Nieuwe betalingswijze bij knieoperaties

Afgelopen week was in het nieuws (NOS.nl en NU.nl) dat zorgverzekeraar Menzis afspraken heeft gemaakt met een aantal ziekenhuizen voor een nieuwe betalingswijze voor bepaalde behandelingen bij hartoperaties (dotteren en bypasses) en knieartrose. Tot 2018 kreeg een ziekenhuis voor elke mislukte operatie die opnieuw uitgevoerd moest worden een tweede keer betaald. Maar dat is sinds dit jaar veranderd…

 

Volgens Menzis komt met deze betalingswijze de focus meer op de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te liggen. Daarbij zorgt het ook voor een besparing van de zorgkosten. Om dit betalingssysteem in te kunnen voeren is op basis van de cijfers van Nederlandse ziekenhuizen vastgesteld hoe vaak een specifieke operatie gemiddeld mislukt. Deze gemiddeldes van operaties die niet in één keer lukken, worden een belangrijk onderdeel van de standaard waaraan ziekenhuizen moeten voldoen. Als rekenvoorbeeld: Gemiddeld gaan 10 van alle 100 operaties niet goed. Met deze nieuwe structuur worden er daarom 110 operaties ingecalculeerd. Ziekenhuizen die beter dan verwacht presteren, houden over. Zij houden over en worden op deze manier beloond, doordat ze op deze manier meer betaald krijgen. Daartegenover staan ziekenhuizen die meerdere operaties in moeten zetten vanwege het mislukken van een operatie (om wat voor reden dan ook). Zij krijgen de extra operatie niet meer betaald en moeten deze uit eigen zak betalen.

 

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

 • Meer kwaliteit van de behandeling: Voor het ziekenhuis en arts zit er een groter risico aan, dus zij zullen zich nog beter inzetten om iedere operatie zo goed mogelijk uit te voeren.
 • Meer complexe operaties waar een groter risico aan vast zit en met het risico op een vervolgoperatie, zullen minder snel uitgevoerd worden of doorverwezen worden.
 • In het geval van een knieprothese worden operaties bij minder slijtage misschien (nog) langer uitgesteld om mislukken te voorkomen. Er kan een keuze gemaakt worden om eerst nog naar andere oplossingen te kijken en een operatie uit te stellen tot het echt niet meer gaat. Dr. Sewnath beschrijft het keuzeproces in zijn blog wanneer resultaat pas echt merkbaar is en een nieuwe operatie uitgesloten wordt: ‘Kies pas voor een knieoperatie als er echt geen andere oplossingen meer zijn.’

 

Wat vind jij van deze betalingswijze voor ziekenhuizen? Denk jij dat de focus hiermee meer op kwaliteit van de zorg komt te liggen? Wij zijn benieuwd naar jouw mening, laat het ons weten!

 

Een gedachte over “Nieuwe betalingswijze bij knieoperaties

 • 6 april 2018 om 12:11
  Permalink

  Zolang het niet ten koste van de patient gaat is dit een proberen waard

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *