Tonnie kiest voor een kniebrace

Ik zal me eerst even netjes voorstellen. Mijn naam is Tonnie Knoops, ik ben 55 jaar en woon in Brabant. Ik ben getrouwd met Martien en heb een zoon, Koert, en een hondje. Ik heb altijd gewerkt als activiteitenbegeleidster en vrijwilligerscoördinator. Daarnaast geef ik les in quilten en handwerktechnieken. En met veel plezier maak ik muziek bij een bigband als saxofoniste.

Tonnie en saxofoonHoe het begon

Al heel wat jaren heb ik last van mijn knieën. Dit is vrij vroeg begonnen, rond mijn 27e jaar. Mijn huisarts stuurde me door voor fysiotherapie. Toen dit niet hielp werden er foto’s gemaakt. Direct werd duidelijk dat het om slijtage ging.

Daar moest ik maar mee leren leven was de boodschap. Ik sportte toen nog volop: zwemmen, tennis en fietsen. Ik ging in die tijd van de ene brace naar de andere. De een nog groter en onhandiger dan de ander. Ik heb van alles geprobeerd en ook zo weer aan de kant gegooid.

Steeds meer pijn

Op den duur ging ik steeds slechter lopen en ook tennissen ging niet meer. Gelukkig kon ik mijn werk nog wel doen. Tot 2015, in dat jaar werd ik helaas ontslagen als activiteitenbegeleidster en in 2016 stopte ook mijn werk als vrijwilligerscoördinator. Een paar jaar daarvoor was ik weer begonnen met lesgeven in handwerktechnieken als aanvulling op mijn werkuren. Voor mij een mooi ‘vangnet’ toen mijn baan ophield te bestaan.

Tonnie in haar atelierIk had een mooie hobbyruimte voor het lesgeven, op de eerste verdieping van ons huis. Ik moest alleen telkens trap op en trap af voor koffie en thee. Niet echt bevorderlijk voor mijn knieën. Het lopen ging steeds slechter en met meer pijn.

Zoals vrijwel elke vrouw ben ik dol op winkelen. De lol ging er de laatste jaren wel vanaf, door de pijn natuurlijk. Nu bestel ik alles via internet. Handig, maar leuk vind ik het niet. Er verdwenen meer en meer pleziertjes.

Een nieuwe kniebrace

Op Facebook kwam ik een nieuwe brace tegen, met een filmpje waar ik meteen enthousiast van werd. In overleg met mijn fysiotherapeut en huisarts ben ik op zoek gegaan en kwam ik terecht bij een instrumentenmaker. Sinds afgelopen najaar draag ik nu ook die nieuwe brace (Agilium Freestep). Ik heb het gebruik langzaam opgevoerd, want ik werd er in eerste instantie heel moe van. Er gebeurt toch echt wel iets met je lijf.

Nu ben ik enkele maanden verder en ik merk dat ik dingen steeds langer kan. Als ik een jaar geleden bij een kassa in de rij stond, dan ging ‘t me niet snel genoeg. Ik had veel pijn en kon daarna weer moeilijk op gang komen. Ik merk nu dat wat langer staan of even met iemand een praatje maken al veel makkelijker gaat.

Als ik ‘s morgens opsta, dan doe ik mijn braces meteen om, en als ik ‘s avonds niet meer weg hoef, doe ik ze af. Ze knellen niet en schuiven niet. En heel belangrijk, ik voel me geen robot met al dat gedoe aan mijn benen. Het voelt gewoon goed en ze horen nu al bij mij.

De trap op en af hoef ik inmiddels niet meer zo vaak. Mijn man en zoon hebben voor mij een hele mooie werkruimte beneden in huis gemaakt. Mijn wereld was heel groot en werd de laatste jaren steeds kleiner. Nu, beetje bij beetje, wordt mijn wereld weer groter en hoop ik dat ik weer mooie dingen kan gaan doen. Op naar een mooi voorjaar en naar nieuwe stappen.

Een lieve groet en tot de volgende schrijfsels hier.

Tonnie

 

23 gedachten over “Tonnie kiest voor een kniebrace

 • 13 januari 2017 om 12:29
  Permalink

  Waar kan ik dat krijgen tonnie. Ik heb hetzelfde probleem. Fijn dat je weer meer kan.

  Gr ilona

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:51
   Permalink

   Hoi Ilona,

   Dit kun je via een instrumentenmaker of orthopedisch centrum, omdat het een nieuw product is moet je wel vragen of ze het kennen. Succes ermee, Groet Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 12:44
  Permalink

  Tonnie, wat heb je een mooi, duidelijk en helder stukje geschreven! We hopen dat je nu je leven weer terug krijgt in de zin van meer kunnen ondernemen, vaker meer leuke dingen doen! Aan jouw levenslust en enthousiasme zal het niet liggen. We hebben zelf geen brace nodig, maar zijn heel blij dat jij de goede gevonden hebt. We blijven deze blog in de gaten houden, dus schrijf vooral meer! Liefs van Jos en Nicolette

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:53
   Permalink

   Hoi Nicolette en Jos.

   Wat lief dat jullie dit lezen en ervan genieten. dank je wel en tot gauw een keer.
   lieve groet Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:19
  Permalink

  Goed verhaal ?? fijn dat je zo veel baat hebt bij deze brace.

   
  Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:24
  Permalink

  Hoi Tonnie.
  Ik ben heel blij voor jou en veel succes met alles.

  Groetjes Marietje.

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:54
   Permalink

   Hoi Marietje,

   Dank je wel voor het reageren, ik wens jou en je man ook alle gezondheid vd wereld
   Lieve groet, Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:31
  Permalink

  Fijn dat de brace voor je zo’n vooruitgang heeft gegeven en je wereld groter is geworden. Wat zo’n hulpmiddel allemaal kan bevorderen. Superm

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:55
   Permalink

   Ha Zus,

   Dank je wel, lief dat je reageert en zo mee leeft.
   lieve Groet Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:31
  Permalink

  Fijn dat de brace voor je zo’n vooruitgang heeft gegeven en je wereld groter is geworden. Wat zo’n hulpmiddel allemaal kan bevorderen. Super

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:56
   Permalink

   Hoi Nadja,
   wat leuk al die reacties
   gr Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:32
  Permalink

  Hoi. Tonnie, wat een mooi stukje! Top dat de brace op zoveel andere dingen invloed heeft dan alleen je knie!

   
  Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 13:56
  Permalink

  Hey Tonnie. Wat fijn dat je het gevoel hebt dat er verbetering komt. Hopelijk gaat dit nog verder voortzetten en kun je weer gaan genieten van vele mooie dingen en momenten. Zo krijg je weer een beetje vrijheid terug om ook weer naar buiten te kunnen gaan. Heel veel succes met je brace. Groet Thea.

   
  Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 14:15
  Permalink

  Wat moedig van jouw om dit stukje te schrijven. Ben trots op je.xxx

  Fijn dat je wereld weer groter wordt.
  Hannie

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 14:58
   Permalink

   Ha Zus,

   Lief dat je reageert, Ik ben ook super trots op jou
   LIeve groet

    
   Beantwoorden
 • 13 januari 2017 om 21:38
  Permalink

  Hoi tonnie,
  Wat fijn dat het nu wat beter met je gaat.
  Ik ben niet zo goed in verhalen schrijven en daarom houd ik het maar kort.
  Ik hoop dat je steeds meer kunt genieten in het dagelijks leven nu je een hulpmiddel hebt om meer te kunnen bewegen.
  Velen groetjes van mij.

   
  Beantwoorden
  • 16 januari 2017 om 15:00
   Permalink

   Hoi Ans,

   Dank je wel voor je reactie, weet je het komt van zelf het schrijven en gelukkig halen de mensen van deze site mijn type fouten eruit dus gewoon proberen komt goed.
   Groetjes Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 8 februari 2017 om 10:31
  Permalink

  Ik weet dat iedere brace anders is. Ik heb artrose in een begin stadium en werk in de thuiszorg. Dus auto in en uit stappen,trappen op en af. Dit is niet het fijnste beroep voor artrose. Maar mijn vraag is eigenlijk “hoe ziet jou brace eruit” nergens zie je plaatjes van welke er zijn.
  Ik zou zo graag weer gaan tafeltennissen met een goede brace om. Je verhaal was duidelijk en wens je sterkte en succes in de toekomst.

   
  Beantwoorden
  • 13 februari 2017 om 08:27
   Permalink

   Beste Joke,
   In de meeste gevallen wordt dit vergoed door de verzekering, ik zou je willen aanraden om even contact met je verzekering op te nemen voor informatie hierover, zij kunnen je het precies vertellen. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde instrumentenmaker bij je in de buurt, zij kunnen u ook informeren over deze betreffende brace. Mocht u nog vragen hebben hoor ik het graag! Groetjes, Tonnie

    
   Beantwoorden
 • 27 februari 2017 om 11:02
  Permalink

  Tonnie;
  Ik had je ook al lang niet meer gezien in het dorp! Nu weet ik dat het niet zo goed met je ging. Fijn, dat je de schouders er onder hebt gezet en een oplossing hebt gevonden om weer wat mobieler te worden. En complimenten voor je zoon en je man die toch maar mooi voor jou een ruimte in de kamer hebben gecreëerd!
  Zet hem op!

   
  Beantwoorden
 • 2 maart 2017 om 20:44
  Permalink

  Hoi diny
  Wat lief dat je reageerd op mijn blog. Ja tijden veranderen en we hebben weer een nieuwe uitdaging aangepakt. Mat en koert helpen heel goed mee en nu heb ik alles op de begane grond kom maar eens kijken en koffie of thee
  Is zo gezet . En met die nieuwe brace gaat het ook wat makkelijker gr en bedankt voor je reactie

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *