Heb ik knieartrose of gonartrose?

Gonartrose

Het kraakbeen van je kniegewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose (knieartrose). De dikte van de kraakbeenlaag neemt af en je botten komen dichter op elkaar te zitten. Artrose in het kniegewricht wordt in medische kringen ook wel een gonartrose genoemd.

 

Intussen heb je zelf het vermoeden dat je last hebt van knieartrose/ gonartrose. Je hebt al regelmatig gezocht op Google en je denkt erover je huisarts te bezoeken met je (pijn)klachten. We geven je hier graag meer informatie zodat je goed voorbereid naar je huisarts kunt.

 

Primaire en secundaire -artrose

Er zijn drie vormen van artrose die het kniegewricht kunnen aantasten:

  1. Primaire artrose als een ziekte waarbij het kraakbeen van het bot langzaam slijt. Dit komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
  2. Secundaire artrose als gevolg van reuma: deze ziekte geeft een ontstekingsreactie van het gewricht die het kraakbeen kan vernietigen met artrose als resultaat. Deze vorm kan op iedere leeftijd voorkomen en zijn meerdere gewrichten aangetast.
  3. Secundaire artrose door een ongeval: wordt ook wel posttraumatische artrose genoemd. Dit kan ontstaan na verwonding van je knie (denk aan een breuk, bandenletsel of scheur in je meniscus). Deze vorm van artrose kan jaren na de verwonding alsnog ontstaan.

 

Verschijnselen gonartrose

Hieronder vind je de meest gehoorde klachten; deze kunnen per persoon weer sterk verschillen. Maak notities van jouw klachten zodat je je huisarts zo volledig mogelijk kunt informeren. Dat helpt je om een snelle diagnose en behandeling te krijgen.

1. Pijn in knieholte

De pijn ervaar je in de knie en knieholte (soms met uitstraling naar je onder- en bovenbeen). Door de klachten in je ene knie kun je de andere knie overbelasten. De pijn kan zo heftig zijn dat je er niet of nauwelijks door slaapt. Meestal wordt de pijn geleidelijk erger. Veel mensen geven aan dat weersveranderingen (vooral koude en vochtige weersomstandigheden) een negatief effect hebben op de pijn. De pijn verergert vaak tijdens of na het lopen, traplopen of knielen.

2. Startstijfheid

De slijtage van het kraakbeen kan naast pijn ook stijfheid veroorzaken, vooral bij het opstaan uit bed of een stoel. Het instappen van een auto en het traplopen worden ook vaak genoemd. Al deze klachten worden startklachten genoemd. Pijn en zwelling zijn vaak het hevigst in de ochtend en na een poosje van rust. De knie voelt dan stijf aan en moet weer op gang komen.

3. Zwelling

Je knie kan stijf en gezwollen raken; buigen en strekken van je gewricht wordt moelijker. Als het vocht in je knie uitpuilt in de knieholte kan dat na verloop van tijd tot een uitstulping van het kapsel leiden. Er ontstaat dan een cyste.

4.Instabiliteitsklachten

De pijn en het ruwe gewricht kunnen een gevoel van zwakte in je knie geven. Dit zorgt soms voor haperen of doorzakken. Deze instabiliteit wordt meestal veroorzaakt door een reflexmatige ontspanning van de bovenbeenspieren door een pijnscheut in je artrose knie.

5. Bewegingsbeperking

Door de artrose ontstaat er vaak een strekbeperking van je knie. Met soms een mankend looppatroon als gevolg. Ook kun je je knie vaak minder goed buigen; knielen of hurken is dan lastig. Wanneer je al langer knie artrose hebt, dan kunnen zich verkortingen van kapsel en spieren ontwikkelen. De knie kan in een O-stand of X-stand gaan staan.

6. Slotklachten

Bij slotklachten heb je last van losse botfragmenten of kraakbeenfragmenten. Bij zogenaamde pseudoslotklachten is het niet goed over elkaar glijdende hobbelige kraakbeen de oorzaak van het verschijnsel dat de knie kortdurend lijkt te blokkeren.

7. Kraken

Doordat de gewrichtsoppervlakten niet meer glad maar hobbelig zijn kun je een krakende sensatie ervaren waarbij het lijkt of je over een grindpaadje loopt.

8. Osteofyten

Op den duur verandert je kniegewricht van vorm door nieuwe botaangroei (osteofyten genoemd). Die botaangroei vergroot het gewrichtsoppervlak waardoor de druk per oppervlakte-eenheid wordt verminderd. De botranden zijn goed voelbaar en veroorzaken een verbreding van het kniegewricht.

De diagnose

Je huisarts zal kijken naar je manier van lopen, de bewegingsmogelijkheden van je knie en de zwelling en gevoeligheid van het gewricht. Röntgenfoto’s laten vervolgens een versmalling van de gewrichtsspleet zien en zijn meestal voldoende voor het stellen van de diagnose. Bij reumatoïde artritis kan bloedonderzoek nodig zijn voor de diagnose.

 

Geraadpleegde bron: Rijnland Orthopedie

 

7 gedachten over “Heb ik knieartrose of gonartrose?

  • 21 januari 2017 om 00:04
    Permalink

    Zo ervaar ik het ook al jaren, ik ben twee keer an mijn meniscus geopereerd, kan nauwelijks lopen en of sporten, fietsen gaat nog wel…soms kan ik mijn knie niet buigen, dus lop ik met mijn ergere voet…knie zijwaarts…soms knikt het en val ik…maar mijn dokter zegt…dat ik slecht kraakbeen heb…nu begint ook mijn linker knie… Mijn heupen ook…lijkt wel dat ik verlamd raak…do een gevoel heb ik..soms zijn mijn knie erg dik en knieholten…
    Mijn vraag, hoe kan ik mijn dokter zo veel brengen dat ik deze onderzoeken krijg?
    Met vriendelijke groeten
    E. Sarma

     
    Beantwoorden
    • 21 januari 2017 om 18:28
      Permalink

      Beste Evangelia,
      Wat vervelend te lezen dat je zoveel last en pijn hebt heel de dag door. Het is niet fijn als je een huisarts hebt die niet met je meedenkt. Je zou aan je huisarts kunnen uitleggen dat dit niet goed voelt, en vragen of hij je wil doorverwijzen naar een orthopeed in het ziekenhuis zodat er foto’s worden gemaakt en deze eens goed kan bekijken wat er nu precies gaande is. Mocht je huisarts je niet door willen verwijzen, dan mag je je gewoon bij een andere huisarts inschrijven en ook vertellen dat je niet tevreden was met je vorige huisarts. Dit mag en is geen enkel probleem, denk aan je eigen gezondheid, zet deze voorop! Ik wens je heel veel sterkte en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Groet, Denise

       
      Beantwoorden
  • 28 februari 2017 om 11:02
    Permalink

    Ik heb dezelfde klachten en ben bij een reumatoloog die heeft reumatoïde artrose vastgesteld maar ik de meeste last s nachts ik kan van de pijn niet slapen het is vreselijk is dat ook een klacht of komt die pijn van iets anders .

     
    Beantwoorden
  • 14 juni 2018 om 15:08
    Permalink

    Hallo Evangelia,
    Dat was ruim bijna anderhalf jaar geleden toen je dit bericht schreef.
    Hoe is het met je nu ?
    Ben je nu onder de behandeling van Orthopedie ?
    Ik heb hetzelfde verhaal, 2 jaar geleden geopereerd van gescheurde meniscus, tijdens kijkoperatie te zien dat mijn kraakbeen begint slijtage.
    1 jaar na geopereerd, ineens knie schiet op slot, kon niet meer gebogen worden.
    2e MRI scan gedaan, te zien slijtage nog erger geworden, pre artrose zei de orthopeed.
    En nu bijna 1x per maand de knie schiet op slot.
    Niet goed !!
    Ik zit nu in wachtlijst voor 2e operatie, ze gaan eerst kraakbeen schoonmaken of misschien stukjes bot los gegaan.

    Ik hoop het je ben in de goede handen.

    Groetjes,
    Eli

     
    Beantwoorden
    • 14 juni 2018 om 15:53
      Permalink

      Hoi Eli,

      Wat vervelend om te horen van je klachten!
      Ik zou je graag op deze blog van Dr. Sewnath willen wijzen omtrent je slotklachten en de kijkoperatie, aangezien het verhaal redelijk overeen lijkt te komen met de situatie die Dr. Sewnath in de laatste alinea omschrijft. https://knieartroseonline.nl/2018/05/23/een-kijkoperatie-bij-knieartrose-is-dat-zinvol/

      Laat je vooral goed informeren over de mogelijkheden!
      Veel succes gewenst!

      Groetjes Yvet

       
      Beantwoorden
  • 1 november 2022 om 14:00
    Permalink

    Mijn complimenten voor deze uitstekende website.
    Binnenkort wordt geopereerd met 2 knieprothesen tegelijkertijd. Reden: beide knieën zijn slecht/bot op bot. Apart geeft dan te grote belasting op niet geopereerde knie.
    VRAAG: iedere suggestie om de revalidatie te bespoedigen is welkom.
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet,

    Joop

     
    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *