Welke behandeling past bij mij?

Er zijn veel verschillende behandelingen voor knieartrose, hoe weet je nu welke het best bij jou past? De enige die daar over kan en mag beslissen ben jij!  We hebben een aantal checkpoints voor je hieronder gezet:

Een goed gevoel bij je orthopeed

Kies een orthopeed waar je je prettig bij voelt, het is heel belangrijk om het gevoel te hebben dat je in goede handen bent. Immers gaat deze persoon je adviseren welke behandeling het beste voor je is en daar hangt veel levensvreugde van af. Zorg dat je in goede handen bent en neem niet genoegen met minder.

Chirurg knieartrose

Check de zorgkaart

Op deze zorgkaart kun je bekijken hoe je orthopeed beoordeeld wordt (660 orthopeden in Nederland). 

Voelt de voorgestelde behandeling door de arts goed?

Over gevoel valt niet te twisten, het is belangrijk om bij welke behandeling er ook wordt voorgesteld dat je jezelf daar ook in kan vinden. Past deze behandeling bij je?

Neem er de tijd voor, geen overhaaste beslissingen. Je maakt een besluit wanneer jij er aan toe bent.

Neem je beslissing in jouw tempo. Elke integere arts zal hier begrip voor hebben, als je druk voelt dan geef je dat aan. Het is jouw lichaam en jij bepaalt.

Zoek lotgenoten op

Ontmoet lotgenoten online of via bijeenkomsten van ziekenhuizen, praat over hun behandelervaringen en wie weet hebben ze nog tips. Het heeft veel waarde om het zelf van een lotgenoot te horen die het heeft ondergaan.

Bekijk hier de verschillende soorten knieartrose behandelingen.

 

 

 

 

 

9 gedachten over “Welke behandeling past bij mij?

 • 13 februari 2017 om 15:24
  Permalink

  Ik heb artrose in beide knieën en heb eigenlijk altijd pijn maar het ergste vind ik de pijn s ‘ nachts als ik lig ik word veel wakker van de pijn en ga er dan maar uit herkennen jullie dit en wat zijn de oplossingen ik hoop dat iemand mij kan helpen.

   
  Beantwoorden
  • 10 augustus 2017 om 14:15
   Permalink

   De oplossing ga voor een nieuwe knie, het eerste halfjaar is het pijn etc. Maar daarna geweldig, dat is mijn ervaring, wat ik wel doet is iedere dag 25 km fietsen en een half uur wandelen, bij mijn is het 9 maanden geleden en ben er hartstikke blij mee, goed slapen trap lopen noem maar op, echt geweldig, doen!

    
   Beantwoorden
  • 4 november 2018 om 18:40
   Permalink

   Ik ben pas vorige week beoordeeld en inderdaad knie Artrose. Ik heb alleen snachts pijn overdag kan ik wel goed uit de weg .ook wandelen met de hond en zwemmen. Ik heb alleen als ik lig pijn. Herkenbaar??

    
   Beantwoorden
 • 14 februari 2017 om 09:00
  Permalink

  Beste Pia

  Heel vervelend dat je zoveel pijn hebt en ja, heel herkenbaar.
  Ik hoor veel goede ervaringen door het gebruik van CBD olie. Via deze link kan je veel informatie vinden: http://www.stichtingmediwiet.nl/patienten-ervaringen/ziektebeelden/spieren-en-gewrichten/
  Het is dus absoluut geen wiet waar je high van wordt. Ik heb het zelf ook gebruikt, maar ik kon er niet goed tegen. Het hielp wel.
  Ook kan het gebruik van een goede brace je erg helpen om de pijn te verlichten. Ook een linkje voor je: http://www.ottobock.nl/orthesen-en-braces/braces-bij-gewrichtsklachten/knie/agilium-freestep/
  Je kan deze brace ook geheel vrijblijvend 14 dagen gebruiken. Mocht je dat willen, dan staat het telefoonnummer op de website.
  Verder is er helaas niet zo veel. Ik slikte ook 3000 mg paracetamol per dag, ik ben er mee gestopt. De Freestep helpt bij mij echt goed. Als je kijkt bij het verhaal van Tonnie, kan je haar ervaring ook vast lezen.
  Ik hoop zo dat je van je ergste pijnklachten af kan komen!
  Mocht je nog vragen hebben? Je mag me altijd benaderen via hier of via onze Facebook pagina,

  groetjes
  Mo

   
  Beantwoorden
 • 20 november 2017 om 19:22
  Permalink

  Dr. Sewnath. Ik ben Hans van Vugt, ben in 2008 gestopt met hardlopen ongeveer 20 km per week en
  13 x de 80 km van de Langstraat gelopen. Dit op advies van de huisarts en therapeut. Nu is mijn knie erg pijnlijk en lopen gaat praktisch niet meer. Zeer pijnlijk bij het opstaan en het lopen. Reeds bij een orthopeed geweest en foto’s laten maken, kraakbeen is versleten, toch wachten met een operatie daar ik te vitaal zou zijn en dat een operatie ook in vele gevallen niet de oplossing is welke men ervan verwacht. Nu via Voltare en paracetamol en dagelijks 20 km te fietsen toch trachten zo fit en mobiel mogelijk te blijven. Graag uw advies wat de mogelijkheden kunnen zijn. Zouden alternatieven aankomen ook het kraakbeen te vervangen of herstellen??
  In afwachting met vriendelijke groet,

   
  Beantwoorden
  • 27 november 2017 om 09:53
   Permalink

   Goedemorgen Hans,
   We hebben op je vraag een reactie ontvangen van Dr. Sewnath. Hierbij zijn reactie/advies:

   Beste Heer van Vugt,

   Ik vermoed dat uw orthopeed een knieprothese afraadt op basis van uw leeftijd, want ook een prothese slijt. Als je op een jonge leeftijd geopereerd wordt, dan ben je zeker dat de prothese tijdens je leven nog een aantal keer vervangen moet worden met alle mogelijke risico’s die hiermee gepaard gaan. Het kan ook zijn dat de orthopeed een knieprothese afraadt omdat de slijtage nog niet het eindstadium bereikt heeft. Wanneer er nog kraakbeen zit en je besluit tot een knieprothese, dan is de kans groot dat het resultaat tegenvalt. We weten nog niet precies hoe dit kan, maar we weten wel dat dit vaak voorkomt.

   Een kraakbeen transplantatie is maar in speciale gevallen mogelijk. Je moet het zien als plamuren: een klein stukje kun je nog plamuren met een kraakbeen transplantatie, maar een groot oppervlak, dat geeft geen houvast en is dus zinloos. Het is een spannende tijd op gebied van kraakbeen transplantaties; er zijn 2 ziekenhuizen in Nederland die dit doen, namelijk het UMC Utrecht en ETZ in Waalwijk. Deze ziekenhuizen werken samen. De kraakbeen transplantaties werden tot voor kort veel gedaan, maar het bedrijf dat hier in ondersteunde is ermee gestopt om verschillende redenen. Momenteel worden de kraakbeentransplantaties alleen als experiment uitgevoerd. Ik durf daarom niet te zeggen hoe snel het weer beschikbaar zal zijn. Maar nogmaals, alleen als je een klein stuk kraakbeenschade hebt (kraakbeenschade is niet hetzelfde als kraakbeen slijtage). Bij uitgebreide slijtage is de kraakbeen transplantatie dus (nog) niet van toepassing.

   Mijn advies zou zijn:
   Pas je activiteiten aan; de ene dag kan je meer dan de andere dag. Luister op zulke momenten goed naar je lichaam. Als je de ene dag veel last hebt, denk dan eens terug: wat heb ik gister gedaan, heb ik de knie misschien overbelast? Durf ook eens nee te zeggen tegen vrienden of familie als ze er op uit gaan voor die lange wandeling of je moet helpen bij die verhuizing. En anders neem regelmatig rust, zoek een bankje op en ga niet continu door.
   Laat een goede kniebrace aanmeten, het liefst via een orthopedisch instrumentenmaker. Bij knieartrose worden de braces vergoed (bij de meeste verzekeraars wordt dit vergoed). De kniebrace kun je aan doen wanneer je last hebt. Je hoeft hem dus niet altijd te dragen en ook niet de hele dag. Sommige mensen dragen de kniebrace het bij tuinieren of op de fiets en anderen wanneer ze de stand in gaan. Het is een fabel dat je spieren slap worden, want je gebruikt je spieren wanneer je loopt. Hoe kunnen ze dan slap worden?
   Bij 70% van de mensen met milde slijtage helpt een injectie met hyaluronzuur, deze spuit kun je via de orthopeed of via de huisarts laten zetten.
   Een injectie met cortison werkt bijna altijd, maar helaas niet voor altijd. Daarom moet je dit achterhouden voor belangrijke momenten.
   Van de alternatieve pillen zoals glucosamine of chondroitine is alleen in dierexperimenten bewezen dat het werkt. Sommige mensen hebben voordeel bij deze pillen. Mijn advies: probeer een pot en stop dan om te kijken of je verschil merkt. Anders betaal je eindeloos voor niets.
   Belangrijk is om natuurlijk niet verschillende dingen tegelijk te gaan proberen, want dan weet je niet meer wat je aan het meten bent en wat zorgt voor het effect.
   Als je een kilootje te zwaar weegt, zal het schelen als je vijf kilo afvalt. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen dan minder pijn hebben.

   Ik hoop dat er een aantal bruikbare tips tussen zitten.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Sewnath

    
   Beantwoorden
   • 1 januari 2018 om 11:39
    Permalink

    Geachte heren,

    Ik heb uw artikel met aandacht gelezen.
    Momenteel is mijn situatie zodanig dat ik er veel pijn in mijn rechterknie heb.
    Zou ik in aanmerking mogen komen voor het experiment waar u het over heeft in
    uw berichtgeving.
    In afwachting van uw antwoordt.

    Hoogachtend,

    Mevrouw P.H. van der Waag.

     
    Beantwoorden
    • 2 januari 2018 om 10:11
     Permalink

     Beste mevrouw van der Waag,

     Hartelijk dank voor uw bericht!
     Ik verwacht dat u het heeft over het experiment met kraakbeentransplantatie? Deze experimenten worden uitgevoerd in de volgende ziekenhuizen in Nederland, namelijk het UMC Utrecht en ETZ in Waalwijk. Als u deel wil nemen aan het experiment kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met deze ziekenhuizen. Ik lees echter dat het experiment in Utrecht momenteel stil ligt (https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Kraakbeentransplantatie).
     Mag ik vragen welke behandelingen u tot op heden al geprobeerd heeft?

     Met vriendelijke groet,

     Yvet

      
     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *