Voeding

Bij overgewicht helpt afvallen om je kniegewrichten te ontlasten. Een gezonde leefstijl met goede voeding en veel lichaamsbeweging zijn hierbij belangrijk. Wie pijn heeft als hij beweegt, doet dat minder vaak. Niet bewegen, vergroot de kans op overgewicht. Hierdoor kunnen de klachten aan je knie erger worden. Blijf daarom bewegen en let op wat je eet. Zo nodig kan een diëtiste of oefentherapeut je hierbij ondersteunen.

Knieartrose en gezonde voeding

Probeer te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Die schijf heeft vijf vakken. In elk vak staan andere type producten, bijvoorbeeld groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, eieren, zuivel, brood, aardappelen en dranken.

Eet elke dag een bepaalde hoeveelheid uit elk vak. Hoeveel je mag eten verschilt per persoon en hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd. Varieer ook binnen de vakken en kies niet elke dag voor spinazie, maar eet een keer wortelen en wissel aardappelen af met volkoren bulgur of zilvervliesrijst.

voeding en knieartrose

Je hoeft niet meteen je hele eetpatroon om te gooien als je dat niet wilt. Begin bijvoorbeeld met het eten van een extra stuk fruit of zet een keer per week vis op het menu. Kies minder vaak voor producten die niet op de Schijf van Vijf staan of vervang ze door een gezondere variant. Ruil bijvoorbeeld je dagelijkse witte boterham in voor een volkoren variant. Alle kleine beetjes helpen.

Ben je benieuwd of je een gezond gewicht hebt, check hier je BMI.