Stamceltherapie
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten kwetsbaar en dun wordt en het gewricht ontstoken raakt. Dit geeft pijnklachten waardoor mensen met artrose steeds moeilijker kunnen bewegen. Behandeling is nu vooral nog gericht op pijnbestrijding. Als dat niet meer helpt, dan is een operatie met een knieprothese de laatste mogelijkheid. De gewrichtsprothese heeft helaas een beperkte houdbaarheid, waardoor er onderzoek wordt gedaan naar andere oplossingen.
Stamceltherapie als mogelijke behandeling van knieartrose
Het injecteren van lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg in beschadigde gewrichten staat nog in de kinderschoenen in Nederland, maar de ontwikkelingen gaan snel en laten hoopgevende resultaten zien. In de toekomst kan knieartrose misschien worden behandeld met stamceltherapie.
Wat is stamceltherapie?
Stamceltherapie is relatief nieuw en revolutionair te noemen binnen de medische geneeskunde. Eenvoudig gezegd gaat het om lichaamseigen stamcellen die kunnen veranderen in een ander celtype. Stamcellen zijn cellen die nog niet zijn uitgerijpt tot een volwassen cel. Ze worden onder andere gevonden in het beenmerg. De stamcellen zouden zich in de juiste omgeving en onder de juiste omstandigheden kunnen ontwikkelen tot bijvoorbeeld kraakbeencellen.
De stamcellen kunnen artrose op twee manieren tegengaan. Aan de ene kant remmen ze ontstekingen die met de artrose gepaard gaan en de schade aan de knie verergeren. Aan de andere kant kunnen de stamcellen uitgroeien tot nieuwe, gezonde kraakbeencellen in de knie.
Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar stamcellen die zich kunnen ontwikkelen tot kraakbeen-producerende cellen voor daadwerkelijk herstel van het kraakbeen. We houden je op de hoogte!