Afgelopen week in het nieuws: The Implant Files

Je kan het afgelopen week bijna niet gemist hebben; het nieuws omtrent ‘The Implant Files’. Een document is het resultaat van informatie die wereldwijd is opgevraagd door onderzoeksjournalisten bij fabrikanten, overheden en openbare bronnen. Dit onderzoek werd opgezet vanwege het toezicht op medische implanten. Hierbij moet je denken aan pacemakers, prothesen en siliconen borstimplantaten, waaronder dus ook knieprothesen die geplaatst worden bij een operatie bij de diagnose knieartrose. We maken een opsomming van de belangrijkste informatie die in de media gedeeld werd.

 

De belangrijkste resultaten uit ´The Implant Files’

Gebrekkig overheidstoezicht op medische implantaten brengt mensenlevens in gevaar. Dat blijkt volgens tv-programma Radar en dagblad Trouw uit internationaal onderzoek (De Implant Files). In de afgelopen tien jaar zouden 1,7 miljoen letselgevallen en 83.000 doden te maken hebben met medische hulpmiddelen die als ‘veilig’ op de markt zijn gebracht.’ Het betreft hier implantaten zoals pacemakers, prothesen en siliconen borstimplantaten. Overheden doen volgens het onderzoek maar weinig om de werking en bijwerking te rapporteren van een implantaat dat op de markt is gebracht. Fabrikanten en overheden zouden de beschikbare informatie achterhouden. “WOB-procedures duren vaak zeer lang en cruciale informatie is onleesbaar gemaakt.” (Bron: NOS.nl)

De resultaten in het kort:

  • De eisen die gesteld worden gesteld aan een medisch implantaat voordat het op de markt gebracht mag worden, zijn wereldwijd bijzonder laag. Niet alleen hoeft het implantaat maar in weinig mensen getest te worden, ook de tijd dat de patiënt gevolgd wordt is vaak kort.
  • Onderzoek naar geneesmiddelen is veel strenger, overheden nemen genoegen met lagere eisen voor tests van nieuwe medische hulpmiddelen. Zelfs risicovolle implantaten worden snel in de markt gezet.
  • Nadat het implantaat op de markt gebracht is, wordt nauwelijks bijgehouden wat de werking, de bijwerkingen en de neveneffecten van het implantaat zijn. Wereldwijd is er sprake van onderrapportage; overheden doen weinig om dit te verbeteren

 

Wat gaat er mis?

¨In tegenstelling tot medicijnen, komen implantaten makkelijk op de markt. Ook het melden van misstanden gaat mis, omdat er geen eenduidig Europees meldingenbeleid is. “Artsen zijn niet verplicht incidenten met implantaten te melden en blijken dat ook nauwelijks te doen”,¨ is te lezen in het artikel van de NOS. In Nederland is er sinds 2007 wel een nationaal register voor knieprothesen waarbij iedere orthopeed informatie afgeeft na een knie(herstel)operatie. Dr. Sewnath schreef hier eerder over in zijn blog.

 

Wat als je zelf vermoed een verkeerde knieprothese te hebben?

Mensen met klachten over hun implantaat kunnen terecht op de website meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl. Daarnaast kan je de wereldwijde database van verzamelde klachten en problemen over implantaten raadplegen, wanneer je bekend bent met de gegevens van je implantaat. Ben er echter van bewust dat het om medische informatie gaat. Bespreek daarom gevonden informatie altijd met je huisarts of het ook van toepassing is op jouw situatie. Daarnaast kunnen namen van implantaten afwijken per land. Radar ontwikkelde een checklist om je arts in te laten vullen, zodat je op de hoogte bent van de gegevens van jouw implantaat.

 

Verbetering op komst

“De regelgeving zoals we die hadden en deels nog steeds hebben is onvoldoende, dat kunnen we gerust zeggen”, reageert minister Bruins (Medische Zorg). “Daarom worden er op dit moment grote stappen gezet om die achterstand in te lopen.” Vanaf 1 januari worden artsen in Nederland wettelijk verplicht implantaten in het nationale implantatenregister te registeren. “Daarmee is Nederland koploper in de wereld”, zegt Bruins. Vanaf mei 2020 moet er ook een Europese databank zijn. (Bron: NOS.nl)

 

Wil je meer weten over ‘The Implant Files’? De uitzending van Radar over ‘The Implant Files’ is terug te kijken.  Daarnaast zette Trouw een grote database met meer informatie online.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *