, kan een MRI gemaakt worden. Zo weet je vóór de kniescopie al wat het probleem is en wat je tijdens de kniescopie gaat doen. De orthopeed zal dan altijd meteen iets doen tijdens de kniescopie, zoals een stuk los kraakbeen weghalen via een kijkgaatje. Daarom is de naam kijkoperatie dus niet meer goed, want je gaat niet alleen kijken en je doet ook meteen iets.

 

Röntgenfoto

Maar de kniescopie is niet bedoeld om te bepalen hoe groot de slijtage is. Om te zien hoeveel slijtage in de knie zit heb je ook geen MRI scan nodig. De orthopeed kan namelijk op de röntgenfoto precies zien hoe dik het kraakbeen in de knie nog is. Als je op de röntgenfoto ziet dat er geen ruimte meer is tussen het bot van het bovenbeen en het bot van het onderbeen dan weet je dat al het kraakbeen hiertussen versleten is. Daarvoor heeft een arts geen kijkoperatie nodig en ook geen MRI scan. Verder zijn er nog andere dingen die je kan zien op de röntgenfoto bij vroege slijtage. De orthopeed kan meten hoe dik het kraakbeen nog is. Of je ziet soms het bot dikker worden aan de rand van het bovenbeen of het onderbeen. Op deze manier kan je dus zeggen of er sprake is van lichte slijtage of ernstige slijtage van het kraakbeen.

 

Beoordeling van de knie

De kniescopie is dus een operatie waarbij je via kijkgaatjes de operatie uitvoert. De kijkgaatjes zijn niet groter dan 5 tot 8 millimeter.  Tijdens de operatie heb je altijd een camera nodig. Ook gebruik je altijd een tasthaak: een metalen staafje waarmee je kan voelen. Daarnaast is het staafje aan het uiteinde gebogen en hiermee kun je bijvoorbeeld de kruisband aanhaken. Vervolgens kan je met de haak trekken en voelen of de kruisband mooi strak gespannen is of de kruisband slap is. De orthopeed voelt hoe dik het kraakbeen is en trekt aan de meniscus om te kijken of er een scheur zit in de meniscus. Soms hoef je niet eens te voelen met de tasthaak en zie je meteen dat al het kraakbeen weg is doordat dat je op het kale bot kijkt. Het is alsof de vloerbedekking weg is en je op de kale betonnen vloer kijkt. Soms zie je nog wel het kraakbeen, maar voel je met de tasthaak dat deze zacht en dun is. Deze informatie is belangrijk, want je kan de patiënt na de operatie advies geven hoe hij of zij verder moet. Bij zacht kraakbeen kan je bijvoorbeeld adviseren om een kniebrace te gebruiken. Ook kun je als patiënt nadenken of het slim is om nog steeds de marathon te lopen of dat je toch een andere sport moet  kiezen om de knie niet nog verder te beschadigen of minder lang hardlopen.

 

Verwachtingen

Op basis van de klachten, het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto kan de orthopeed heel vaak zeggen of het nog zin heeft om een kniescopie van de knie te doen. Als je alleen slijtage hebt van de knie, dan heeft de kniescopie alleen maar zin als je slotklachten hebt. Je voelt dan dat de knie plotseling pijn doet, omdat een groot stuk kraakbeen klem zit tussen het bovenbeen en het onderbeen. De pijn in de knie zit dan altijd weer op een andere plek, omdat het losse stuk kraakbeen door de knie zwerft. De ene keer heb je pijn aan de binnenkant en dan weer pijn aan de buitenkant van de knie. Wanneer de pijn altijd op dezelfde plek zit en de hele tijd aanwezig is, soms meer en soms minder, dan is de kans groot dat het om slijtage gaat en zal een kniescopie geen zin meer hebben. Het effect van de kniescopie kan heel wisselend zijn. Soms  heb je na de kniescopie een paar maanden minder pijn, soms merk je na de operatie geen verschil en soms kan de pijn van de knieslijtage zelfs erger worden. Het is daarom belangrijk om samen met je orthopeed tot een goede keuze te komen om wel of geen kniescopie uit te voeren.

 

Uitzonderingen

Het grootste probleem doet zich voor bij personen met knieklachten rond de leeftijd van 50 jaar. Bij deze operatie heb je dan twee mogelijke problemen. De knieslijtage is al begonnen en er kan ook een meniscusscheur zijn. Voor de meniscusscheur heeft de kniescopie wel zin, omdat de orthopeed dan het stukje meniscus met de scheur weg kan knippen. Het goede deel van de meniscus laat de orthopeed zitten, maar tegen de slijtage kan de orthopeed op dat moment niet veel doen. De orthopeed kan het kniegewricht een beetje schoonmaken zoals je wel eens vaker hoort. De orthopeed verwijdert dan stukjes kraakbeen die loshangen of die los door de knie zwerven. Helaas is het effect van het schoonmaken van de knie beperkt. Je voelt wel dat de pijn van de meniscusscheur weg is, maar door de knieslijtage is de pijn vaak nog steeds aanwezig. Als je besluit tot een kniescopie is het daarom belangrijk om vooraf te bespreken wat je kan verwachten van een kniescopie.

De kniescopie was tot voor kort een operatie die heel vaak werd uitgevoerd. Tegenwoordig wordt deze operatie steeds minder, omdat een kniescopie bij artrose heel vaak niet helpt tegen de pijnklachten van een patiënt.

 

Heb jij nog een vraag over knieoperaties, knieprothesen of knieartrose voor Dr. Sewnath? Laat het ons weten! Misschien beantwoordt hij jouw vraag in zijn volgende column!

 

7 gedachten over “Wel of geen kniescopie bij knieartrose?

 • 1 september 2018 om 14:45
  Permalink

  Ik heb een kniekijkoperatie gehad om te kijken of te kijken of arthrose of jicht is. Bleek jicht te zijn en kristallen weggehaald . Echter blijft regelmatig dikke en pijnlijke knie wat te doen?

  Mvg
  Martin

   
  Beantwoorden
  • 3 september 2018 om 07:52
   Permalink

   Beste Martin,

   Wat vervelend dat je nog klachten hebt gehouden!
   Je kunt het beste met deze klachten naar je arts gaan.
   Hij kan meteen je knie onderzoeken en kent ook de historie van je knie beter. Hij kan op deze manier beter bepalen waar je klachten vandaan komen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
  • 14 september 2018 om 06:51
   Permalink

   Had u ook last van branderig gevoel in de knieën vooral s,nachts?

    
   Beantwoorden
 • 14 september 2018 om 06:49
  Permalink

  Ik heb niet zo zeer pijn in mijn knieën maar vooral s’nachts heel erg brand gevoel in mijn knieën kan er niet van slapen overdag gaat het goed kan trappen lopen zonder pijn foto’s laten maken zat nog 4,9 mm ruimte tussen het bot weet iemand wat ik daar aan kan doen dokter wil een kijk operatie doen

   
  Beantwoorden
  • 14 september 2018 om 10:26
   Permalink

   Beste Olga,

   Dankjewel voor je bericht!
   Vervelend om te horen van je knieklachten!
   Je hoort het helaas vaker dat mensen vooral ‘s nachts last hebben van pijn in hun knieën en overdag nog goed vooruit kunnen.
   Wellicht heb je iets aan het artikel van Dr. Sewnath over kijkoperaties? https://knieartroseonline.nl/2018/08/30/wel-of-geen-kniescopie-bij-knieartrose/
   Veel succes gewenst en hopelijk kom je samen met de dokter tot een goede oplossing!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 15 september 2018 om 14:57
  Permalink

  Bij de orthopeed in het ZH is gebleken op de röntgenfoto’s dat ik dus 2 nieuwe
  knieprotheses nodig heb omdat het kraakbeen weg is. Ik zie er vreselijk tegenop, ook omdat ik eerder de verhalen hoor, waarbij het na jaren nog pijn doet en niet de operaties die geen problemen meer hebben erna. Nu heb ik een heel simpele vraag, waarom bestaat er nog steeds niet iets waardoor je bijvoorbeeld siliconen ingespoten krijgt, daar waar er geen kraakbeen meer is. Dat lijkt mij een veel efficiëntere manier dan stalen protheses. Of is dat nu erg simpel gedacht?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *