Kniedistractie

Een relatief nieuwe behandeling van ernstige knieartrose is een behandeling met de kniedistractor. Deze behandeling is nu nog mogelijk in een beperkt aantal ziekenhuizen en klinieken.

Kniedistractie als behandeling van knieartrose

Bij een kniedistractie worden de botuiteinden in het kniegewricht uit elkaar gehouden. Daardoor kan het aangetaste kraakbeen herstellen. Gewrichtsdistractie kan een prothese voor een aantal jaar uitstellen. Een kniedistractie bestaat uit twee operaties: een eerste operatie waarin het distractieframe wordt aangebracht en een tweede waarin het geplaatste distractieframe weer wordt weggehaald. Dat gebeurt na zes weken en tijdens een dagbehandeling.

operatieBij het plaatsen van het distractieframe worden er in totaal acht pennen rond de knie ingebracht. Het frame wordt in een aantal dagen uitgedraaid. Zo ontstaat er vijf millimeter distractie tussen het bot van het boven- en het onderbeen. Er zit een schokdemper mechanisme in het frame, waardoor je het frame gewoon mag belasten.

De operatie is geen kleinigheid en de revalidatie is langer dan bij een totale knieprothese. De pennen van het frame gaan door de huid heen en dat brengt een verhoogd risico op infecties van de huid met zich mee. Mensen moeten ook behoorlijk wennen aan het frame. Als het frame verwijderd is, kan de artrosepijn in eerste instantie terugkomen. Het kraakbeen doet er een paar maanden over om te herstellen. Je moet na de behandeling nog geduld hebben; het kraakbeen groeit dan namelijk nog aan doordat het gestimuleerd wordt tijdens belasting. Na een kniedistractie is een totale knieprothese nog altijd mogelijk als dat nodig is.

Ook Dr. Sewnath legt in zijn blog uit wat de behandeling van kniedistractie in houdt. Lees hier meer.

Criteria bij kniedistractie:

  • Je bent jonger dan 65 jaar
  • Je hebt ernstige symptomatische artrose in de knie
  • BMI van minder dan 35
  • Er is geen sprake van reumatoïde artritis (reuma) of een andere reumatische aandoening
  • Je hebt geen bacteriële infectie van de knie (gehad)
  • Je hebt geen gewrichtsprothese in andere delen van het lichaam

Bekijk deze video waar een patiënt aan het woord is over zijn keuze voor kniedistractie.

Bron: UMC Utrecht