De operatie voor een protheseknie nog even uitstellen… wat kan ik doen tegen de pijn?

Veel mensen met knieartrose willen graag geopereerd worden, zodat de pijn en het ongemak tijdens het lopen verleden tijd is. Maar er zijn ook personen die nog niet toe zijn aan een operatie; sommigen zijn bang voor de narcose,  anderen zijn nog nooit geopereerd en weten niet wat ze te wachten staat. Iemand anders wil nog geen operatie vanwege een partner die ernstig ziek is en verzorgd moet worden. Zo zijn er meerdere redenen om nog niet geopereerd te willen worden, terwijl je er eigenlijk wel aan toe bent. Voor deze groep mensen geldt de vraag: ‘Wat kan ik doen tegen de pijn?‘ Ik noem drie verschillende opties: hulpmiddelen, pijnstillers en rust.

 

1. Hulpmiddelen

Het af en toe gebruiken van een wandelstok of een kruk kan al veel helpen. De pijn door de knieartrose is het ene moment erger dan het andere moment. Als de pijn heel heftig is, dan kan het helpen als je de knie ondersteunt met een kruk, een wandelstok of zelfs een rollator. Op deze manier haal je de zware belasting van je knie en krijgt deze rust. Beweging is namelijk goed voor de knie, maar ook weer niet te veel en met een paar krukken kun je goed doseren hoeveel en hoelang je de knie belast. Nogmaals, je hoeft niet continu met hulpmiddelen te lopen, maar wanneer de pijn heel heftig is dan pak je ze tevoorschijn! Als de pijn minder is na een paar dagen, dan berg je ze weer op. Daarbij is het verstandig je fysiotherapeut tips te vragen over het gebruik van de krukken, hoe je de voet moet afwikkelen en het been moet bewegen.

 

2. Pijnstillers

Het makkelijkste te gebruiken is paracetamol, want deze geeft weinig bijwerkingen. Bij het gebruik wordt vaak gezegd: je moet een spiegel opbouwen. Hiermee wordt bedoeld dat je de paracetamol vaker op een dag moet slikken. Wanneer de pil begint uit te werken (paracetamol werken ongeveer zes uur), dan neem je weer een nieuwe pil. Op deze manier ben je de pijn steeds een stap voor en loop je niet achter de feiten aan. Volwassenen mogen twee tabletten paracetamol van 500 milligram per keer innemen. Als je dit om de zes uur inneemt, dan mag je op een dag zes tot acht tabletten innemen. Wanneer de kniepijn heel heftig is, dan is het goed om de paracetamol drie of vier dagen achter elkaar te blijven gebruiken.

Let op! Het is natuurlijk belangrijk dat je niet allergisch bent voor paracetamol en dat je een goede leverfunctie hebt. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts!

 

Wanneer de paracetamol niet werkt

Als je na deze dosering paracetamol nog steeds pijn hebt, moet je niet stoppen met de paracetamol. Wanneer je hier bovenop een ontstekingsremmer gaat slikken, dan wordt het effect van de paracetamol sterker. Bekende ontstekingsremmers zijn pillen zoals diclofenac, ibuprofen, bruven en noem maar op. De meeste ontstekingsremmers kun je zelf kopen bij drogist of apotheek. Hiervoor geldt ook: op vaste tijden de pillen innemen voor het beste effect. Houd hierbij altijd de dosering in de gaten.

Let op! Personen die ook medicijnen voor hoge bloeddruk gebruiken of bloedverdunners, mogen niet zomaar ontstekingsremmers slikken. Soms kan het wel, maar vraag hiervoor altijd advies aan je huisarts of apotheker. Wanneer je een ontstekingsremmer slikt dan is het goed om daarnaast ook een maagbeschermer te slikken. De huisarts (of orthopedisch chirurg) kan deze voor je uitschrijven. Let wel op, veel medicijnen (zoals de ontstekingsremmer en de maagbeschermer) worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en moet je dus zelf betalen.

 

Wanneer ontstekingsremmers niet werken

Als de pijn nog steeds heel heftig is of als je geen ontstekingsremmers mag gebruiken, dan kun je morfinetabletten gebruiken. Hiervan zijn lichte en zwaardere vormen. Oxycodon (een zwaardere vorm) is de laatste tijd vaak in het nieuws, omdat het verslavend kan zijn. De oxycodon kun je niet zelf kopen. Dit gaat op recept via de huisarts of de orthopedisch chirurg. Je kunt niet makkelijk verslaafd raken, maar het is wel belangrijk om goed de adviezen van de huisarts of orthopedisch chirurg op te volgen.

 

Een piramide van medicijnen

Wanneer je kiest voor pijnstillers is het belangrijk om de pijnstillers niet eindeloos te blijven slikken. Houd bijvoorbeeld maximaal een week aan en ga dan afbouwen. Je slikt de pijnstillers alsof je een piramide beklimt. De basis is de paracetamol, daarbovenop slik je de ontstekingsremmer (en maagbeschermer) en daarboven op de morfinetabletten. Wanneer de pijn minder wordt, dan zak je af van de piramide door eerst te stoppen met de morfinetabletten, daarna de ontstekingsremmers (en de maagbeschermer) en daarna ga je minderen met de paracetamol.

 

3. Rust

Natuurlijk is het belangrijk om in deze periode ook iets rustiger aan te doen. Het is beter om de wekelijkse tenniswedstrijd over te slaan of niet te gaan slenteren met koopavond. Een weekje rustig aan doen en wat pijnstillers en op deze manier kan je de week daarna er weer tegenaan! Op deze manier kan je de operatie nog wat langer uitstellen.

 

Heb jij nog een vraag over knieoperaties, knieprothesen of knieartrose voor Dr. Sewnath? Laat het ons weten! Misschien beantwoordt hij jouw vraag in zijn volgende column!

 

12 gedachten over “De operatie voor een protheseknie nog even uitstellen… wat kan ik doen tegen de pijn?

 • 6 december 2018 om 16:55
  Permalink

  ik krijg een injectie als het te erg wordt van de specialist.suiker patienten mogen geen diclofinac of de andere medicijnen die u noemt dus rustig aandoen

   
  Beantwoorden
 • 6 december 2018 om 16:59
  Permalink

  Ik ben zwaar allergisch voor metalen en durf een operatie niet aan. Sta op de wachtlijst bij het v/h AMC om een stukje titanium op m’n kapotte knie of heup te krijgen. 4 maanden wachttijd! Corticosteroïden injecties hebben voor m’n knie enigszins geholpen maar voor mijn heup niet. Het wachten is op de orthopeed in het AMC en hopen dat hij dit wil doen. Het OLVG Oost en West deden het niet. Hoop dat een academisch ziekenhuis wat meer wil mee denken.

   
  Beantwoorden
  • 7 december 2018 om 09:40
   Permalink

   Pff.. zo komt er wel wat meer bij kijken, Annemiek!
   Er worden tegenwoordig ook 3D prothesen geprint (o.a. Dr. Sewnath werkt hiermee), maar deze zijn ook van titanium (een metaal), dus ik ben bang dat dit ook geen oplossing voor je zal zijn.
   Veel succes gewenst! Hopelijk vind je samen met een specialist de juiste oplossing!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 6 december 2018 om 17:15
  Permalink

  Via de pijnpolie slik ik nu een tijdje de ontstekingsremmer Celecoxib en voor de nacht een Amytriptiline. Helpt uitstekend en veel minder gevaarlijk dan Oxycodon.

   
  Beantwoorden
 • 6 december 2018 om 18:52
  Permalink

  Ik train mijn lichaam waaronder mijn boven benen, zodanig dat mijn bovenbeen spieren de functie van mijn knieën overnemen, daarbij rust en dragen van een brace, dit resulteert dat ik weinig pijn heb, dectrap weer normaal op en af kan lopen, mijn werk kan blijven doen en totaal geen medicatie meer slikt, en dat nu na 2 maanden… Goede voeding en optimale begeleiding hoef ik mij voorlopig geen zorgen te maken voor de komende jaren. Volg mijn blog op blogspot leven met reuma

   
  Beantwoorden
 • 7 december 2018 om 09:08
  Permalink

  Goede morgen dokter
  Ik heb last van artrose aan me beide knieën en onderrug,s’morgens ben ik zo stijf en ik moet geopereerd worden voor knie protheses en ik wil nog niet laten opereren en heb de laatste tijd veel pijnen en slik paracetamol en arcoxia 90 mg ontsteking remmers maar ene keer slaat aan dan de andere keer. Met koud en vochtig weer heb ik meer last van. Ik ben 65 jr oud en wil nog geen operaties , wat zou u me aanraden. Met vr. Groet.

   
  Beantwoorden
 • 8 december 2018 om 09:16
  Permalink

  Ik moet ook voor beiden knieën een prothese, zijn geheel versleten, artrose waar niets aan te doen is, ook in mijn nek met draaien. Ben 57 en vind het nog steeds te vroeg en zie er tegen op. Maar nu slaap ik bijna niet meer van pijn in mijn linker been van boven naar onder. En mijn onderrug. Wist niets van een pijnpoli. Misschien dat ik die ook eens moet gaan bezoeken. Gebruik geen medicijnen. Heb al jaren een zittend beroep maar merk dat gebogen knieën ook in de weg gaan zitten. Terwijl het lopen en staan altijd goed ging. Kortom weet even geen raad.

   
  Beantwoorden
 • 9 december 2018 om 10:47
  Permalink

  Hallo,ik heb 2 versleten knieėn,waarvan de linke operatiebevordelijk.Alleen is me dit afgeraden vanwege mijn leeftijd,ben nu 55 maar heb sinds 2016 de diagnose. U heeft gelijk dat het soms erg is en soms minder.
  Wat mij een probleem bezorgd is dat ik sinds 3 opeenvolgende voorjaren,ergens in mei zo een erge pijn krijg dat de nachten een hel zijn.Ik weet niet hoe ik moet liggen,het dekbed irriteert nog aan het linkerbeen.Ook het linker bovenbeen straalt een enorme pijn uit.Ook heb ik Resstless Leggs. Door lange wachttijden bij orthopeed ,is het me nog niet gelukt het *Waarom* in deze periode te achterhalen. Het feit dat deze periodes zo erg betroffen zijn is me eigenlijk sinds kort bewust geworden. Door dit feit zijn mijn zomers niet meer wat ze geweest zijn.
  Ik kan nauwelijks buitenactiviteiten doen.. Ik heb enigzins aanvaardbare medicatie…..maar vraag me af waarom het ieder jaar in het voorjaar tot het najaar zo erg is.
  Weet U misschien waarom het steeds in het voorjaar tot herfst zo erg is,dan zou ik misschien naar een oplossing kunnen zoeken! Ik zou erg dankbaar zijn …..want een operatie……daar wil ik zolang mogelijk mee wachten ! Alvast dank ….

   
  Beantwoorden
 • 2 januari 2019 om 23:49
  Permalink

  Beste mensen ik heb slijtage inde knieik raad me zelf aan prikken of natuurlijke hulpmiddelikmag alleen paracetamol ikda g geen operaltie wat is u mening daar over. Gr tinavdstelt prettige nieuwjaar.

   
  Beantwoorden
  • 3 januari 2019 om 09:39
   Permalink

   Dag Tina,

   Voor jou ook een mooi nieuw jaar! Ik raad je aan om dit te bespreken met je huisarts of je orthopedisch specialist. Veel succes Tina!

   Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 1 april 2019 om 21:35
  Permalink

  Hallo ik Moet ook twee nieuwe knie”en ben erg bang Bergman kliniek geweest maar ging niet door vanwege veel te hoge bloeddruk nu ga ik naar rodekruisziekenhuis heb alle vertrouwen in dokter laurens maar de angst blijft maar ik heb geen andere keus

   
  Beantwoorden
  • 2 april 2019 om 08:05
   Permalink

   Veel succes gewenst, Ans!

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *