De brace als alternatief

Door het dragen van een kniebrace, kun je pijn en andere klachten door knieartrose verminderen. Dat was de uitkomst van een onderzoek door de University of Manchester in 2013. Voor dit onderzoek werden 126 patiënten tussen de 40 en 70 jaar twaalf weken lang gevolgd. Na het dragen van de brace zagen de onderzoekers een significant verschil ten opzichte van de controlegroep voor pijnbeleving, stijfheid en spierkracht. Het gevoel van zekerheid dat een brace geeft, zorgde er ook voor dat de 126 onderzochte patiënten hun knie meer gebruikten dan daarvoor. En dat verbetert weer de spierkracht en het algemeen functioneren van de knie. En met knieartrose is het juist heel belangrijk dat je blijft bewegen en je kniegewricht soepel houdt.

 

Alternatief voor opereren of medicatie

Het dragen van een goede brace kan een alternatief zijn voor een operatieve behandeling of voor het gebruik van pijnstillende medicatie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met knieartrose gemiddeld meer dan 1.000 pillen per jaar innemen om de pijn te verminderen. Voor veel mensen een reden om naar een alternatief op zoek te gaan.

 

Orthopedisch instrumentenmaker

Je huisarts kan je doorverwijzen naar een orthopedisch instrumentenmaker voor het proberen van een aantal braces. De instrumentenmaker heeft veel ervaring met kniebraces en kan je goed adviseren. De keuze voor een brace is heel persoonlijk. In veel gevallen kun je de brace een paar weken thuis uitproberen. Om zo de werking ervan in je dagelijkse leven te ervaren. Daarna kun je een weloverwogen beslissing nemen. In de meeste gevallen wordt een brace volledig vergoed door je zorgverzekering.

 

Agilium Freestep 2.0 aan been

Nieuwe generatie knie orthesen

Een veelgehoorde klacht is het afzakken van een kniebrace. Er zijn tegenwoordig ook fraaie lichtgewicht, subtiele kniebraces verkrijgbaar die goed blijven zitten en niet afzakken. Deel je wensenlijstje met de instrumentenmaker zodat hij je de beste oplossing kan bieden.

Voorbeeld van een wensenlijstje:

 • Pijnverlichting (het belangrijkste natuurlijk)
 • Lichtgewicht materiaal
 • Agilium Freestep 2.0Geen groot, lomp gevaarte
 • Mag niet afzakken
 • Moet comfortabel zitten
 • Makkelijk te bevestigen
 • Gebruiksvriendelijk
 • En misschien voor jou ook belangrijk: een mooi design

Neem contact op met een instrumentenmaker en laat je goed adviseren. Het is de moeite waard!

 

Geraadpleegde bron:

Nu.nl

 

11 gedachten over “De brace als alternatief

 • 4 maart 2017 om 07:46
  Permalink

  Hallo…ik heb sinds ik in vervroegd overgang last van bot ontkalking. Ik ben 3j. geleden gevallen en heb mn ruggewervel gebroken. Toen is mn botdichtheid gemeten, was niet goed. Kalk tabletten gekregen….mn rechterknie is achter mn knieschijf atrose ontdekt. Nu heb ik een knie brace. Wat kan ik doen om de pijn te verzachten?? Ik slik geen tabletten,heel af en toe een paracetamol

   
  Beantwoorden
 • 5 maart 2017 om 21:58
  Permalink

  Hallo cristine,
  Ben je met je klachten bij een reumatoloog geweest? Sinds ik atrose in mijn knie heb,slik ik medicatie voor de pijn op advies vd reumatoloog.want als je pijn hebt beweeg je minder omdat het pijn doet.en bewegen is wel goed voor je atrose .en je komt in een visuele cirkel terecht ook niet goed voor de mens. Samen met mijn medicatie en mijn nieuwe brace agiliumfreestep gaat het bewegen beter en vooral het staan is minder pijnlijk. Ff voor de duidelijkheid ik ben geen dokter maar ervaringsdeskundige en Ik hoop dat mijn antwoord je kan helpen ps ze zeggen niet voor niks krakende wagens lopen het langs dus blijven bewegen.

   
  Beantwoorden
 • 5 maart 2017 om 22:06
  Permalink

  Hallo cristine,
  Weet je wat ook heel fijn is,als je gaat zwemmen,bewegen doet dan niet zoveel pijn ,omdat je lichter in het water bent. Dat is mijn ervaring nl hierin.het fijnste vind ik dan geen schoolslag te doen wel borstcrawl,want de zijwaartse beweging is voor mij erg pijnlijk. Hoopdat je hiermee verder kunt .

   
  Beantwoorden
 • 6 maart 2017 om 22:54
  Permalink

  Ik heb sinds 2 jaar heel veel klachten en pijn met lopen. Het verhinderd in veel dingen. Heb in 2012 een nieuwe knie. Maar nu heb ik heel veel pijn rondom de knie. Het gevoel van dat de knie mij niet draagt. Wat kan dit zijn?

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Maak het jezelf makkelijk in huis voor minder pijn | KNIEARTROSE

 • 31 oktober 2017 om 13:57
  Permalink

  Goedemiddag
  Ik heb een vraag kan u mij vertellen ,
  Welke verzekeraars vergoeden de agilium freestep .
  Ben er nu achter dat Menzis het niet vergoed dus ik wil overstappen .
  Maar weet niet naar welke . Alvast bedankt voor u tijd .

   
  Beantwoorden
 • 1 november 2017 om 09:54
  Permalink

  Hallo Anna-Maria,

  Deze vraag kan je het beste stellen aan je orthopedische instrumentenmaker. Ben je hiermee al in contact voor de aanvraag van de Agilium Freestep?
  De instrumentenmaker is ook verantwoordelijk voor de aanvraag bij de zorgverzekeraar, dus deze kan je vraag zeker beantwoorden!
  Mocht je nog op zoek zijn naar een orthopedisch instrumentenmaker bij jou in de buurt die de Agilium Freestep voorschrijft, kijk dan eens op de volgende pagina: http://www.ottobock.nl/orthesen-en-braces/braces-bij-gewrichtsklachten/knie/agilium-freestep/hier-is-de-agilium-freestep-verkrijgbaar.html
  Succes!
  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Welke kniebrace past bij jou? | KNIEARTROSE

 • Pingback: Nordic Walking goede beweegactiviteit bij artrose | KNIEARTROSE

 • Pingback: Stabiliserende- of corrigerende kniebrace | KNIEARTROSE

 • 16 oktober 2019 om 15:37
  Permalink

  Ik heb pijn in mijn knie al zins maart ben gisteren naar het ziekenhuis geweest voor mijn knie en heb een inlectie gehad kan moeilijk lopen mijn knie zit vaak op slot en mijn knie steekt erg de eerste keer zij de orthopediechiruur dat het een schuurtje in de minicus was en nu gisteren een ge eerde knie schroef is en artrose wat kun je daar aan doen

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *