Medicatie bij artrosepijn

Artrose is helaas een chronische ziekte. Op sommige dagen heb je meer pijn dan op andere dagen. En door de pijn kun je ook je knie nog eens verkeerd gaan belasten; de klachten worden dan vaak alleen maar erger.

Pijn in knie bestrijden

Soms is de kniepijn zo hevig dat alleen pijnstillers nog verlichting kunnen geven. Bespreek het gebruik van pijnstillers, voordat je hiermee begint, eerst met je (huis)arts.

Eenvoudige pijnstillers

De arts zal je in eerste instantie eenvoudige pijnstillers voorschrijven. De eenvoudige pijnstillers, zoals Paracetamol, werken meestal snel. Paracetamol geeft vrijwel geen bijwerkingen en is zonder recept verkrijgbaar bij je apotheek of drogist. Het werkt snel, maar is ook snel weer uitgewerkt. Het beste is om ze regelmatig in te nemen. Paracetamol helpt bij pijn en koorts, maar niet bij ontstekingen. Bij aanhoudende pijn zijn 6 tabletten van 500 mg per dag vaak een goede dosering.

Ibuprofen stilt de pijn, remt ontstekingen en verlaagt eventuele koorts. De gewone Ibuprofen tabletten werken na 30 tot 60 minuten en de werking houdt ongeveer 8 uur aan. Ibuprofen is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek, maar geeft soms wel bijwerkingen. Laat je daarom vooraf goed adviseren bij de apotheek.

Crèmes

Je arts kan ook een crème voorschrijven met daarin een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID), zoals Diclofenac. Deze crème wordt in je huid opgenomen en werkt op de plek waar je deze smeert. Deze crèmes zijn in een lagere dosering ook bij de drogist verkrijgbaar.

Corticosteroïden injecties

In het ontstoken kniegewricht kan je arts ook een injectie geven met corticosteroïden, bijnierschorshormoon. Zo’n injectie geeft tot enkele maanden verlichting van de pijn. De klachten komen helaas wel vaak gewoon weer terug. De injectie remt weliswaar de ontsteking, maar de artrose blijft bestaan.

Hyaluronzuur injecties

Soms geeft de orthopeed injecties met hyaluronzuur. Het effect van hyaluronzuur is alleen nog niet voldoende wetenschappelijk aangetoond. Het middel moet eens per 3 tot 5 weken geïnjecteerd worden. Je kunt na een injectie last krijgen van plaatselijke pijn of overgevoeligheid. Injecteren met hyaluronzuur wordt in Nederland nauwelijks vergoed. Informeer hier dus eerst bij je zorgverzekeraar naar.

Pijnkliniek

Als deze pijnstillende behandelingen niet werken kan een pijnkliniek soms uitkomst bieden. Een doorverwijzing van de huisarts is hiervoor noodzakelijk. In een pijnkliniek wordt bekeken of het zinvol is om bepaalde zenuwen te blokkeren, waardoor pijnsignalen niet meer worden doorgegeven.

 

Waar je ook voor kiest, doe dit altijd in goed overleg met je huisarts en specialist.

Wij zijn benieuwd: wat zijn jouw ervaringen met pijnstillers?

 

 

8 gedachten over “Medicatie bij artrosepijn

 • 8 september 2017 om 21:09
  Permalink

  Mijn vraag is hoeveel verschillende spuiten zijn er ?????
  Had 20 jaar spuiten in de linker knie gehad en hielpen erg goed ,ik kon gewoon doorwerken.
  maar zins een jaar een nieuwe kunstknie
  Nu mijn rechterknie .Heb daar nu spuiten in gehad maar hielpen niet ondanks kleine slijtage .
  daarom mijn vraag ,Hoeveel soorten spuiten zijn er ????
  Slik nu dagelijks ibuprofen 400.
  Groetjes awm .subelack
  subelackawm@gmail.com

   
  Beantwoorden
  • 9 september 2017 om 09:33
   Permalink

   Dag awm, wat vervelend dat de pijnstilling niet werkt in je rechterknie. Voor advies kun je het beste contact opnemen met je behandelend arts. Dat kunnen wij je helaas niet geven. Heel veel succes! Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 14 september 2017 om 13:18
  Permalink

  Ik heb oktober 2011 een durolane injectie in mijn knie gehad. De arts kon geen garantie geven hoelang het zou werken tegen de pijn. kon ong. 2 mnd zijn of langer. Toen kwam het een enkele keer voor dat het langer dan 3 jaar werkte werd mij verteld. Je kan deze injectie 2 x doen werd mij toen verteld. Ik heb er tot eind 2016 heel veel aan gehad (lopen zonder pijn en weer normaal bewegen). Dat jaar heb ik mijn knie overbelast met vakantie en de pijn kwam weer. Rust genomen een periode en de pijn verdween. Tot op vandaag loop ik prima en beweeg zonder pijn.
  groetjes hennie

   
  Beantwoorden
 • 23 augustus 2018 om 19:55
  Permalink

  Een week geleden heb ik een durolane injectie gehad in mijn knie. Vanaf vandaag kan ik practisch niet meer lopen van de pijn, wat kan hiervan de oorzaak zijn en wat kan ik er tegen doen.
  Jaren geleden heb ik in mijn andere knie eenzelfde injectie gehad zonder problemen.
  Paracetamol helpt totaal niet en andere pijnstillers mag ik niet gebruiken.
  Hartelijke groet, Jeanet

   
  Beantwoorden
  • 27 augustus 2018 om 15:39
   Permalink

   Beste Jeanet,

   Wat vervelend om te horen, dat je zo’n reactie op de spuit hebt gehad.
   Is er in de tussentijd niets anders met je knie gebeurt?
   Ik zou je adviseren om contact op te nemen met je huisarts; hij kan je knie ook direct onderzoeken en kan daardoor een betere inschatting maken wat er aan de hand is.

   Veel succes en beterschap gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 13 december 2018 om 22:17
  Permalink

  Welke crème kan ik het beste kopen voor mijn atrose knie?

   
  Beantwoorden
 • 14 december 2018 om 10:34
  Permalink

  Hi Jet,

  Dankjewel voor je vraag!
  Heb je veel last van je knie?

  Wat betreft de creme waar wij hierboven over spreken, deze wordt voorgeschreven door de huisarts. Wanneer je hem vraagt naar een crème ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID), zoals bijvoorbeeld Diclofenac. Weet hij waar je naar op zoek bent.

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *