Injecteerbare pleister
Bij artrose van de knie is er sprake van kraakbeenslijtage. Op de uiteinden van je botten zit een laagje kraakbeen. Dat is heel glad en elastisch, zodat je knie gemakkelijk kan buigen, draaien en strekken. Het vangt schokken op als je loopt, rent of springt. Wanneer het kraakbeen beschadigd is kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Bewegen leidt dan tot opgezette, stijve en pijnlijke gewrichten.
Een injecteerbare pleister voor de behandeling van knieartrose
Samen met zijn onderzoeksteam werkt professor Marcel Karperien van de Universiteit van Twente aan een innovatie oplossing voor artrose van de knie: de injecteerbare pleister.
Deze pleister kan in het gewricht aangebracht worden op het beschadigde kraakbeen. Dat gebeurt met een kijkoperatie. Net als de pleister die je plakt op een wondje van je huid, beschermt deze pleister de wond tegen verdere beschadiging . Het creëert optimale omstandigheden voor het herstel.
De pleister die professor Karperien ontwikkelt kun je het beste vergelijken met een tweecomponentenlijm. In het begin is de pleister vloeibaar; hierdoor kan de pleister geïnjecteerd worden. En kan de pleister de oneffenheden op het beschadigde kraakbeen goed opvullen. Tijdens de injectie worden de twee-componenten gemengd. Dit zorgt voor het uitharden van de pleister. Binnen één minuut wordt een beschermend laagje (de pleister dus) aangebracht op het kraakbeen.
Herstel kraakbeen in testfase
De pleister laat het kraakbeen zichzelf herstellen. Er zijn een aantal prototypes van de pleister ontwikkeld en professor Karperien zit met zijn team volop in de uitgebreide testfase. We hopen dat dit snel gaat leiden tot een genezing van patiënten met knieartrose.
Bekijk hieronder de heldere uitlegvideo van Professor Karperien over de injecteerbare pleister.
Bron: Reumafonds