Zorgverzekering 2019 – belangrijkste wijzigingen en tips!

Inmiddels hebben alle zorgverzekeringen hun premies voor 2019 bekend gemaakt en is dit de periode om over te stappen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekering voor 2019 en waar moet je op letten? We hebben het voor je op een rijtje gezet:

 

1. De zorgpremie gaat omhoog

De premie van de zorgverzekeringen gaat per 1 januari stijgen. De stijging wordt veroorzaakt door de groeiende economie en de alsmaar toenemende zorgkosten. Daar komt bij dat de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist afnemen.

2. Je eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico is gelijk gebleven op 385 euro. Dit is het gevolg van kabinetafspraken. Zolang de huidige regering aan de macht blijft, wordt het eigen risico bevroren. In 2021 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

3. Een maximum voor je eigen bijdrage van medicijnen

Per 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Op dit moment is er geen grens, wat betekent dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie, maar dat is voor 2019 verleden tijd.

4. Hulp bij overgewicht wordt vergoed

In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (kortweg: GLI). Er geldt wel de voorwaarde dat er sprake is van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts kan dit vaststellen. De GLI richt zich op gewichtsvermindering door minder te eten en meer te bewegen. Met de patiënt wordt gewerkt aan leefstijl, voeding en gedrag. Ook het psychologische vlak wordt beetgepakt. Een GLI kan worden aangeboden door een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut.

5. Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt per 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de kosten voor het middel (één euro per week) zelf moeten kunnen dragen. De besparing levert de schatkist jaarlijks 20 miljoen euro op. Er is nog een grote groep reumapatiënten die dagelijks 1000 mg (zware) paracetamol slikt om pijn te bestrijden. Zij moeten de kosten voor paracetamol vanaf volgend jaar zelf betalen. Daarbovenop komt nog dat bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, worden geschrapt uit het basispakket. Door deze bezuinigingen gaan reumapatiënten 80 tot 200 euro per jaar aan extra zorgkosten maken.

6. Beperktere keuze uit leveranciers?

Een andere manier die verzekeraars toepassen om een lagere zorgpremie aan te bieden, is het contracteren van een beperkter aantal hulpmiddelenleveranciers. Om te besparen op zorgkosten, wordt dan gekozen om met een beperkt aantal leveranciers een afspraak te maken over de verstrekking van hulpmiddelen. Als verzekerde moet je gebruik maken van een specifieke leverancier, anders ontvang je een lagere vergoeding.

7. Bedenk goed wat je nodig hebt en vergelijk!

De basisverzekering is verplicht en overal hetzelfde. De aanvullende zorgverzekering mag je zelf kiezen en daar zit flink wat verschil in per zorgverzekeraar. Bedenk goed welke zorg je echt nodig hebt en reken door of het gunstig is om een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Heb je bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van fysiotherapie? En welke zorg heb je in 2019 nodig voor je knieartrose? Vergelijk zorgverzekeringen.

 

Net als in 2018 blijft de behandeling van heup- en knieartrose in de basisverzekering. Lees voor meer informatie onze blog uit 2018.

 

Geraadpleegde bron: Zorgwijzer

 

Een gedachte over “Zorgverzekering 2019 – belangrijkste wijzigingen en tips!

  • 14 december 2018 om 15:05
    Permalink

    Ik moet per etmaal 6 paracetamol 1000 gebruiken en mijn man ook . Dus dat wordt wel lekker dokken

     
    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *