Welke knieoperaties zijn er?
Als alle andere behandelingen niet helpen volgt er vaak een knieoperatie. Er zijn verschillende soorten knieoperaties mogelijk. Zo is het in sommige gevallen mogelijk om met een kijkoperatie stukjes aangegroeid bot te verwijderen, maar het kan ook dat het gewricht vervangen wordt door een kunstknie.
Arthroscopie / Kijkoperatie
Soms kiest de orthopeed voor een arthroscopie, een kijkoperatie. De bedoeling van een arthroscopie is om de diagnose beter te kunnen stellen. Voor deze operatie krijg je een algehele narcose of een plaatselijke verdoving. De arts brengt een dun kijkertje (arthroscoop) via een klein sneetje aan de voorkant van je knie in. De operatie duurt ongeveer een half uur. Een groot voordeel van arthroscopische operaties is dat je er meestal snel van herstelt en je knie weer snel volledig kunt belasten.
Redenen voor een kijkoperatie bij knieslijtage kunnen zijn om een los stuk bot te verwijderen als je slotklachten hebt. Of als een microfracture behandeling van een ernstig lokaal kraakbeenletsel. De arts prikt dan tijdens de operatie, gaatjes in het kale bot (artroseplek). Uit de gaatjes komen beenmergcellen die een littekenkraakbeen kunnen geven. Je moet na de operatie zes weken met krukken lopen en weet pas na een jaar wat de operatie heeft opgeleverd.
Osteotomie / Stand verandering been
Een osteotomie betekent letterlijk het doorsnijden van bot (os = bot, tomein = snijden). De arts corrigeert de stand van een bot door het bot door te snijden. Hierdoor verandert de belasting van het gewricht en komt er minder druk op het gewrichtsvlak. Dit zorgt voor minder pijn. Deze operatie kan een oplossing zijn voor actieve mensen. Na de operatie mag je de knie meteen helemaal buigen en strekken. Je loopt met twee krukken en mag je been gedeeltelijk belasten. Na zes weken mag je het been helemaal belasten en hoef je geen krukken meer te gebruiken als het lopen goed gaat. Veel mensen met mediale knieartrose hebben baat bij deze operatie.
Kunstknie operatie
Op het moment dat op röntgenfoto´s duidelijk slijtage te zien is aan je knie en de pijn zo erg wordt dat je in het dagelijks leven veel last en beperkingen hebt, is een kunstknie een optie.
Bij een totale knieprothese wordt zowel je kraakbeen als de knie vervangen. Tijdens een traditionele knieprothese-operatie maakt de arts een lange incisie (twintig tot dertig centimeter) en duurt de revalidatie lang. Bij MIS Knee (een nieuwe techniek voor knieprothese-operaties) maakt de arts een kleinere snee en hoeft hij vaak (bijna) niet te snijden in belangrijke spieren en weefsels. Hierdoor is er weinig ‘schade’ aan de knie en herstel je sneller. Vaak oefen je meteen na de operatie al met het buigen van de knie en met staan. Drie dagen na de operatie ga je naar huis en mag je met krukken lopen. Gemiddeld ben je na ongeveer vijf weken hersteld.
Bij een halve knieprothese wordt slechts een gedeelte van je knie vervangen. Het doel van een halve knieprothese operatie is het slechte of afwezige kraakbeen van de binnenzijde van de knie te vervangen. Deze halve prothese is kleiner en kan door een kleinere opening geplaatst worden dan bij een hele knieprothese, wat ook zorgt voor een kortere herstelperiode.
Pingback: Mag jouw omgeving zien dat je knieartrose hebt? | KNIEARTROSE