Wat heeft invloed op de pijn bij knieartrose?

Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd… Hoe kan het toch dat die buurvrouw met dezelfde gradatie kraakbeenbeschadiging geen centje pijn lijkt te hebben, terwijl jij op sommige momenten niet weet waar je het moet zoeken vanwege de pijn.

 

Ervaring van pijn

Het ervaren van pijn is een biochemisch proces van je lichaam; je lichaamsdeel geeft (pijn)signalen door aan je hersenen dat er iets aan de hand is; bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer je gewond raakt. Dit proces werkt voor iedereen hetzelfde, maar hoe de pijn ervaren wordt is persoonlijk. Dit komt doordat de drempel en tolerantie van iedereen voor pijn uniek is. Pijn is subjectief en een ervaring van een persoon kan moeilijk vergeleken worden met een ander. Lees ook meer over pijn, pijnbeleving en acceptatie.. 

 

Factoren van invloed op pijn

Naast de fysieke schade wordt het gevoel van pijn beïnvloed door meerdere factoren. We hebben de factoren voor je op een rijtje gezet:

  • Je leeftijd: Pijn kan een steeds groter probleem worden naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat het gebied in je hersenen dat pijn verwerkt, verandert qua structuur en functie. Het hoeft niet per se te zijn dat je meer pijn gaat ervaren. Studies hebben tot op heden tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Soms wordt het gevoel van pijn minder, terwijl het gevoel van pijn bij andere ouderen versterkt wordt. De intensiteit hiervan hangt af van het soort pijn dat je hebt en hoelang het duurt.
  • Je medische conditie: Naarmate je ouder wordt kan het aantal chronische gezondheidsproblemen zich opstapelen. Wanneer deze gezondheidsproblemen pijn veroorzaken, kan het constant sturen van pijnsignalen een overgevoeligheid veroorzaken, die de pijn nog net wat erger maakt.
  • Je DNA: Onderzoek binnen de genetica is nog relatief nieuw, maar sommige studies suggereren dat pijngevoeligheid erfelijk is bepaald. Daarnaast zijn een aantal genetische variaties vastgesteld die ervoor zouden zorgen dat iemand eerder last heeft van een chronische pijnaandoening zoals knieartrose of een langere pijngrens dan iemand anders.
  • Je geslacht: onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen een grotere kans hebben op een chronische pijnaandoening, zoals reuma of knieartrose. Daarnaast zouden vrouwen ook intenser pijn voelen dan mannen.
  • Je emoties: Pijn ervaar je niet alleen fysiek, maar komt ook tot uiting in je emoties. Zo zijn pijn en depressie nauw met elkaar verbonden: mensen met chronische pijn hebben ongeveer drie keer meer kans op de ontwikkeling van een depressie en andere stemmingsstoornissen. Daarnaast hebben mensen met een depressie drie keer meer kans op chronische pijn en kunnen ook voelen dat hun pijn moeilijker onder controle te houden is.
  • Je omgeving: Wanneer je zorgzame familieleden of vrienden om je heen hebt, kan dit een positief effect hebben op het vermogen om met pijn om te gaan. Het kan ook een valkuil zijn, omdat pijn er juist voor kan zorgen dat je vrienden en familie steeds meer op afstand houdt. Maar als je eenzaam bent, groeit je ongeluk en daarmee neemt de pijn weer toe. Lees meer over Jij en je omgeving bij knieartrose 
  • Hoe je omgaat met het gevoel van pijn: Hoe je pijn ook ervaart, het kan een negatieve invloed hebben op je dagelijks leven, zoals je carrière en thuisleven. Het is daarom belangrijk om te beseffen welke factoren de pijn van je knieartrose verergeren. Werk hierin goed samen met je arts of specialist zodat er goed gekeken wordt hoe de pijn behandeld en onder controle gehouden kan worden.

 

Mis jij nog informatie over (de omgang met) knieartrose? Herken je bovenstaande factoren die invloed kunnen hebben op pijn? Of heb je een tip die jou enorm geholpen heeft? Wij zijn erg benieuwd en horen het graag!

Geraadpleegde bron: Arthritis Foundation

 

3 gedachten over “Wat heeft invloed op de pijn bij knieartrose?

  • 9 september 2018 om 01:47
    Permalink

    Goedendag, is het mogelijk dat een orthopeed artrose over het hoofd ziet?? Dat vraag ik me af omdat ik veel pijn heb aan mijn knie. Ben al verschillende malen geopereerd hier aan. Maar ben bang dat het eigenlijk “gewoon artrose” was i.p.v. nieuwe knie, nieuwe knieschijf. En dat ik daar door steeds verder ben af gezakt in mijn gezondheid. Dit vind ik jammer. Maar kan het helaas niet meer terug draaien. Terug kijken al helemaal niet. Maar hier was ik dus erg benieuwd naar. En wacht uw antwoord dan ook af. Mvg, Karin

     
    Beantwoorden
    • 10 september 2018 om 10:14
      Permalink

      Beste Karin,

      Dankjewel voor je bericht!
      Vervelend om te horen van je knieklachten en dat de nieuwe knie en knieschijf geen oplossing zijn geweest voor je klachten. Vaak wordt er een nieuwe knie en nieuwe knieschijf geplaatst vanwege de klachten van artrose, dus dan zou het niet logisch zijn dat de orthopeed de artrose over het hoofd gezien heeft.
      Mag ik vragen wat de reden is geweest, dat je een nieuwe knie en knieschijf hebt gekregen?

      Veel succes en hopelijk wordt de pijn minder!

      Groetjes Yvet

       
      Beantwoorden
  • 18 juni 2019 om 18:38
    Permalink

    H’et gebeurt wel eens dat de diagnose niet helemaal de juiste is; vaak spelen nl. Triggerpoints een rol , in de adductoren bv.
    en ook in andere spieren rond de knie ; niet elke arts ken t bestaan van deze
    kleine, o zo vaak pijnlijke , spierknoopjes, met hun vrij wijde uitstraling.
    Informeer eens bij een manueel therapeut die zowel van knie”en als van triggerpoints verstand heeft . Succes !

     
    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *